Seoul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Seoul image

Good for your health!

Seoul
Zuid-Korea
Lysanne

Good for your health!

We zitten in een Japans restaurant naast Mina’s flat. We zijn de enigen en er is een open keuken. De kok is duidelijk nieuwsgierig en geïnteresseerd in me (hij was de persoon die mij vroeg of Nederland een gelukkig land is). Naast me hangen foto’s van de walvisjacht. Een walvis wordt een boot op getakeld, mensen poseren met het karkas. Niet echt smakelijk als je zit te eten en bovendien erg ongepast (naar mijn mening). Er zijn hier walvissen maar Mina interesseert zich er niet in. Ik probeer natuurlijk wel bij elke gelegenheid een walvis te spotten…

Het eten is hier overigens héérlijk. Alles wat Mina me laat proeven is “good for your health”. Gedroogde vis voor je hersenen, gefermenteerde bonensoep voor je darmen, enzovoort. Maar alles smaakt ook heerlijk, zelfs de gezonde snacks (van rijst of bonen natuurlijk). Thee wordt getrokken uit wortels en knollen uit de bergen, die alleen hier groeien. Als klein meisje trok Mina met haar moeder de bergen van Ulsan in om verse kruiden te zoeken, waar ze ’s avonds soep van kookten. Ze weet goed welk voedsel je moet combineren voor de beste spijsvertering, en welke kruiden en knollen medicinale kracht hebben. Ze is verbaasd als ik haar vertel dat wij dat op school nooit geleerd hebben en moet lachen als ik haar vertel dat het voedingscentrum in Nederland verkondigt dat brood met hagelslag gezond is. “Impossible in Korea”, lacht ze terwijl ze afkeurend met haar hoofd schudt.

Ook aan de uiterlijke verzorging wordt veel aandacht besteed. Zowel man als vrouw ziet er hier tot de puntjes verzorgd uit. Mooi haar, perfecte huid, dun, goed gekleed. Ik krijg van Mina voortdurend tips (of is het commentaar?) hoe ik mijn huid beter kan verzorgen, welke oefeningen voor mooiere benen zorgen, welke olie ervoor zorgt dat mijn haar minder droog is etc. Op tv gaat alles over huidveroudering en hoe je je poriën moet verzorgen. Mannen dragen make-up. Plastische chirurgie is HOT. Ik heb me zelfs laten vertellen dat er nergens in de wereld zoveel cosmetische ingrepen worden gepleegd als in Zuid-Korea. Koreaanse cosmetica is erg gewild in Japan en China. Uiteraard neem ik een koffer vol met huidverzorgingsproducten mee terug naar Nederland!

Foto's

520b3.jpg
520b3.jpg
Lysanne