Zuid en Centraal Hoogland Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Met een Easyrider door de Vietnamese hooglanden

Zuid en Centraal Hoogland Vietnam,
Vietnam


Vanuit gezellig, intiem en overstrooomd kleermakersstadje Hoi An trok ik de hooglanden van midden en zuid Vietnam in. Op naar Dalat, een bergdorpje waar de temperaturen erg aangenaam (lees: 20 graden) zijn na een aantal maanden hitte in Zuid Oost Azie.

In Dalat ontmoette ik al snel ‘Mr. Happy’, een easyrider die mij vijf dagen meenam door de binnenlanden van Vietnam. De easyriders zijn een groep motorrijders in centraal vietam die toeristen aanspreken en hun diensten als gids aanbieden. De deal moet je zelf maken en let wel even op of het een geschikte kerel is, maar als dat zo is heb je gegarandeerd een bijzonder interessante tijd!

Je kunt bij de easyrider achterop of zelf een gehuurde motor rijden... en ja, dat kan ook zonder rijbewijs en ervaring! Mr Happy leert je dat zo... maar mij niet gezien, want mijn geschiedenis op gemotoriseerde tweewielers kent meer ongeluk, dan geluk.Ik stapte dus vrolijk achterop en voelde me meteen toerist af.

Tot aan Dalat voelde ik me vooral een enorme buitenstaander in Vietnam. Mr. Happy bracht daar verandering in door me mee te nemen naar plaatsen waar nog weinig toeristen waren geweest. Niet alleen leerde ik het echte Vietnam kennen, maar zal ik ook nooit meer gevaar zien in het trage Nederlandse verkeer. Het was amusant en een belevenis hoe Mr happy zich staande hield tussen over de weg lopende koeien, kippen, mensen, buffalos en de ontelbare scooters in de stad! De verkeersregel is simpel: het grootste voertuig heeft voorrang.

Na vijf dagen touren door de highlands ben ik veel wijzer geworden. Een kleine greep uit de ontelbare ervaringen waren de rubberboom, traditionele dorpjes, cashewnotenfabriek, watervallen zo groot als de Vic Falls in Zimbabwe, authentieke maaltijden, naaldbomen (!), de Cu Chi tunnels uit de Vietnam oorlog en vele mooie en vele kitscherige tempels.

Als klap op de vuurpijl rijdt je op de laatste dag als een nieuw mens op de motor Saigon (Ho Chi Minh-City) binnen, een mooiere entree is niet denkbaar!