Sapa

'513478' door CBurgstad '513478' door CBurgstad

VietnamSapa

VietnamSapa

Wandelen rond Sapa

CBurgstad

Vanuit Sapa maken we een wandeling door de prachtige bergen en langs authentieke dorpjes. Van boven af heb je een mooi zicht op de vele gele rijstterrassen, maar op het moment dat je wat lager komt, zie je meer van het dagelijks leven en het werken op het land. Het is nog vroeg op de dag en laaghangende bewolking vermengd zich met de rook die uit de huizen komt. Misschien is zo'n dorpje aan de andere kant van de brug heel eenvoudig, volstrekt niet spectaculair, maar zo puur!!! Daar kan ik zo van genieten...

'487980' door corriedewinter '487980' door corriedewinter

VietnamSapa

VietnamSapa

Alles zwart bij de...

corriedewinter

Rond het bergdorp Sapa, waar je prachtige wandelingen kunt maken, leven de Hmong of Miao. De oorsprong van dit volk ligt in het zuiden van China. Afstammelingen zijn verspreid over Noord- en Centraal-Laos, Zuid-China, Vietnam en Thailand. De Hmong behoort tot het meest achtergestelde deel van de Vietnamese bevolking. Binnen de Hmong groep worden subgroepen onderscheiden, namelijk de Zwarte Hmong, de Witte, Rode, Groene en Bloemen Hmong. Zij hebben allen hun eigen traditionele klederdracht. Hier zie je een dame van de Zwarte Hmong. Haar kleding is mooi geborduurd en de hoofddoek is met bloemen en pompons versierd. De zware zilveren oorbellen blijven jarenlang in de familie. Haar zwartgemaakte tanden vallen het meeste op. Er zijn twee redenen voor dit zwarte gebit. Ten eerste beschermt het papje van boomschors tegen cariës, ten tweede kon je vroeger zo Vietnamese en Chinese dames uit elkaar houden. Als ze lachen tenminste...

'497184' door hbplaatjes '497184' door hbplaatjes

VietnamSapa

VietnamSapa

Rijstterrassen bij...

hbplaatjes

Deze foto is genomen in de omgeving van Sapa. De rijst wordt hier verbouwd op terrassen tegen de bergen. Er is maar één oogst per jaar en die is in volle gang. Het is half oktober en de meeste terrassen zijn kaal. Alleen in het midden en linksboven staat nog in feller geelgroen de rijst die nog geoogst moet worden. Het weer is een beetje somber en de wolken hangen tegen de bovenkant van de bergen aan. Een prachtig berglandschap met overal lappen van in cultuur gebracht land en met kleine plattelandswoningen.

'508753' door CBurgstad '508753' door CBurgstad

VietnamSapa

VietnamSapa

Karaktervolle vrouw

CBurgstad

Hoewel je tijdens een bezoek aan Sapa vooral wilt gaan wandelen naar- en door de kleine bergdorpjes, is een bezoekje aan Sapa zelf ook de moeite waard: leuke toeristische winkels, prima restaurants en goede hotels. Heerlijk om even bij te komen. In het stadje lopen een aantal dames in traditionele kleding van de stammen uit de omgeving en zij proberen (toeristische) prullaria te verkopen. Deze dame zat rustig in de schaduw lappen stof te borduren om deze later te kunnen verkopen. In tegenstelling tot de andere verkoopsters bleef zij heel rustig zitten en keek ons met een glimlach aan.

'522134' door Dianadm '522134' door Dianadm

VietnamSapa

VietnamSapa

Effe bijkletsen

Dianadm

De zaterdagmarkt van Can Cau heeft niet alleen een economische functie, het sociale aspect is misschien nog wel belangrijker. Deze dames zijn in ieder geval blij elkaar te zien!

