Reisnieuws

Even voorstellen: de 20 nationale parken van NL

Gepubliceerd: 01 mar 2018 0
We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat onze vaderlandse natuur het verdient om ontdekt te worden. Goed beginpunt: één van de 20 nationale parken. Hoeveel kende jij er al?


Even voorstellen: Het Lauwersmeer (Foto: Reisreporter carolienduistermaat)

1. Het Lauwersmeer, Groningen/Friesland

In de bodem en oevers van het aangelegde Lauwersmeer, op de grens tussen Friesland en Groningen, zit zowel zoet als zout water. En dat bracht een uniek ecosysteem teweeg. Zo groeien er bijvoorbeeld orchideeën en halen vogelspotters er hun hart op. Ook interessant: Het Lauwersmeer staat aangeduid als Dark Sky Park, een plek waar weinig lichtvervuiling voorkomt en de sterrenhemel extra goed zichtbaar is.

2. Schiermonnikoog, Friesland

De ‘S’ in ‘TVTAS’ behoort tot ’s lands wildste gebieden. Vanwege de sterke winden rond het eiland, is de natuur er altijd in beweging. Het gevarieerde landschap is er daarom vrijwel volledig intact, wat betekent dat de zeehonden, lepelaars en talloze andere vogelsoorten er vrij spel hebben. Op het strand vind je daarnaast ruim honderd schelpensoorten. 


Even voorstellen: Schiermonnikoog (Foto: Reisreporter Jelle51)

3. De duinen van Texel, Noord-Holland

De witsnuitdolfijn voelt zich als een vis in het water bij Texel. En ook de vele zeehonden en miljoenen trekvogels voelen zich er op hun gemak. Een van de manieren om het (zee)leven voor de Texelse kust te aanschouwen, is door middel van een wandeling door en over de duinen van Texel.

4. De Oude Venen, Friesland

Van open watervlaktes tot rietvelden en van moerasbos tot grasland; laagveenmoerasgebied De Oude Venen in Friesland heeft het allemaal. De getrainde spotter onderscheidt er tig verschillende soorten weidevogels. Bovendien is het gebied voor vissers interessant vanwege de grote verscheidenheid aan vissen.


Even voorstellen: Texel (Foto: Reisreporter DennisWierenga)

5. De Drents-Friese Wold, Friesland/Drenthe

De Drents-Friese Wold is ruim zesduizend hectare groot en bestaat uit bos, stuifzand, heide en grasland. Dit enorme beschermde gebied, op de grens tussen Friesland en Drenthe herbergt niet alleen talloze vogelsoorten, maar ook herten, marters, salamanders en hagedissen. Bovendien vind je er alle drie de slangensoorten die in ons land voorkomen: de ringslang, adder en gladde slang.

6. Het Dwingelderveld, Drenthe

‘Het gebied met de onverstoorde horizon’, zo wordt dit Drentse natuurjuweeltje ook wel genoemd. In dit grootste natte heidegebied van West-Europa liggen zo’n zestig vennen en veenmoerasjes. Maak er een wandeling en de kans is groot dat je een van de twee kuddes heideschapen tegen het lijf loopt, mét hun herder. 


Even voorstellen: De Drents-Friese Wold (Foto: Reisreporter catolla)

7. De Drentsche Aa, Drenthe

Centraal in De Drentsche Aa staat de beek, die door het landschap meandert en ter hoogte van elk dorpje van naam verandert. Want in tegenstelling tot veel andere nationale parken, is het gebied deels bebouwd en gecultiveerd. Maar dan wel op zo’n manier dat het voelt alsof je er een eeuw terug in de tijd gaat. Er ligt bijna honderd kilometer aan zandweg en je vindt er nog imponerende hunebedden.

8. De Weerribben-Wieden, Overijsel

Dat de kwaliteit van de natuur hoogtij viert in de Overijsselse Weerribben-Wieden blijkt wel uit het feit dat de otter en de vuurvlinder er goed gedijen. Je kunt heerlijk wandelen in dit gebied, dat door de aanleg van Flevoland veranderde in een laagveenmoeras. Maar de mooiste manier om de vele meren en rietlanden te ontdekken is vanaf het water.


Even voorstellen: De Weerribben-Wieden (Foto: Reisreporter A.Verleg)

9. De Sallandse Heuvelrug, Overijssel

Voor Nederlandse begrippen zijn de hoogteverschillen – het hoogste punt ligt op 75 meter boven NAP – in dit nationaal park aanzienlijk. De heuvelruggen zijn in feite stuwwallen, in de ijstijd opgestuwde rivierafzettingen. Er komen onder andere reeën, dassen, marters, bunzingen en wezels voor.

10. De Veluwezoom, Gelderland

De Veluwezoom in Gelderland is geliefd onder wandelaars, die er genieten van de paarsgekleurde heidevelden, grote landerijen en uitzichtpunten, waarvan de bekendste de Posbank is. Met een beetje geluk zie je tussen de dennenbomen door een edel- of damhert, een wild zwijn of de zeldzame boommarter.


Even voorstellen: De Veluwezoom (Foto: Reisreporter antwan)

11. De Hoge Veluwe, Gelderland

Nationaal Park De Hoge Veluwe – het grootste laaglandnatuurterrein van Noordwest-Europa – is zonder twijfel een van de bekendste natuurgebieden van ons land. En wij snappen wel waarom. Het beschikt immers over uitgestrekte heidelandschappen, culturele elementen zoals het Kröller-Müller Museum en zeldzame dieren, waarvan er ongeveer honderd op de Rode Lijst met bedreigde diersoorten staan. De Hoge Veluwe is het enige nationale park in ons land dat sterk afhankelijk is van entreegeld, aangezien het níét wordt gesteund door de overheid. 

