Zuid Vietnam reisblogs

Cao Dai, niks voor Nederlandse vrouwen.

Fransvdg was er (tot 01 aug 1996) Gepost op 14 mrt 108 reacties

Cao Dai is in grootte het derde geloof van Vietnam, na het Boeddhisme en het Rooms-katholieke geloof. Cao betekent hoog en Dai paleis, vrij vertaald het Hemelse Koninkrijk. Het religieuze centrum voor dit geloof bevindt zich in Tay Ninh, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Ho Chi Minhstad. In Vietnam heeft dit geloof zo’n 3 miljoen volgelingen. Elders in de wereld zijn dat er waarschijnlijk zo’n 30.000.

Het geloof combineert elementen van het Boeddhisme, Confucianisme, Christendom, Taoïsme, Hindoeïsme, Jodendom en de Islam, maar het heeft ook banden met het spiritisme. Dit alles is bedoeld als een poging om de ideale religie te creëren. Het geloof is in 1926 ontstaan.

To zover de feiten. Nu mijn eigen kennismaking met het geloof. Ik kwam in de zomer van 1996 met een groep Nederlandse toeristen in Tay Ninh voor een eerste kennismaking. We verbaasden ons over de opvallende architectuur van de kerk, die ook in de Efteling of bij Walt Disney niet zou misstaan. We werden er rondgeleid door een vriendelijke, in het wit geklede volgelinge. Deze mevrouw vertelde ons over het aantal diensten per dag en ze wees ons op de verschillen in kledij.

Paula, een van onze vrouwelijke groepsgenoten informeerde naar de rolverdeling in deze kerk. Het bleek dat alle belangrijke taken van de in fel geel, blauw en rood geklede kerkleiders aan mannen was toebedeeld. Paula sprak haar verbazing uit dat in zo’n jong geloof het ook weer de mannen waren die de leiding hadden.

De Cao Dai mevrouw lachte minzaam en antwoordde vriendelijk dat als zij in dit leven heel goed haar best zou doen en al haar dienende taken naar behoren zou vervullen zij waarschijnlijk in een volgend leven ook wel als man zou terugkeren……

Paula wist niet wat ze hoorde, de damp kwam bijna uit haar oren. In no-time zat ze weer in de bus. Wij mannen volgden haar grijnzend. Voor Paula had het Cao Dai geloof helemaal afgedaan. Dus dames, bezint eer je begint.....Fransvdg Positie 86 (19495 p.) Lid sinds 10-05-2009 Foto's en tips: 3094 Blogs: 33 Fans: 17

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De buitenkant van de Cao Dai tempel in Tay Ninh.
blogfoto nr. 2
Sfeerbeeld van een dienst en het interieur.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Hoop op een betere toekomst.
4 30
Gepost op 04 december
Syrië Aleppo
Bloot in Landmannalaugar
2 13
Gepost op 23 november
IJsland

Reacties bij deze blog

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Er waren vrouwen genoeg bij de kerk, maar die hadden niet de leiding.. Wie weet is het veranderd!

Obiwan

Door: Obiwan • Geplaatst op

Tja, er is nog niet veel veranderd. Ik vond het er wel heel bijzonder zeker tijdens de dienst

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Tja, dienstbaar hè? Komt in de Bijbel ook nogal eens voor..
Leuk om dit verhaal te lezen.

Jan10e

Door: Jan10e • Geplaatst op

Ik heb me dat niet gerealiseerd toen ik er was. Dat de vrouwen er weer voor spek en bonen bij zitten. Ik ga de foto's (helaas niet digitaal) nog eens bestuderen. Ik vond het toendertijd een heel apart bezoek aan hun 'kerk', want er was een grote cermonie aan de gang.

Leeu

Door: Leeu • Geplaatst op

Door mannen bedacht:-))) en er zijn altijd vrouwen die zich daarbij veilig voelen:-)))

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.