'377504' door hbplaatjes '377504' door hbplaatjes

VietnamSapa

VietnamSapa

Oogsttijd Sapa

hbplaatjes

Deze foto is genomen in de omgeving van Sapa. Het landschap in die omgeving is ongeveer voor de helft in cultuur gebracht. Als er iets verbouwd wordt is dat bijna altijd rijst. Aangezien e omgeving van Sapa bergachtig is doen ze dat door rijstterrassen. Door de hoogte is het er kouder en kan er vaak maar één oogst per jaar gehaald worden. In wat lager gelegen terrassen is dat soms twee keer. Het geheel van de rijstterrassen is overweldigend. Helaas hadden we wat nevelig weer, maar hier kwam gelukkig de zon even door. Aan de verschillende kleuren op de terrassen is te zien dat het volop oogttijd is. Hier en daar staat de rijst er nog (lichtgroen) op, terwijl op andere plaatsen de rijst al weg is. Hoe enorm de rijstterrassen zijn blijkt goed uit de brug over de rivier rechtsonder in de foto en het brommertje dat er voor staat.

'365330' door corriedewinter '365330' door corriedewinter

VietnamSapa

VietnamSapa

O wat is zij mooi,...

corriedewinter

Rond het bergdorp Sapa, waar je prachtige wandelingen kunt maken, leven de Hmong of Miao. De oorsprong van dit volk ligt in het zuiden van China. Afstammelingen zijn verspreid over Noord- en Centraal-Laos, Zuid-China, Vietnam en Thailand. De Hmong behoort tot het meest achtergestelde deel van de Vietnamese bevolking. Binnen de Hmong groep worden subgroepen onderscheiden, namelijk de Zwarte Hmong, de Witte, Rode, Groene en Bloemen Hmong. Zij hebben allen hun eigen traditionele klederdracht. Hier zie je de vrouwen van de Zwarte Hmong. Ze komen op zaterdag naar het dorp in hun mooiste kleding en verzamelen op het grote plein bij de kerk. De mannen staan op de bovengelegen straat bij hun brommers te kletsen. Ondertussen wordt er goed naar de dames gekeken. De mannen dragen zwarte jassen met geborduurde kragen, zwarte pofbroeken en zilveren kettingen (zie mijn andere foto's). De vrouwen dragen ook zwart, maar hun kleding is uitbundiger geborduurd en de hoofddoek is met bloemen en pompons versierd. De zware zilveren oorbellen blijven jarenlang in de familie. Het toppunt van schoonheid zijn de zwartgemaakte tanden, met een enkele gouden tand ertussen. Het haar dragen de dames meestal in een knot. En zij bespreken de heren natuurlijk!

'365336' door marjolijn '365336' door marjolijn

VietnamSapa

VietnamSapa

Traditionele kleding

marjolijn

Het merendeel van de Vietnamezen behoort tot de etnische Viet, maar er leven in Vietnam meer dan 50 etnische groepen. In het bergachtige noordwesten van Vietnam wonen groepen die oorspronkelijk als nomaden uit China kwamen, zoals de Hmong (letterlijk vertaald “vrij”). De Hmong houden sterk vast aan eigen gebruiken en klederdracht (al zag ik wel allerlei westerse en moderne kledingstukken binnensluipen, vooral praktische als rubberlazen, en vesten en winterjacks). Binnen de Hmong bestaan nog weer allerlei subgroepen, aan de kleding van de vrouwen is te zien tot welke subgroep ze horen. De Bloem-Hmong dragen heel kleurige en rijkversierde kleding, met veel appliqué- en borduurwerk, en uitbundige sieraden van tin of zilver. De sieraden zijn naast versiering ook statussymbool en talisman tegen kwade krachten (veel Hmong hangen nog een sjamanistisch geloof aan). Deze twee Bloem-Hmong vrouwen staan bij een stoffen- en kledingkraam op de grote zondagsmarkt in Bac Ha te kijken of ze iets van hun gading zien. (Deze foto plaatste ik in 2012, nu in 2016 zou ik er boven een rand afsnijden).

