DMZ

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

DMZ image

Op de grens van oorlog tussen Noord en Zuid korea

DMZ
Zuid-Korea
LKleemans

Op de grens van oorlog tussen Noord en Zuid korea

Een paar jaar geleden ben ik voor 4 maanden naar Zuid Korea vertrokken om daar een semester aan Sogang University te studeren. Daar heb ik een bezoek gebracht aan de DMZ, de DeMilitarized Zone, waar de grens tussen Noord en Zuid Korea ligt. Dit is een unieke plek waar twee landen, die officieel nog in oorlog zijn met elkaar, zo dicht én bewapend tegenover elkaar staan. Ik heb gekozen voor de ‘Panmunjom’ tour. Echter kan deze tour te allen tijde afgelast worden bij internationale spanningen..

Tijdens de busrit vanuit Seoul richting de grens kregen we informatie over het verleden van Korea en de oorlog tussen Noord en Zuid, een interessante start om de rest van de dag met deze informatie in je achterhoofd te kaderen. Tijdens deze rit was een vrouw aanwezig die 6 jaar geleden erin geslaagd was om de grens van Noord naar Zuid over te steken. We mochten foto’s van haar maken maar deze niet op internet zetten voor de veiligheid van haar familie die mogelijk in gevaar zouden komen wanneer Noord Korea erachter zou komen dat deze vrouw met succes overgestoken is.. Deze vrouw vertelde ons over de leefomstandigheden in Noord Korea en dat elk huis altijd 2 schilderijen heeft hangen van de leiders (mocht er een brand uitbreken in huis worden de bewoners dan ook geacht als eerste deze schilderijen mee te nemen) en maar één televisie zender kan ontvangen waarop veel propaganda uitgezonden wordt. Deze vrouw kon echter een illegale zender ontvangen met programma’s uit Zuid Korea waarmee ze ontdekte dat, in tegenstellig tot wat Noord Korea propageerde, het zuiden helemaal zo slecht niet was..

Deze vrouw vertelde dat ze tot de elite van Noord Korea behoorde maar salaris kreeg in de vorm van een stuk land dat ze kon verbouwen. Mede met de beelden van de illegale tv-zender was ze het beu onder deze omstandigheden te leven en besloot te ontsnappen. Na drie dagen in de bosjes gelegen te hebben aan de rand van een rivier tussen Noord en Zuid Korea kon ze de wissel van de wacht van de soldaten aan de grens voorspellen en op een onoplettend moment in de rivier springen om naar de overkant te zwemmen richting een huisje waarvan ze dacht veilig te zijn en door de wet beschermd kon worden. Dit verliep echter niet volgens haar verwachting en is ze opgepakt door Chinese soldaten waarna ze een aantal maanden gevangen heeft gezeten. Er werd besloten dat deze vrouw, samen met nog een aantal mensen die dezelfde ontsnappingspoging gedaan hebben, teruggestuurd zou worden naar Noord Korea. Ze wist dat dit haar dood zou betekenen omdat dit een grote zonde was.. Door wat onduidelijkheid in de vertaling van onze gids begreep ik niet helemaal wat er vervolgens gebeurde maar uiteindelijk is toch besloten de groep naar Zuid Korea te sturen. Vanuit Zuid Korea heeft deze vrouw het voor elkaar gekregen, na omkopingen ter waarde van 30.000 doller en valse paspoorten, om ook haar ouders naar Zuid Korea te laten overkomen. Moed en vooral heel veel geluk heeft ervoor gezorgd dat deze vrouw haar verhaal aan ons heeft kunnen vertellen.

Aangekomen bij de Observatory hadden we het eerste uitzicht op Noord Korea. We zagen een dorpje vlak langs de rivier waar enkel de meest loyale mensen mochten wonen van de overheid van Noord Korea gezien het vanuit daar het ‘makkelijste’ was om over te steken. Vanuit daar zijn we naar de Freedom Bridge gereden waar jaarlijks veel Zuid Koreanen naar toe komen om een gekleurd lintje op te hangen met een wens erop geschreven. Vrijwel alle wensen gaan over de hereniging met familieleden die in Noord Korea wonen..

Na de lunch, een traditionele Koreaans BBQ, zijn we naar de daadwerkelijke grens gereden. Het gedeelte dat wij bezochten heet Panmunjom (officiële naam is de Joint Security Area), een gebied van 4 kilometer en staat onder leiding van de UN. In dit gebied, vol met landmijnen, lopen een heleboel soldaten; 600.000. Zuid Koreaanse jongens hebben twee jaar dienstplicht wanneer ze 20 worden. In Noord Korea zijn er bijna twee keer zoveel soldaten omdat de dienstplicht daar uit 7 jaar bestaat! Deze soldaten staan constant gereed voor aanval omdat er op elk moment weer een oorlog zou kunnen uitbreken. De strijd is ook in kleine dingen te zien in de omgeving. Zo heeft Zuid Korea een vlaggenstok van 100 meter neergezet en werd daar door Noord Korea direct op gereageerd door een vlaggenstok van 116 meter te bouwen. De strijd is ook te merken uit kledingvoorschriften die wij vooraf kregen. Het belangrijkste was dat je geen slippers aan mocht en geen broek met gaten mocht dragen. Wij dachten dat dit te maken had met mogelijke insecten in de omgeving.. De slippers mochten echter niet voor het geval er iets zou gebeuren en je niet snel genoeg weg zou kunnen rennen. De broek met gaten mocht niet omdat Noord Koreaanse soldaten hier foto’s van maken om dit vervolgens als propaganda te gebruiken naar Noord Koreanen toe.

Na een debriefing en twee paspoort controles mochten we in een militaire bus doorrijden richting de grens. We moesten twee aan twee staan en mochten, in het geval we Noord Koreaanse soldaten zagen staan, niet wijzen, schelden of andere onverwachte dingen doen. En daar stonden we dan, op een paar meter afstand van de grens (die was aangegeven door een soort drempel) en een paar Noord Koreanen in de verte tegenover ons die met een verrekijker naar ons stonden te gluren. Vervolgens mochten we een blauw klein gebouwtje binnen dat precies op de grens stond en waar belangrijke ontmoetingen tussen Noor en Zuid gehouden worden. In dit gebouwtje zijn we officieel over de grens gestapt en konden we even met beide benen in Noord Korea staan! De spanning was op vele plekken duidelijk te voelen welke versterkt werd door de verhalen die we hoorden. Ik vond het een unieke ervaring en raad deze tour zeker aan wanneer je geïnteresseerd bent in de oorlog tussen Noord en Zuid Korea.

Foto's

b5e21.jpg
b5e21.jpg
LKleemans
7ac1a.jpg
7ac1a.jpg
LKleemans
ebebe.jpg
ebebe.jpg
LKleemans
e7bfc.jpg
e7bfc.jpg
LKleemans
250e1.jpg
250e1.jpg
LKleemans