Sarandë

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Harde Vissersleven in Sarandë

Sarandë,
Albanië


Sarandë is een Albanese badplaats, die zich momenteel enorm aan het voorbereiden is op de grote toestroom van toeristen die ze graag zien komen. Albanië is jarenlang het armste land in Europa geweest, maar doordat landen als Kroatië en Macedonië zich in rap tempo ontwikkeld hebben als vakantiebestemming, heeft Albanië dit zichzelf ook als doel gesteld.

Mijn gids die ik er had, was dan ook een wandelend reclamebord voor het land. Als ik haar mocht geloven was alles perfect geregeld in het land, is alles er superluxe en toch goedkoop, en had het nog méér te bieden dan de concurrerende landen. Haar marketing was aandoenlijk, maar niet geheel geloofwaardig. Er moet nog heel wat gebeuren wil het land klaar zijn. Maar juist nu kun je er nog het authentieke karakter proeven. Het is een mooi land met prachtige natuur (zie mijn eerdere foto's) en vriendelijke mensen.

Vooralsnog straalt de bevolking vaak toch nog een armoede uit... De concurrentie onder de vissers in Sarandë is groot. Deze foto laat zo'n visser zien. En eigenlijk zie je het harde leven al in zijn gezicht gegroefd. Ik hoop oprecht dat de generaties ná hem in een welvarend en succesvol Albanië opgroeien.