Andong foto's & tips

'520758' door awesomemore '520758' door awesomemore

Zuid-KoreaAndong

Zuid-KoreaAndong

Andong

awesomemore

Na al het gelul (…) van de afgelopen dagen is het tijd om een andere kant van Zuid-Korea te belichten. Niet het prachtige groene heuvellandschap, de geweldige keuken of de vreselijke aardige en humoristische mensen. Nee, dit is een heel oud stukje Korea, namelijk een stadje gesticht in het jaar 1 voor Christus (ja, Wikipedia is heel precies in haar datering). Prachtige architectuur, je kunt er slapen en wanneer je er ’s ochtends vroeg arriveert (of opstaat in je eigen huis) ligt het aan jouw voeten en hoef je het niet te delen met een paar duizend uitzinnige Koreanen (ook heel gezellig trouwens).

'386439' door Jan10e '386439' door Jan10e

Zuid-KoreaAndong

Zuid-KoreaAndong

Hahoe Masker Museum

Jan10e

Deze oude man nodigt jullie uit om in zijn masker museum te komen kijken als je in Andong bent. De maskers zijn in de loop der jaren gebruikt in traditionele maskerdansen. Allemaal uniek en heel mooi gemaakt. Van hout, van leer, geverfd, kaal, beest, demon, menselijk.. 300 Koreaanse maskers en 500 maskers uit 30 overige landen. Daarnaast ook nog 300 andere folklore/kunst voorwerpen. De meesten zijn in vitrines geplaatst om ze nog langer te bewaren waardoor een vervelende spiegeling op sommige van mijn maskerfoto's. De collectie is werkelijk heel mooi tentoongesteld met goede (en leesbare!) uitleg erbij. http://visitkorea.or.kr/enu/SI/SI_EN_3_1_1_1.jsp?cid=268220

'433643' door Jan10e '433643' door Jan10e

Zuid-KoreaAndong

Zuid-KoreaAndong

Red Pepper

Jan10e

In het authentieke dorp Andong zijn het niet alleen de eeuwenoude huizen die de aandacht trekken. De ligging aan de rivier en de rijst en groente velden geven het een landelijke uitstraling. Bij een van de huizen vlakbij de kerk zag ik bakken met rode pepers die te drogen zijn gelegd. Het is blijkbaar oogsttijd, want bij een aantal hingen ze nog aan de struiken,ook rood en glanzend, rijp om geplukt te worden. Maar o wee als je er een stukje van in je soep of ander gerecht tegenkomt.... Dan is het blussen geblazen...

'375724' door Jan10e '375724' door Jan10e

Zuid-KoreaAndong

Zuid-KoreaAndong

Gluren

Jan10e

Andong heeft een 'modern' gedeelte en het 'antieke' gedeelte. Dit antieke gedeelte is te bereiken in dik een half uur met de lokale bus en als je die mist en geen zin hebt om een uur te wachten.... dan neem je de taxi (20 min). Ik spreek nu uit ervaring. In dit toch soort van openluchtmuseum kun je in diverse huizen naar binnen kijken. Het hele dorp is namelijk gewoon bewoond. Het dorp ligt mooi aan de rivier. Met een bootje kun je overvaren voor een overall view over het dorp. En er is daar ook een tempel. Wij hebben echter alle tijd in het dorpje zelf rondgewandeld en tijd uitgetrokken voor het verrassend leuke maskermuseum (gelegen bij de parking... half uurtje lopen of je stapt in de pendelbus) Deze meneer had net zijn lunch op het dienblad geladen en ging dat op zijn veranda op zijn gemak zitten nuttigen. Eigenlijk wel genant om zo te gluren.

'386435' door Jan10e '386435' door Jan10e

Zuid-KoreaAndong

Zuid-KoreaAndong

Gelukstotems

Jan10e

Altijd gedacht dat Totems alleen in Amerika en Canada voorkwamen. In Korea zijn ze echter ook in gebruik geweest als gelukstotems. Ze werden bij de poort van een huis geplaatst om het kwaad te weren. In Andong zag ik er een hele verzameling van (zijn het antieke?). Deze liggen afgedankt bij elkaar op een hoop. Zou hun gelukskracht zijn uitgewerkt? Dat zal een mysterie blijven. Er vlak bij stonden ook meer nieuwe en modernere totems... maar eh... hoe zal ik het zeggen... ze zijn nogal pikant... maar wel grappig... zal ik???

