Chinees terracottaleger te zien in Brussel image
Metsu9

Chinees terracottaleger te zien in Brussel

Je hoeft niet helemaal naar Xi'an af te reizen om een stukje sfeer van het oude China te proeven. Sinds 19 november dit jaar kun je het Chinese terracottaleger op de Beurs van Brussel aanschouwen. De tentoonstelling heeft een oppervlakte van 800 m² en er zijn 150 reproducties van het stenen leger te zien.

De stenen krijgers, paarden en wagens zijn met de hand op ware schaal nagebouwd en staan, net als in China, in de kuil waar ze in gevonden werden. Rond de nagebootste kuil draait op 300 m³ een diorama in kleur van 12 minuten. Dit geeft een goed idee van de enorme omvang van de archeologische site waar het mausoleum uitgegraven was. Je kunt ook een klank- en lichtspel volgen dat de geschiedenis van de eerste keizer van China en van zijn leger vertelt, evenals een documentaire die het verhaal doet over de archeologische ontdekking van het mausoleum. De tentoonstelling is tot 17 februari 2013 te zien in Brussel. Inmiddels is Terracotta Army al in 14 Europese steden te zien geweest en leverde het meer dan 1,3 miljoen bezoekers op.

Het terracottaleger werd in 1974 ontdekt door boeren uit Xi'an. Tijdens het omspitten van hun land stuitten de boeren op harde klei. Ze hebben de overheid ingelicht en die heeft vervolgens het hele leger uitgegraven. De boeren zijn er niet rijk van geworden, ze kregen maar 30 yuan (€ 3,75) voor het oponthoud van hun werkzaamheden.

Het orginele stenen leger bestaat uit zo'n 8.000 beelden en werd gemaakt om China's eerste keizer Qin Shi Huangdi, in het hiernamaals te begeleiden. Er werkten naar schatting ongeveer 700.000 mensen aan de bouw van zijn mausoleum. De beelden zijn allemaal uniek. De krijgers varieren in lengte, uniform en haarstijl, afhankelijk van de rang waarin het stenen beeld zich bevindt. Ook heeft elk beeld een eigen gezichtsuitdrukking en eigenschappen. Het mausoleum van Qin is wonderbaarlijk genoeg nog nooit geopend en het schijnt vol liggen met kostbare schatten om de keizer veilig te stellen na zijn dood.