Armenië

De republiek Armenië ligt ingeklemd tussen Turkije, Iran, Rusland, Georgië en Azerbeidzjan en werd na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een onafhankelijke staat. Het land heeft extreme armoede gekend, maar mede dankzij het toerisme, de juwelenindustrie en IT-business is de economie de afgelopen jaren uit een dal gekropen. Armenië is een land met bergen en buitengewone natuurlijke en culturele schatten. Het gebied is bosrijk en er lopen een aantal snelstromende rivieren doorheen. Vaticaanse relieken, eeuwenoude manuscripten: voor de fijnproevers van cultuur is Armenië een feestmaal.

Informatie over Armenië

Alle highlights van Armenië

Beste foto's & tips van Armenië

'411797' door carelschutte '411797' door carelschutte

ArmeniëLori

ArmeniëLori

MOLOKANEN

carelschutte

In Noord Armenië ligt hoog in de Kaukasus, aan de voet van het massief van de Aragats (4090meter), een dorpje genaamd Fioletovo. Het dorpje met onverharde wegen en waar de bouw van de woningen anders is dan elders in het land. Het zijn huizen met houten bovenverdiepingen en houten balkons. Ze zijn gebouwd door een Russische minderheid die een kleine tweehonderd jaar geleden door tsaar Nicolaas I vanuit Rusland naar Armenië werden verbannen. Deze bevolkingsgroep worden de Molokanen genoemd. Een bevolkingsgroep met lichte huid en blonde haren, een opvallende verschijning tussen de donker getinte Armeniërs. In het dorp zijn Russisch uitziende baboessjka’s te zien, grootmoedertjes met hoofddoeken en kleurrijke schorten. De mannen dragen indrukwekkende baarden. De Molokanen hebben alle moderne comfort afgezworen en zijn een sekte van non-conformistische christenen. Zij leven zoals in de 19e eeuw.

'490363' door herman m '490363' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Medz Yeghern

herman m

Vandaag is het precies een eeuw geleden, dat de Armeense genocide, door Armeniërs traditioneel aangeduid met Medz Yeghern ofwel "Grote Misdaad" is begonnen. De volkerenmoord is gepleegd op 1 à 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken. 24 April 1915 is de dag waarop de Ottomaanse autoriteiten ongeveer 250 Armeense intellectuelen en leiders van de gemeenschap in het toenmalige Constantinopel hebben gearresteerd. De genocide werd tijdens en na de Eerste Wereldoorlog in twee fases uitgevoerd: het grootschalig doden van de weerbare mannelijke bevolking door middel van massamoord en onderwerping van het leger van dienstplichtigen tot dwangarbeid, gevolgd door de deportatie van vrouwen, kinderen, ouderen en zieken die werden verplicht tot dodenmarsen in de Syrische woestijn. De gedeporteerden werden verstoken van voedsel en water en onderworpen aan diefstal, verkrachting en moord. Ook andere inheemse en christelijke etnische groepen werden op dezelfde wijze uitgeroeid. Elk jaar wordt het begin van de volkerenmoord door de Armeniërs zelf herdacht bij het nationale monument Tsitsernakaberd in de Armeense hoofdstad Jerevan. De foto toont het nationaal monument. Onder het monument bevindt zich een museum, waarin met behulp van vele foto's en documenten de verschrikkingen uit die periode in beeld zijn gebracht. Helaas hebben genocides niet aan actualiteit ingeboet. Ook in de moderne tijd doet deze afschuwelijke massamoord zich nog steeds voor.

'338427' door herman m '338427' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Armeense vrouw

herman m

Deze vrouw verwelkomde ons bij de receptie in het hotel Ararat in Yerevan. Het Armeense volk, waarvan zij deel uitmaakt, heeft een zeer bewogen geschiedenis achter de rug. Een belangrijk aspect van de Armeense nationale identiteit is de zeer oude christelijke beschaving. Hun woongebied was oorspronkelijk veel groter dan de huidige republiek. In de 17e eeuw werd hun leefgebied opgedeeld. In de 19e eeuw kwam een groot deel van Armenië binnen de Russische invloedssfeer. Veel Armeniërs streden dan ook in de Eerste Wereldoorlog mee met het Russische leger tegen de Ottomanen. Tijdens die oorlog werden talrijke etnische Armeniërs in het Ottomaanse Rijk gedwongen gedeporteerd, als gevolg waarvan tussen de 600.000 en 1,5 miljoen etnische Armeniërs om het leven kwamen. Na de Eerste Wereldoorlog vormde Armenië korte tijd met Georgië en Azerbeidzjan de Kaukasische Federatie, om vervolgens van 1918 tot 1920 een onafhankelijke republiek te vormen. In 1920 werd het land ingelijfd bij de Sovjetunie. In augustus 1990 verklaarde Armenië zich onafhankelijk van de Sovjetunie.

Praktische informatie over Armenië

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei, juni, september en oktober
 • Internet extentie
  am
 • Hoofdstad
  Jerevan
 • Aantal inwoners
  3,3 miljoen
 • Oppervlakte
  70% van Nederland
 • Reistijd
  6:00
 • Talen
  Armeens Russisch
 • Religie
  armeens apostolisch (94%), christelijk (4%)
 • Tijdsverschil
  2 uur later
 • Tijdverschil
  2 uur later
 • Telefooncode
  374
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief, maar wees waakzaam
 • Visum
  visum verplicht, 3 maanden geldig
 • Douane
  visum verplicht, 3 maanden geldig
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, Buiktyfus indien langer dan 2 weken, anti-malaria in bepaalde gebieden
 • Aanvlieghaven
  Jerevan (EVN), Gyumri (LWN)
 • Nationale feestdagen
  21 september Onafhankelijkheidsdag, 5 juli Dag van de Grondwet
Laat kaart zien
Fotofanaten opgelet: Toppers van de Week!

Op de Topfoto van de Week staat niet het weergaloze uitzicht waarop Diana de Munk had gehoopt. Sterker nog, er staat niet zoveel op en het is een vrij kleurloos exemplaar. Toch vinden wij dit een absolute topper, lees zelf maar waarom ...

Op de Topfoto van de Week staat niet het weergaloze uitzicht waarop Diana de Munk had gehoopt. Sterker nog, er staat niet zoveel op en het is een vrij...