Gangwon-do

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gangwon-do image

De gouden grot

Gangwon-do
Zuid-Korea
Awesomemore

De gouden grot

Zonder auto is het een uitdaging om er te komen. Maar wie de waarschuwingen van de Lonely Planet in de wind slaat en achter het stuur van een Koreaanse huurauto klimt, rijdt er met twee vingers in de KimKim heen. Het scheelt ons 3,5 uur bussen vanaf het Gangbyeon busstation in Seoul naar Jeongseon plus nog eens 25 minuten in een lokale bus en, we kunnen zo nu en dan Psy lekker uit de luidsprekers van onze Kia laten schreeuwen.

Wop, wop, wop gaan we dus over kronkelende weggetjes en langs de Olympische pistes van 2018 richting de voormalige Cheon Po goudmijn, tegenwoordig bekend als de Hwaam Cave. Hwaam is de grootste grot in Azië, een enorme ondergrondse kathedraal die wordt bewoond door goud en zilver gnomen en de onvermijdelijke Koreaanse bejaarden, explosief gekleed in alle kleuren van de regenboog.

Aangekomen op de parkeerplaats van Hwaam beginnen we aan onze reis naar het middelpunt van de aarde. Een reis die begint met het volgen van het lekkerste geurspoor naar een van de ontelbare restaurants die de parkeerplaats omringen. Een half uurtje en wat pantomime later staan we weer buiten en kijken omhoog naar de plek waar de ingang van Hwaam zou moeten liggen.

De groenten, noedels, kimchi en meer kimchi die na het restaurantbezoek met ons meelopen helpen bij de keuzes waar we nu voor staan:

1 Loop ongeveer 700 honderd meter bergop
2 Luister naar je lunch, pak 2000 won en stap in de monorail

Een paar minuten later staan we bovenop de magische berg. Een berg met gouden aderen en een hart van stalactieten en stalagmieten. Maar voordat we achter een groepje snoepkleurige Koreaanse senioren door de berg worden opgepeuzeld, staan we voor een enorm bord waarop met chocolade letters is geschreven dat er 1803 meter lang NO TOILET is, een uitzonderlijke situatie in Zuid-Korea.

Na een korte pitstop lopen we de berg in. Een berg waarin miljoenen jaren lang een draak ongestoord waakte over een gouden schat voordat de Koreaanse natie haar in 1922 wakker schudde en er in 23 jaar de vier na grootste goudmijn van het land van maakte.

In het pikkedonker volgen we zwak flikkerende lichtjes. Ze voeren ons naar een ruimte waar achter plexiglas daadwerkelijk goudaders te zien zijn. Het toch al enthousiaste seniorenclubje Koreanen wordt nu bevangen door de goudkoorts. Met piepende oren lopen we snel door en staan al snel zelf oorverdovend lawaai te maken met twee pneumatische drilboren waarmee je je eigen stukje Hwaam kunt los drillen.

De grot slokt ons steeds verder op. Dieper en dieper gaat het terwijl we links en rechts voorstellingen zien uit het verleden van de mijn. In uitsparingen die in het graniet zijn gehakt zien we mijnwerkers werken, spullen opblazen, eten, drinken en slapen. Het is een aandoenlijke gezicht, maar ook verwarrend voor mensen die voordat ze naar Hwamm kwamen al in het Haesindang Park zijn geweest en daar dezelfde beelden zagen maar dan in een hele andere houding....

Rustig wandelen we door totdat we boven aan een eindeloze gouden trap staan. Nu volgt bijna het hoogtepunt, het hart van de berg, de gouden kathedraal, de grot van Hwaam. Maar voordat het zo ver is lopen we langs steenformaties in de vorm van vuur, een dinosaurus en een schildpad. Na deze versteende cadeautjes van de natuur volgt er een mini Efteling waar zilver en goud gnomen ons langs de geschiedenis van goud leiden. Alles wat hier blingblinkt is goud en verblind door zoveel edelmetaal staan we opeens oog in oog met stalactieten en stalagmieten in de 2800 vierkante meter grote grot, een magisch verlicht natuurlijk wonder.

Hwaam Cave
Hwaam1 - ri , Dong - myeon
Jeongseon -gun , Gangwon -do
Zuid-Korea
W : www.jsimc.or.kr
Open : 9:00-17:00
Volwassenen: ₩ 5000 - Kinderen : 2.000 ₩ - Tot 6 en meer dan 65 : gratis

Foto's

29da2.jpg
29da2.jpg
Awesomemore
80a7e.jpg
80a7e.jpg
Awesomemore
9b5ee.jpg
9b5ee.jpg
Awesomemore