Geheime Albanese legerbasis opengesteld voor toeristen image
Maxi

Geheime Albanese legerbasis opengesteld voor toeristen

Altijd al eens willen weten hoe het er op een legerbasis aan toeging in de Koude Oorlog? Dit is je kans! Albanië heeft een voormalig topgeheime militaire basis, gesitueerd op een piepklein eiland, opengesteld voor publiek.

Het eiland Sazan, gezien vanaf het vasteland (Foto: Albinfo, Wikimedia)



Bunkerwalhalla



Het eilandje Sazan is nog geen zes vierkante kilometer groot. Uit angst voor een westerse invasie heeft de voormalig Albanese communistische leider Enver Hoxha dit kleine, maar zeer strategisch gelegen gebied volgepropt met bijna 4000 bunkers en kilometers aan tunnels. Deze tunnels bevatten ondergrondse faciliteiten zoals een bioscoop, een ziekenhuis en een school.



Omdat er sinds de jaren '50 geen activiteiten meer plaatsvinden, verkeert het eiland in vervallen staat. Gebouwen zijn spookachtige ruïnes geworden. Vijgen- en pijnbomen overwoekeren het hele eiland en overal vind je losse magazijnen uit oude geweren. Daarnaast ligt het eiland vol met gasmaskers, ammunitiekisten en oude meubels.



Toekomstige trekpleister



Nu de Albanese overheid heeft besloten om Sazan tot toeristische trekpleister om te toveren, is het voor hen hoofdtaak om de rommel op te ruimen en gereed te maken voor hordes toeristen. Het land heeft hiervoor hulp ingeroepen van Franse kustconservatoren.



Volgens de Albanese overheid is het niet de bedoeling dat het eiland een soort pretpark wordt. Het blijft een militaire basis, maar wel toegankelijk voor publiek. Het plan is om er nog een museum te plaatsen en een centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar zeedieren en zeevaartarcheologie, ‘want’, zegt Auron Tare van de Albanese overheid, ‘Sazan biedt toeristen de geheimen van het communistische Albanië en het rijke historische en culturele erfgoed van de Middellandse Zee.'



Een kijkje nemen? Dagelijkse shuttlebootjes worden ingezet om toeristen van en naar het eiland te vervoeren.