'449845' door JaccoenLaurie '449845' door JaccoenLaurie

VietnamSapa

VietnamSapa

Groene en bruine...te

JaccoenLaurie

Één van de uitstapjes die we in Sapa maakten was een motorbike tochtje waarbij we opzoek gingen naar een leuk plekje voor de zonsondergang. Tijdens de rit naar Sapa toe kwamen we langs een paar mooie plekken, dus we besloten om met de motorbike diezelfde weg terug te nemen tot we iets moois zagen. Het was 15 tot 20 minuutjes rijden tot we bij deze plek kwamen. We hebben de motorbike aan de rand van de weg gezet en zijn de berg afgelopen het dal in, dwars door de velden. We hadden een mooi plekje gevonden, dus spullen uitpakken voor fotografie en aan de gang! Wat heb je nodig om in de avond fatsoenlijke foto’s te maken? Precies, een statief. Die hadden we meegenomen natuurlijk. Maar…. De plaat waarop je de camera bevestigt, lag nog in de hotelkamer… Na de situatie flink vervloekt te hebben, zijn we maar snel teruggereden naar het hotel voor het bevestigingsplaatje. Gelukkig waren we nog redelijk vroeg en tegen de tijd dat we weer terug kwamen op ons plekje duurde het nog steeds een tijdje voor de zon onderging. Zonder zonsondergang was het nog steeds een geweldige plek, zoals op deze foto te zien is!

'512738' door CBurgstad '512738' door CBurgstad

VietnamSapa

VietnamSapa

Samen naar de markt

CBurgstad

Met de nachttrein vanuit Hanoi, komen we al vroeg in de ochtend in Lao Cai aan, het grensplaatsje op de grens van China en Vietnam. Snel ontbijten en dan de bus in voor de rit naar Bac Ha. Daar wacht nl. de bekende zondagsmarkt, waar de verschillende bevolkingsgroepen uit de omgeving naar toe komen om hun producten te kopen en verkopen. En alle bevolkingsgroepen hebben hun eigen traditionele kleding. Natuurlijk is het ook de ontmoetingsplaats bij uitstek om nieuwtjes uit te wisselen en gezellig bij te kletsen. Nog voor we op de markt zijn aangekomen zien we deze dames al op straat gezellig met elkaar staan te babbelen.

'484923' door beeart '484923' door beeart

VietnamSapa

VietnamSapa

Sapa

beeart

Prachtig is het noorden van Vietnam. Wij hadden heel veel geluk met het zonnige weer. Tip: koop heel veel geborduurde tasjes. Ze zijn prachtig en niet duur. Ik ben er in ieder geval heel erg blij mee !

'508029' door CBurgstad '508029' door CBurgstad

VietnamSapa

VietnamSapa

Doorleefd

CBurgstad

Vanuit Sapa maken we een wandeling naar de kleine dorpjes in de bergen en door de prachtige rijstvelden. Wat is dit toch een schitterende omgeving!!! Op deze manier krijg je ook een goed beeld van het dagelijkse leven van de mensen: het harde werken op het land, de eenvoudige woningen, het harde bestaan. Deze vrouw had de zorg voor haar kleinkind.....

'298348' door dreamer666 '298348' door dreamer666

VietnamSapa

VietnamSapa

Kracht

dreamer666

Hoeveel jaren dit oude vrouwtje op haar teller staan had was niet zo duidelijk. In ieder geval al boven de 90 en dan nog elke keer te voet van de stad naar haar dorp. je moet het maar kunnen.

'523293' door Jeanne '523293' door Jeanne

VietnamSapa

VietnamSapa

Zien en gezien worden

Jeanne

Iedere zondag is er paardenmarkt in Bac Ha, de grote lokale markt die bezocht wordt door verschillende etnische minderheden uit de omgeving. Het is niet alleen handelen maar vooral ook zien en gezien worden, met name de dames zien er prachtig uit en genieten van alle aandacht die ze krijgen!! Wanneer je dit van een afstand gadeslaat is het net of je op een filmset terecht bent gekomen. De brommer op de voorgrond laat zien in welke tijd zij echt leven!! Zeker een bezoek waard wanneer je in de buurt bent!! Even openen aub.

