Antwerpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Jiddisch eten in Antwerpen

Antwerpen,
België


In Antwerpen wonen veel orthodoxe Joden. Hun spijswetten zijn voor velen van ons onbekend. We kennen wel het woord kosher en gebruiken zelfs het spreekwoord: “Dat is niet koosjer!”af en toe, als we het geen zuivere koffie vinden. Maar zelf proeven??? Daar hebben we niet vaak de kans voor.

Een echt Hollands spreekwoord is: “Wat de boer niet kent dat (vr)eet ie niet.” Maar wij houden allemaal van reizen en voor ons Reisreporters geldt dit spreekwoord natuurlijk niet.
Dus iedereen die nieuwsgierig is naar de smakelijke Jiddische keuken raad ik aan om naar Antwerpen te gaan. Als je dat per trein doet , ben je binnen tien minuten lopend bij Hoffy’s. Dat is een traiteur die catering verzorgt, maar die ook de gelegenheid biedt om in de zaak zelf te eten en zo van hun specialiteiten te proeven.

De zaak is gevestigd in de Lange Kivietstraat nummer 52. Vanuit het station volg je de spoorlijn een stukje terug en dan ben je er al snel. Voor in de winkel staat een zeer goed verzorgde toonbank vol heerlijkheden. De gebroeders Hoffman en hun personeel zijn altijd bereid om uitleg te geven over al dat lekkers. Zelf kan ik in ieder geval de smakelijke gefilte fisch aanbevelen. Je kunt er ook voor kiezen om een bordje met allerlei verschillende gerechten te laten klaar maken.

Tijdens de maaltijd is het leuk om te kijken naar de klanten en het personeel in hun orthodoxe kledij.
De mannen hebben allemaal een hoed of een keppeltje op en ze hebben ook bijna allemaal een baard en lange pijpenkrullen. Als ze een witte doek met horizontale strepen en franje om hebben dan is dat hun gebedskleed. De vrouwen vallen minder op. Ze dragen meestal vrij lange rokken in stemmige kleuren.

De Joodse spijswetten verbieden vlees- en melkgerechten in dezelfde maaltijd. Als je dus na de maaltijd een kop koffie of cappuccino bestelt zullen ze je er op wijzen dat dat alleen met sojamelk geserveerd wordt. En ook daar is niks mis mee!

Na afloop van de maaltijd raad ik je aan om aan beide kanten van de spoorlijn nog even door de wijk te zwerven. De Joodse cultuur is hier namelijk nog heel duidelijk zichtbaar, ook bij de kinderen op straat. Er gaat een wereld voor je open en dat zo dicht bij huis.