'388903' door Jan10e '388903' door Jan10e

Zuid-KoreaAndong

Zuid-KoreaAndong

Gedistingeerd

Jan10e

Dicht bij de stad Andong ligt Hahoe village. Dit is een openlucht museumdorp waar nog zowel de boerenwoningen als de deftigere herenhuizen staan én nog bewoond worden. Het is dus niet speciaal opgezet als toeristische attractie maar wordt nu wel beschermd en gerestaureerd met hulp van de nationale regering. Het ligt prachtig in een bocht van de rivier en is omringd met rijstvelden. Een goed gevuld lotusbloemenmeer passeer je op weg naar de entree. In het dorp zijn tuinen met mais en rode pepers. Sommige van de huizen zijn opengesteld. Dan staat de poort open. In deze woning zit de eigenaar in traditioneel Koreaanse kleding een pijp te roken. Leuk om te zien hoe hij een soort polskraag draagt om zijn witte overkleed bij de mouwen schoon te houden. Hij zat er wel echt te poseren voor zijn deurtje, aan de zijkant van zijn huis konden we ook nog oude totempalen bewonderen. Na het bezoek aan het dorp zijn we aansluitend naar het Mask Museum gegaan. Da's ook erg interessant.

'558180' door MindyvanderWulpKruidenier '558180' door MindyvanderWulpKruidenier

Zuid-KoreaAndong

Zuid-KoreaAndong

Koreaans schaken in..

MindyvanderWulpKruidenier

Midden in de stad Andong in een stadspark was tijdens het jaarlijkse Masked Dance Festival een Koreaans schaaktoernooi. Allemaal vrij oude mannen, sommige in traditioneel gewaad die in kleermakerszit heel serieus kijken en lang nadenken. Deze wijs ogende man viel ons in het bijzonder op. Na afloop van de wedstrijd ging iedereen een hapje drinken en eten. Daarvoor had iedere speler een consumptiebon gekregen. Wij als buitenlanders vielen wel op tussen de toeschouwers, die allemaal man en Koreaans waren. Gelijk werden we weer uitgenodigd om ook een hapje mee te eten en te drinken. De Zuid-Koreanen zijn zo ontzettend vriendelijk! Tip: vermijd de minder toegankelijke activiteiten (vanwege taalbarrière bijv.) van traditionele festivals niet, de Zuid-Koreanen waarderen het zeer als je interesse toont, zijn vriendelijk en proberen je erbij te betrekken. Dit zijn echt unieke ervaringen. Tip voor het Masked Dance Festival volgt de volgende keer.

'1110454' door herman m '1110454' door herman m

Zuid-KoreaAndong

Zuid-KoreaAndong

Hahoe Openluchtmuseum

herman m

Het Hahoe Openlucht Museum (Folk Village) ligt nabij de plaats Andong in Zuid-Korea, een plek die vooral bekend staat om zijn jaarlijks terugkerend maskerfestival. Het dorp dankt zijn naam – vrij vertaald ‘dorp aan het water’ – aan zijn ligging aan de Nakdong rivier. Behalve de ligging aan de rivier maakt de vallei van de Hwasan berg, waarin het dorp gelegen is, dit tot een adembenemend mooie plek. Voor wie wat meer van de omgeving wil zien, stapt aan boord van een bootje en bezoekt de Buyongdae klif. Van bovenaf heb je een spectaculair uitzicht op de omgeving en het dorp zelf. De Koreanen gaan er prat op, dat Koningin Elisabeth van het Verenigd Koninkrijk in 1999 een bezoek aan het dorp heeft gebracht. Volgens hen is de populariteit van de site sindsdien alleen maar toegenomen. Het Hahoe Village werd samen met het Yangdong Village in Gyeongju in juli 2020 toegevoegd aan de lijst van UNESCO Werelderfgoed in de categorie historische dorpen. Het dorp en de parkachtige omgeving bestaan uit akkers en eeuwenoude huizen uit de Joseon-dynastie. Niet minder dan 230 authentieke woningen sieren het terrein. Bij vele objecten staat uitleg (ook in het Engels) of er zijn poppen geplaatst ter verduidelijking van wat er ooit gebeurde in het gebouw.