Zuid Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Vietnam image

Nam Ban - Pagode, waterval en Silk Factory

Zuid Vietnam
Vietnam
Ronderegt

Nam Ban - Pagode, waterval en Silk Factory

Zondag 30 maart 2014:
Als basis verblijven we nog in Dalat maar vandaag gaan we als eigen georganiseerde dagtrip naar Nam Ban, in een van de hoofdstraten proberen we een juiste bus te vinden, dit gaat niet al te voorspoedig en even later zijn we in onderhandeling met een taxi chauffeur om ons naar Nam Ban te brengen en we worden het over de prijs (350.000 Dong) eens voor de af te leggen 30km. De weg naar Nam Ban is volop in aanleg, kranen en grijpers staan over de weg en grote rotsblokken worden handmatig gespleten met stalen pennen en grote hamers om daarna tot kleine handzame blokkken te worden gemaakt, die vervolgens weer tot een soort gravel worden gehakt. We bereiken Nam Ban en onze chauffeur die geen Engels machtig is, laat ons in de hoofdstraat uit de taxi, we spreken een voorbijkomende Easy Rider aan en vragen waar de Linh An Pagode is, blijkt slechts 5km verder aan de rechterzijde te zijn, onze taxi is weg, we wachten op vervoer, is hier niet veel, even later komt de bus en neemt ons tegen betaling mee tot de kruising bij de Pagode ... weer gelukt. De Linh An Pagode is groot en in het midden zitten drie inmense beelden, aan iedere zijkant zit een beeld van Shiva met de vele armen, buiten in de tuin is het grote beeld van de happy boeddha en er is aan beelden nog veel meer te zien. Direct links naast de Pagode is de Elephant (Voi) waterval, via een niet ongevaarlijke klim kun je van onderaf de waterval aanschouwen (op dit moment wordt er hard gewerkt om wat extra relingen aan te brengen), het is wel de moeite waard.
Tijdens het eten van een ijsje komen we in gesprek met een Easy Rider (150cc motorrijder die je als transport kunt gebruiken en gids), we komen te weten dat op slechts 300 meter een Silk Fabriek is te bezoeken en praten wat over de mogelijkheden om met hem te reizen, hij moet verder en wij kijken nog even bij de weverij (op terrein waterval) voor we verder gaan.
We lopen naar de Silk Fabriek, kopen een kaartje voor 10.000 Dong p.p. en worden naar een ruimte verwezen waar een man ons zijderupsen, eitjes en een cocon laat zien en een film start om meer inzicht te krijgen in het proces, dan volgt een rondleiding door de fabriek om te eindigen bij de borduurafdeling en in de winkel.

Hoe komt de zijde tot stand.
De zijdevlinder legt eitjes die zich ontwikkelen tot de zijderups, deze voeden zich uitsluitend met moerbeibladeren, in een bepaald stadium maakt de rups een cocon (bestaand uit van door hemzelf afgescheiden zeer dunne draden en lijm) zodra deze gereed zijn gaan de cocons in de koeling, tot na 40 dagen de verdere verwerking plaats vindt, waarbij de pop in de cocon het leven zal laten.
Nadat de cocon uit de koeling komt, gaat deze in heet water (dit water wordt door middel van verbranding koffievliesjes verhit) waarbij de lijm oplost en de zijdedraad kan worden afgerold van de cocon, om met 10 tegelijk een nieuwe zijdedraad te vormen, hierna wordt het product verder verwerkt of verkocht.

Na ons uitstapje nemen we de locale bus terug naar Dalat, ondertussen dat de bus voller en voller wordt, barst er net voor Dalat een hevig onweer los met veel regen, de meesten hebben het door de beslagen ruiten niet kunnen zien, maar uit betrouwbare bron kan ik melden dat dit bij de werkzaamheden aan de weg gepaard ging met de nodige modderstromen.
Eenmaal weer in de stad aangekomen doen we een bakkie koffie (www.langfarmdalat.com) en proeven artisjokkenthee en kopen een pakje om vervolgens te gaan eten (springrolls en rijst) met een flesje rode Dalatwijn, die makkelijk wegdrinkt.
Muziek op het plein, we kijken er rond, hebben wat contact met de locale bevolking, de muziek is een soort wedstrijd die ook op tv zal worden uitgezonden. Met een taxi gaan we terug naar het hotel en sluiten weer een mooie dag af.

Foto's

fd0f3.jpg
fd0f3.jpg
Ronderegt
92821.jpg
92821.jpg
Ronderegt
70c92.jpg
70c92.jpg
Ronderegt