Hollands voor Brusselse kelners image
Thierry

Hollands voor Brusselse kelners

In Brussel kun je binnenkort je drankje ook gewoon in het Nederlands bestellen, dankzij het Huis van het Nederlands, een Brussels taalinstituut. Kelners in deze stad worden vanaf nu gemotiveerd om minstens een paar basiszinnen in het Nederlands te kennen.

De kelners kunnen de taal meester worden met behulp van een zakwoordenboekje dat het Huis van het Nederlands heeft uitgebracht. Ze worden hierin extra gestimuleerd door sms’jes.

De uitgave Een Nederlandse Grap (Un Zeste de Néerlandais) zou bij moeten dragen aan de zichtbaarheid van het tweetalige karakter van de stad. Minister Guy VanHengel gaf gisteren het startschot van deze zichtbaarheidsactie. Op het Beursplein en het Sint-Goriksplein is een reusachtige tafel met stoelen neergezet om gasten naar de deelnemende horecazaken te leiden.

Horecaorganisaties kunnen ook een beroep doen op het Huis van het Nederlands om hun menukaart te laten vertalen of te laten corrigeren. Het instituut biedt verder Nederlandse taallessen in acht verschillende talen. Maar de vraag blijft: wordt Brussel nou leuker om naar toe te reizen met al dat Nederlands, of niet?