België Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Camera's en microfoons in vliegtuig

Gepubliceerd: 28 feb 2008
0

Zullen er binnenkort speciale camera’s en microfoons in vliegtuigen hangen? Als het aan de EU ligt wel. Brussel is al enige jaren bezig met het ontwikkelen van speciale opnameapparatuur om terreuraanslagen te voorkomen.

Verdacht gedrag
Mocht een passagier zich opvallend vaak naar de wc begeven of voortdurend naar de cockpit lopen, dan waarschuwt de video- en audioapparatuur de bemanning en kan deze zo nodig ingrijpen.

Vingerafdruk
Onderzoekers van de Europese Commissie hebben deze week hun plannen gepresenteerd aan het Europees Parlement. Tijdens de presentatie werden ook andere technieken om aanslagen op gebouwen of kerncentrales te voorkomen uit de doeken gedaan. Zo is er een techniek ontwikkeld die de vingerafdruk van de piloot scant als deze een koerswijziging wil maken. Klopt de vingerafdruk niet, dan gaat het vliegtuig automatisch in de wachtstand.

Privacyschending
Europarlementariër Sophie van ’t Veld (D66) werd onaangenaam verrast door deze ontwikkelingen. Volgens Van ’t Veld is het Parlement nergens vooraf over ingelicht. Ze maakt zich grote zorgen over de privacy van passagiers. Hoewel een ethische commissie het onderzoek volgt, gelooft zij niet dat dit voldoende is. ‘Als iemand zich anders gedraagt wegens vliegangst, is dit dan ook blijvend verdacht?’

Creditcardnummer
Op dit moment zijn er al een aantal anti-terreurmaatregelen in werking. Zo mogen passagiers alleen kleine flesjes in hun handbagage stoppen om te voorkomen dat vloeibare explosieven aan boord worden gebracht. Ook belanden al verschillende privé-gegevens van reizigers die naar de VS vliegen bij de Amerikaanse overheid, waaronder het creditcardnummer.

SAFEE
Een aantal van de technieken, die deel uitmaken van het SAFEE (Security of Aircraft in the Future European Environment) project, zijn al getest in simulaties in Hamburg en bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlab in Amsterdam. Over invoering is nog niets besloten.
deel dit artikel met je vrienden:
Meer België artikelen
Handige Tips
Killerwespen in aantocht! Dit is wat je moet weten

31 aug 2017, Groot alarm! De agressieve Aziatische hoornaar is gesignaleerd in Nederland. Zo bereid je je voor op deze killerwesp-invasie.

0
Reisnieuws
De 10 grootste fooi-geef blunders in het buitenland

22 apr 2017, Is het nou 10%? Of helemaal niks? Fooi geven is in sommige landen volkomen normaal en in andere een extraatje. Zo geef je fooi in de populairste vakantielanden voor Nederlanders.

1
Reisnieuws
4x perfecte stedentrips voor in de meivakantie

14 apr 2017, Nog geen plannen voor de meivakantie en toe aan een uitje? Wij stelden een selectie samen van stedentrips die je waarschijnlijk niet zelf had bedacht.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.