De leukste citytrips buiten de gebaande paden: Brussel image
Lkoedam

De leukste citytrips buiten de gebaande paden: Brussel

Brussel? Daar zit muziek in! Geboren en getogen Brusselaar Lise Bruyneel, beelddramaturg en concert vj, deelt haar favoriete plekken.

Muziektrend in Brussel: de swing. In de club La Tentation gaan de voetjes van de vloer. Foto: Snappp
Muziektrend in Brussel: de swing. In de club La Tentation gaan de voetjes van de vloer. Foto: Snappp (© Columbus Travel 2015)


De mooiste klassieke muziek‘Het beste klassieke concertpodium van Brussel is Flagey, in de boeiende buurt Elsene. Een gebouw in de vorm van een pakboot waar prachtige concerten en festivals plaatsvinden, vaak verrassend en vernieuwend. De twee zalen hebben ook nog eens een fantastische akoestiek. En na afloop kun je zoals iedereen een biertje drinken bij het inpandige Café Belga, een echte Brusselse hotspot of, aan de andere kant van het plein, bij het lekker ouderwetse Le Pantin.’De leukste popconcerten‘Ben je meer van de popmuziek, ga dan naar L’Ancienne Belgique in het centrum. De zaal heeft de perfecte grootte − niet te groot, niet te klein − en er is een goed doordachte programmering van nieuwkomers en sterren die nog in een kleine zaal willen spelen. En de sfeer, ah, de sfeer! Het leukste muziekfestival van de stad is Les Nuits Botanique in Le Botanique, elk jaar in april. Kleine zalen in oude verlichte kassen tussen ontzettend lelijke wolkenkrabbers en een stadssnelweg met tunnels. Dat is Brussel, met al haar contradicties, in een notendop.’De beste clubs‘De beste clubs? Als je van EDM houdt, vind je hier een levendige, goedgehumeurde scene, met veel openluchtlocaties in de zomer. De beste locatie dit jaar was de autotunnel Naamsepoort, waar tijdens de autovrije zondag één grote danceparty werd georganiseerd. In de winter kun je ook naar de club La Vilaine. Maar dat is niet alles. Met grote verbazing heb ik ontdekt dat swing ontzettend populair is in Brussel. In La Tricoterie in Saint-Gilles (mijn tweede onmisbare lievelingsbuurt, na Elsene) maar ook in La Tentation en vooral in de gezellige club Madame Moustache in het centrum kun je het leren en de hele avond dansen. O, en check ook altijd even wat er aan de hand is bij de Beursschouwburg!’De favoriete adressen van LiseFlagey Belvédèrestraat 27, tel. 26411020, flagey.be.

Threshold Festival Eugène Flageyplein 18, tel. 26403508, facebook.com/café-belga.

L’Ancienne Belgique Anspachlaan 110, tel. 25482484, abconcerts.be.

Les Nuits Botanique Botanique (Kruidtuin), botanique.be.

La Vilaine Zwarte Lieve Vrouwestraat 12, tel. 485864060, facebook.com/clublavilainebx.

La Tricoterie Théodore Verhaegenstraat 158, tricoterie.be.

La Tentation Lakensestraat 28, tel. 22232275, latentation.be.

Madame Moustache Brandhoutkaai 5-7, madamemoustache.be.

Beursschouwburg Auguste Ortsstraat, tel. 25500350, beursschouwburg.be.