Seoul

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Seoul image

Seoul

Seoul
Zuid-Korea
LKleemans

Templestay bij de boeddhistische monniken

Tijdens mijn buitenlandse studie in Seoul, Zuid Korea ben ik samen met 4 meiden naar de Bongeunsa Temple in Seoul geweest om daar mee te doen aan een Templestay. Dit houdt in dat je twee dagen en een nacht daar ‘leeft’ en alles doet volgens het schema van de boeddhistische monniken.

Zodra we aankwamen kregen we een mooi oranje outfitje dat we het hele weekend moesten dragen en verzamelden we in een kamer waar iedereen in kleermakerszit op een kussen zat (die kleermakerszit heb ik de dagen erna nog heel goed kunnen voelen in mijn benen!!). Als eerste kregen we een introductie van een aantal vrouwen die ons zouden begeleiden dat weekend en oefenden we met een aantal Koreaanse gebeden en wat voor soort buigingen er zijn. Er was een halve buiging; gewoon handen bij elkaar en met je hoofd naar voren buigen, en een hele buiging; handen bij elkaar, knieën op de grond en voorhoofd tegen de grond aan. Na deze introductie kregen we een rondleiding in het gebied rondom de tempel en vervolgens een thee ceremonie. Deze ceremonie werd door twee vrouwen geleidt en bestond uit een heleboel handelingen voordat je de thee mocht drinken. Wel erg leuk om eens te zien want dit is altijd een belangrijk gedeelte van de dag voor boeddhistische mensen. Hierna gingen we avondeten, in stilte. Dat avondmaal bestond ook weer uit een heleboel handelingen. Je had vier kommen, elk voor een ander gerechtje, je moest je lepel in de ene kom doen, je stokjes in de ander, alles in een bepaalde volgorde eten, alles móest opgegeten worden en vervolgens met water schoongemaakt. Ik was als eerste aan de beurt om voor mezelf op te scheppen en wilde niet direct al de halve kom leegscheppen, vandaar dat ik een klein hapje pakje. Straks zou ik nog wel bij scheppen, dat dacht ik. Mooi verkeerd gedacht.. Eénmaal mag je opscheppen en dat is je avondeten, balen! Gelukkig had ik nog een koekje in mijn tas die ik 's nachts kon opeten..

Na het avondeten gingen we naar de grote tempel toe waar we gingen bidden samen met alle monniken die daar leven en mensen van buitenaf die langs kwamen om te bidden. Dit vond ik wel het meest indrukwekkende van het weekend! Je staat in een prachtige tempel met 3 grote gouden Boeddha’s en iedereen, inclusief wij, zingen gebeden in het Koreaans! Het was vrij lastig bij te houden vanuit het boekje maar rondkijken was ook erg leuk haha. Nadat we een half uur gemediteerd hadden over de vraag; wie ben ik? (uiteraard vielen er ook een aantal in slaap.. ik niet!) kregen we nog de kans om met een van de monniken te praten, wel met een vertaler erbij en vervolgens moesten we om 9 uur al naar bed om de volgende ochtend om half 4 op te staan!!

Nadat we ons 's ochtends aangekleed hadden gingen we weer naar de grote tempel om te bidden, hetzelfde als de avond ervoor (het verbaasde me hoeveel mensen daar nog op af kwamen zo vroeg in de ochtend!). En daarna, wat ik best behoorlijk zwaar vond zo op de lege maag (buiten dat ene koekje had ik niets meer gegeten..), moesten we 108 prostrations doen. Elke prostration is een zinnetje met iets dat je belooft voortaan te doen of juist niet meer te doen, en bij elke zin moesten we een buiging doen. En dan een volledige buiging! Dus kan je nagaan, om 5 uur ’s morgens op een lege maag, 108 keer met je voorhoofd de grond raken, wat een ervaring. Ik heb het wel vol gehouden maar stond toch best een beetje met trillende beentjes erbij toen we klaar waren. Daarna konden we gelukkig gaan eten en vervolgens hebben we een meditatie wandeling door het bos gemaakt met een monnik. Hierna was er nog een afsluiting en foto momentje met de monnik en hadden we de Temple stay volledig afgerond. Het was een hele indrukwekkende ervaring om en keertje mee te maken. En ondanks dat het zo totaal anders is als dat ik zou willen leven heb ik er wel echt van genoten!

Laat een reactie achter

5 reactie(s) bij "Templestay bij de boeddhistische monniken "

 • profile image comment
  Door Channeke• geplaatst op 28 Feb 2019 | 13:53:17

  Mooi verhaal. Wat een ervaring om mee te maken! Super!

 • profile image comment
  Door AnneKetelaars• geplaatst op 22 May 2016 | 16:54:39

  Dat klinkt als een prachtige ervaring! Mooi geschreven ;) Uit beleefdheid wat minder opscheppen, pakte niet goed uit voor je... Bijzonder dat eetgewoonten per land ook zo sterk kunnen verschillen. In Polen bijvoorbeeld vindt men het onbeleefd als je je bord leeg eet, dus als je dat uit beleefdheid doet, schept men gewoon weer op (omdat men echt denkt dat je nog honger hebt)... Vriendinnen van mij kwamen daar tijdens een uitwisseling in Polen achter na 2,5 vol bord met moeite leeg gegeten te hebben ;)
  Die prostrations zullen inderdaad erg pittig geweest zijn op een lege maag, zou voor mij ook een uitdaging zijn geweest, sla geen ontbijt over en heb zodra ik opsta al heel snel trek :P

  Bericht aangepast op 08:13:48
 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 22 May 2016 | 18:20:57

  Mooie ebschrijving en bijzonder om mee te maken. Toch een verrijking

  Bericht aangepast op 08:11:51
 • profile image comment
  Door WKerkhof• geplaatst op 22 May 2016 | 19:39:19

  Heel bijzonder dat je dit hebt gedaan, mooi beschreven blog!

  Bericht aangepast op 08:11:51
 • profile image comment
  Door MiekeLejeunevdVen• geplaatst op 24 May 2016 | 08:36:06

  Wat bijzonder om dit mee te maken, mooi beschreven en prachtige foto's erbij.

  Bericht aangepast op 08:11:51