'499406' door silly '499406' door silly

VietnamSapa

VietnamSapa

Weg oversteken

silly

In Sapa kun je het beste een bromfiets huren om de omgeving te verkennen.Je kunt dan makkelijk stoppen als je een foto wilt maken. Het is heel gewoon dat de kinderen op de rug van de Buffalo's zitten en de weg oversteken.

'497655' door corriedewinter '497655' door corriedewinter

VietnamSapa

VietnamSapa

Buffelen in Sapa

corriedewinter

In het gebied rond Sapa kun je prachtig wandelen in de bergen. Als je niet vanuit Sapa wilt beginnen, brengen brommertjes je voor een klein bedrag naar boven. Helaas regent het vaak, dus neem zeker bescherming mee voor jezelf en je camera. Voor deze boer doet het er niet zo toe of hij nat wordt; het werk moet toch gedaan worden. Hij heeft het zwaar met zijn buffel, de klei plakt overal aan. De buffel wacht gelaten tot hij weer verder kan; hij is niet anders gewend. Fotograferen in de regen heeft wel zijn voordelen; de kleurcontrasten zijn net na een regenbui prachtig.

'517316' door CBurgstad '517316' door CBurgstad

VietnamSapa

VietnamSapa

Bij moeder op de rug

CBurgstad

Aan het einde van de dag naderen we Sapa. De laatste uren rijden we gestaag omhoog en krijgen een steeds mooier en beter zicht op de bergen en de rijstterrassen. Als we bijna boven zijn stopt de chauffeur plotseling, zet de bus aan de kant en rent met zijn fotocamera naar buiten. Wij volgen al snel...... In de berm staan een aantal dames in het zwart gekleed met mooie rode hoofddoeken. Zij verkopen maiskolven aan passanten. Opvallend is hun hoge voorhoofd, zonder haargroei. Het kleine kind bungelt op de rug van zijn moeder en lijkt er inmiddels wel een beetje genoeg van te hebben. Hij draagt een leuk, bewerkt mutsje met belletjes. Moeders is echter nog vol energie!

'510477' door CBurgstad '510477' door CBurgstad

VietnamSapa

VietnamSapa

Paradijselijk wonen

CBurgstad

Vanuit Sapa maken we een wandeling door het schitterende landschap en de kleine bergdorpjes. Natuurlijk genieten we van de uitzichten op de vele rijstterassen. die zo kenmerkend zijn voor deze regio. Maar ook dit plekje, aan de voet van de rijstterassen, met de mooie bergen om je heen en aan de oever van een kabbelend beekje, vind ik schitterend. Ik ben hier een poosje rustig gaan zitten om te genieten!!!

'506040' door janine '506040' door janine

VietnamSapa

VietnamSapa

Flower Hmong-vrouw

janine

De Hmong of Mong zijn een Aziatisch volk dat voornamelijk in Volksrepubliek China, Vietnam en Laos leeft. De oorsprong van dit volk ligt in het zuiden van Volksrepubliek China. Afstammelingen zijn verspreid over Noord- en Centraal-Laos, Zuid-China, Vietnam en Thailand. De meesten wonen in gebieden boven de 1000 meter op bergtoppen of heuvelruggen. Polygamie is toegestaan. De kleding is eenvoudig. Veelal worden zwarte jassen, zwarte pofbroeken en zilveren juwelen gedragen. De vrouwen dragen hun haar meestal in een knot. Een groot deel van de bevolking leeft van de ruilhandel, waarbij ijzer vaak dient als betaalmiddel. IJzer is een belangrijke grondstof voor het maken van kapmessen en eenvoudige geweren. De voornaamste landbouwproducten zijn rijst, graan en opium.

