Henegouwen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bootje varen?

Henegouwen,
België


Het kasteel van Belœil is een kasteel in Belœil in de Belgische provincie Henegouwen. Het is sinds eeuwen de hoofdresidentie van de prinsen de Ligne.
Het kasteel dateert uit de late middeleeuwen. In de 17de eeuw gaf de Prins de Ligne de opdracht het kasteel te verbouwen tot een symmetrisch barokkasteel zoals we het vandaag kennen. Het kasteel moest de macht en de status van de prins de Ligne versterken. De gracht en de waterpartijen werden gegraven in Franse Stijl. Het kasteel is bemeubeld met de prinselijke verzameling en bevat waardevolle kunstvoorwerpen uit de 15e tot en met de 19e eeuw. Vermeldenswaardig is de vermaarde bibliotheek met 20.000 boeken. Het interieur geeft een sfeervol beeld van de levenswijze van de hoogste adel. De salons werden actief bewoond tot de vorige eeuw. De familie de Ligne besliste om de salons open te stellen voor het publiek, met de inkomsten wordt het kasteel onderhouden en beheerd.
Het park (25 hectare) is een voorbeeld van voorbeelden van oude Franse tuinarchitectuur (1664) en Engelse tuinarchitectuur. Op de enorme vijver voeren zelfs zeilboten voor een pleziertochtje naar de overkant.