Belgische Ardennen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dinant en de Maasvallei

Belgische Ardennen,
België


Het feit dat het land België pas sinds 1830 bestaat, betekent niet dat de huidige steden geen geschiedenis hebben die veel verder terug voert dan dat. Dinant, gelegen in de Ardennen, in de provincie Namen, is daar één van de vele voorbeelden van. De oorspronkelijke citadel van Dinant, die vanaf een hoogte van 100 meter de Maas domineert, is al bijna 1000 jaar geleden gebouwd. Oorlogen en verwoestingen hebben dit grote bouwwerk eeuwenlang meedogenloos geteisterd en de huidige aanblik stamt uit de Hollandse tijd, nu twee eeuwen terug.

Om de citadel te bezoeken kan gekozen worden uit een lange trap en een kabelbaan. Eenmaal boven wordt er een interessante rondleiding gegeven. Daarbij hoort het cellenblok onder de fortificatiën, taferelen van de oude Hollandse bakkerij, de oude smederij, een ingerichte kamer waar de soldaten verbleven en stukken geschut. De citadel biedt voorts een prachtig uitzicht over het stadje en de Maasvallei.

De foto is genomen vanuit deze citadel, met een prachtig uitzicht over het historische maar zeer zeker ook gezellige Dinant. Een goed restaurant, een terras langs het water, het huren va kano's, een bezoek aan het Leffe-museum of een verdieping in de geschiedenis van de saxofoon... het kan hier allemaal.