'508763' door corriedewinter '508763' door corriedewinter

VietnamSapa

VietnamSapa

Sapa, zaterdagmiddag

corriedewinter

Rond het bergdorp Sapa, waar je prachtige wandelingen kunt maken, leven de Hmong of Miao. De oorsprong van dit volk ligt in het zuiden van China. Afstammelingen zijn verspreid over Noord- en Centraal-Laos, Zuid-China, Vietnam en Thailand. De Hmong behoort tot het meest achtergestelde deel van de Vietnamese bevolking. Binnen de Hmong groep worden subgroepen onderscheiden, namelijk de Zwarte Hmong, de Witte, Rode, Groene en Bloemen Hmong. Zij hebben allen hun eigen traditionele klederdracht. Hier zie je de vrouwen van de Zwarte Hmong. Ze komen op zaterdag naar het dorp in hun mooiste kleding en verzamelen op het grote plein bij de kerk. De mannen staan dichtbij hun mooi opgepoetste brommers te kletsen. Ondertussen wordt er goed naar de dames gekeken. De mannen dragen traditioneel zwarte jassen met geborduurde kragen, zwarte pofbroeken en zilveren kettingen, maar moderne heren doen stoer met leren jacks. De vrouwen zwart, hun kleding is uitbundig geborduurd en de hoofddoek is met bloemen en pompons versierd. Ze praten met elkaar, maar kijken ondertussen naar de heren!

'509525' door CBurgstad '509525' door CBurgstad

VietnamSapa

VietnamSapa

Alle begin is moeilij

CBurgstad

Het kleine plaatsje Bac Ha, vrijwel op de grens met China, staat vooral bekend om de prachtige en levendige zondagsmarkt. Vanuit de omliggende dorpjes komen de mensen naar deze markt om hun producten te kopen en verkopen. Het zijn vooral de vrouwen in hun kleurrijke kleding die hier handel drijven. Aan de hand van hun specifieke kleurrijke kleding zijn ze in te delen naar de verschillende bevolkingsgroepen. Urenlang lopen we over deze schitterende markt: wat een kleuren!!! Je komt ogen te kort.... Aan de rand van de markt probeert een moeder haar kind zelf te laten eten. Het gaat nog helaas wat moeizaam. En met stokjes eten is voor zo'n klein kind echt nog een stap te ver...........

'513392' door CBurgstad '513392' door CBurgstad

VietnamSapa

VietnamSapa

Ontknoping

CBurgstad

Met de nachttrein vanuit Hanoi, komen we vroeg in de ochtend aan in Lao Cai, het grensplaatsje op de grens van China en Vietnam. Snel ontbijten en dan de bus in voor de rit naar Bac Ha. Daar wacht nl. de bekende zondagsmarkt, waar de verschillende bevolkingsgroepen uit de omgeving naar toe komen om hun producten te kopen en verkopen. Natuurlijk is het ook de ontmoetingsplaats bij uitstek om nieuwtjes uit te wisselen en gezellig bij te kletsen. Alle bevolkingsgroepen hebben hun eigen traditionele kleding. Deze dame staat zeer geconcentreerd met een groen lint tussen haar tanden om een knoop de ontwarren.

'456860' door konne000 '456860' door konne000

VietnamSapa

VietnamSapa

Serieuze blik

konne000

Bij een wandeling rondom Sapa trof ik dit meiske! Ze is een dochter van een Black Hmong vrouw. Niet in de gebruikelijke kleding, zoals wel vele andere meisjes, maar westers gekleed. Ze keek me met een serieuze blik aan!

'512248' door CBurgstad '512248' door CBurgstad

VietnamSapa

VietnamSapa

Marktvrouw in Bac Ha

CBurgstad

De zondagsmarkt in Bac Ha is een schitterende belevenis. Je kijkt je ogen uit! Vanuit de omliggende dorpen komen vooral vrouwen naar de markt om hun producten te kopen en verkopen. Natuurlijk is de markt ook een plaats waar men elkaar weer eens treft en bij kan praten. De vrouwen zijn gekleed in de traditionele kleding die hoort bij de stam waartoe men behoort. Hier en daar zie je ook moderne kleding. Helaas niet altijd een geslaagde combinatie. Deze vrouw zat op de trappen van het marktplein en verkocht een beetje groente. Wellicht was het sociale karakter van de markt voor haar wel de belangrijkste reden om hierheen te komen.