12. De Utrechtse Heuvelrug, Utrecht

De Utrechtse Heuvelrug wordt net als de Sallandse gevormd door een stuwwal, die zich grofweg uitstrekt tussen Rhenen en Huizen. Het gebied staat bekend om zijn vele kastelen en uiterwaarden (buitendijkse rivierlanden), wat het een feest maakt om er te wandelen of fietsen.


Even voorstellen: De Hoge Veluwe (Foto: Reisreporter hbplaatjes)

13. Zuid-Kennemerland, Noord-Holland

In Zuid-Kennemerland leeft groot geschut. Zo loop je er wilde konikspaarden, shetlandpony’s, Schotse hooglanders en zelfs wisenten (Europese bizons) tegen het lijf. Dit Noord-Hollandse natuurgebied bestaat grotendeels uit bossen en duinen, hier en daar onderbroken door het perceel van een imposant landgoed.

14. De Oosterschelde, Zeeland

Door de tijd heen is het water in deze Zeeuwse zeearm van zoet veranderd in zout. Aan de waterkant ontstonden daarom diverse schorren (kwelders). Ook onder water is goed te zien dat het landschap zich heeft aangepast. De bodem staat er vol met waterplanten, die op hun beurt weer talloze vissen en zoogdieren aantrekken. Duikers en snorkelaars, maar ook wandelaars en fietsers kunnen er hun hart ophalen.


Even voorstellen: De Oosterschelde (Foto: Reisreporter Jan10e)

15. De Biesbosch, Zuid-Holland/Noord-Brabant

Hoe je het ook wendt of keert: dit Zuid-Hollandse natuurgebied steekt er met kop en schouder bovenuit. Wist je bijvoorbeeld dat De Biesbosch het grootste zoetwatergetijdengebied is van Europa? Het park wordt momenteel herontwikkeld om de rivier nóg meer ruimte te bieden. Een Biesbosch-toertje doen à la Columbus? Hijs je dan in een gehuurde kano, want kanoën langs en door deze gebieden is gewoon toegestaan. Bovendien nader je op deze manier wild tot op korte afstand, omdat de dieren je niet horen aankomen.

16. De Zoom-Kalmthoutse Heide, Noord-Brabant

Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide – het enige grensoverschrijdende nationale park van Nederland – is nog vrij jong. Het 37,5 kilometer grote park werd pas in 2001 in het leven geroepen. Door het gevarieerde landschap, van heide tot bossen, vennen, duinen, weilanden en polders, val je tijdens een wandeling door dit gebied van de ene in de andere verbazing.


Even voorstellen: De Biesbosch (Foto: Reisreporter corriedewinter)

17. De Loonse en Drunense Duinen, Noord-Brabant

Zand, zand, en nog eens zand; het is geen toeval dat de Loonse en Drunense Duinen wel eens gekscherend ‘de Sahara’ worden genoemd. Net als in de Afrikaanse megawoestijn, zijn de duinen constant in beweging als gevolg van stuifzand. Met name insecten en amfibieën gedijen er goed.

18. De Grote Peel, Noord-Brabant/Limburg

Vroeger waren turfstekers er nog druk in de weer; nu wordt het hoogveengebied De Grote Peel vooral druk bezocht door wandelaars. Wat het gebied op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg zo bijzonder maakt? De grote diversiteit aan vogels en de slangen, hagedissen en vleermuizen die er goed vertegenwoordigd zijn. En dan te denken dat De Grote Peel een van de kleinste nationale parken van Nederland is …


Even voorstellen: De Maasduinen (Foto: Reisreporter Guidowater)

19. De Maasduinen, Limburg

Water, wind en de mens; ze droegen allen bij aan het ontstaan van ’s lands grootste rivierduingordel, De Maasduinen in Noord-Limburg. Met name water speelde er een grote rol. Zo stroomde de Rijn vroeger door het gebied – de Maas was toen nog slechts een zijtak. Vandaag de dag ligt de Maas juist dichterbij. Je kunt er op zoek gaan naar de zeldzame bever. Of naar 50% van de dagvlindersoorten die ons land rijk is.

20. De Meinweg, Limburg

Wat nou, Nederland geen terrassenlandschap? De Meinweg in Limburg staat er bol van! Deze hoogteverschillen, die het landschap uniek maken, werden gevormd door sediment (door wind, water en/of ijs getransporteerd materiaal). Amfibieën en reptielen vinden het heerlijk in het gebied. Naar het schijnt komen er tot wel vierhonderd adders voor.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

De Goede Reis Podcast #15: De reis is belangrijker dan de bestemming

In de nieuwste aflevering van de Goede Reispodcast vertellen we hoe je reis van A naar B niet als een moetje hoeft te voelen maar juist het hoogtepunt van je vakantie kan zijn. Hint: er komt een camper aan te pas! Met studiogasten Perry van de Wiel, directeur van Travelhome, campervakanties van ANWB...

In de nieuwste aflevering van de Goede Reispodcast vertellen we hoe je reis van A naar B niet als een moetje hoeft te voelen maar juist het hoogtepunt...

Lekker fietsen: 14 highlights van de nieuwe Nederlandse Kustroute

Ons kikkerlandje is met de opening van de LF Kustroute een nieuwe fietsroute rijker. De 610 kilometer lange traptocht voert je langs uitgestrekte duinstroken, uitnodigende stranden en historische steden. Wind tegen of wind mee: hier proef en voel je de zilte zeelucht. 

Ons kikkerlandje is met de opening van de LF Kustroute een nieuwe fietsroute rijker. De 610 kilometer lange traptocht voert je langs uitgestrekte duin...