Zuid Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Vietnam image

Cao Dai, niks voor Nederlandse vrouwen.

Zuid Vietnam
Vietnam
Fransvdg

Cao Dai, niks voor Nederlandse vrouwen.

Cao Dai is in grootte het derde geloof van Vietnam, na het Boeddhisme en het Rooms-katholieke geloof. Cao betekent hoog en Dai paleis, vrij vertaald het Hemelse Koninkrijk. Het religieuze centrum voor dit geloof bevindt zich in Tay Ninh, zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Ho Chi Minhstad. In Vietnam heeft dit geloof zo’n 3 miljoen volgelingen. Elders in de wereld zijn dat er waarschijnlijk zo’n 30.000.

Het geloof combineert elementen van het Boeddhisme, Confucianisme, Christendom, Taoïsme, Hindoeïsme, Jodendom en de Islam, maar het heeft ook banden met het spiritisme. Dit alles is bedoeld als een poging om de ideale religie te creëren. Het geloof is in 1926 ontstaan.

To zover de feiten. Nu mijn eigen kennismaking met het geloof. Ik kwam in de zomer van 1996 met een groep Nederlandse toeristen in Tay Ninh voor een eerste kennismaking. We verbaasden ons over de opvallende architectuur van de kerk, die ook in de Efteling of bij Walt Disney niet zou misstaan. We werden er rondgeleid door een vriendelijke, in het wit geklede volgelinge. Deze mevrouw vertelde ons over het aantal diensten per dag en ze wees ons op de verschillen in kledij.

Paula, een van onze vrouwelijke groepsgenoten informeerde naar de rolverdeling in deze kerk. Het bleek dat alle belangrijke taken van de in fel geel, blauw en rood geklede kerkleiders aan mannen was toebedeeld. Paula sprak haar verbazing uit dat in zo’n jong geloof het ook weer de mannen waren die de leiding hadden.

De Cao Dai mevrouw lachte minzaam en antwoordde vriendelijk dat als zij in dit leven heel goed haar best zou doen en al haar dienende taken naar behoren zou vervullen zij waarschijnlijk in een volgend leven ook wel als man zou terugkeren……

Paula wist niet wat ze hoorde, de damp kwam bijna uit haar oren. In no-time zat ze weer in de bus. Wij mannen volgden haar grijnzend. Voor Paula had het Cao Dai geloof helemaal afgedaan. Dus dames, bezint eer je begint.....



Foto's

d54d4.jpg
d54d4.jpg
Fransvdg