Noord Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noord Vietnam image

Len Dong ceremonie in Dong Dang (omgeving Long San)

Noord Vietnam
Vietnam
Dereizigers

Len Dong ceremonie in Dong Dang (omgeving Long San)

Een tempel verlaten met meer geld dan waarmee je er naar binnen bent gegaan. Niet echt gebruikelijk en het zal ons waarschijnlijk ook niet meer snel gebeuren. Als we weggaan voelen we ons toch lichtelijk bezwaard, maar Trung, onze gids, stelt ons gerust. Het weigeren van de giften zou een slecht voorteken zijn geweest.

Muziek trekt onze aandacht, ‘er is iets gaande, laten we eens kijken’. Binnen in de donkere tempel zit een prachtig geklede vrouw omringd door een 4-tal helpers. Zij kijkt geconcentreerd in de spiegel voor haar en roept. Niemand reageert maar wij zijn des te nieuwsgieriger geworden. We nemen aan de zijkant plaats en zijn stille getuigen van een indrukwekkende ceremonie, en wel het Vietnamese Len Dong ritueel, oftewel de verering van ‘Moeder Godin’.

Er zijn 4 hoofdgroepen voor de meer dan 60 ‘Moeders’, namelijk kosmos, lucht, water en bergen. Voor het verkrijgen van goede gezondheid en geluk worden nu enkele van deze ‘Moeders’ aangeroepen. Afgeschermd door helpers, wordt het medium in bij de betreffende ‘Moeder Godin’ horende kleding geholpen. Zo draagt zij bij het aanbidden van ‘Moeder water’ witte kleding; bij ‘Moeder lucht’ is dit rood en bij ‘Moeder bergen’ groen.

Via de spiegel probeert ze met korte uitroepen met de ‘Moeder Godin’ te communiceren. Ook voert het medium voor iedere ‘Moeder’ een lange dans uit, waarbij de spiegel het middelpunt vormt. Bij iedere dans gebruikt ze een attribuut dat bij deze ‘Moeder’ hoort. De ene keer zien we haar met vele wierookstaafjes tussen haar vingers, een andere keer met vuur en dan weer met één of meerdere vlaggen. Ook zwaait ze af en toe gevaarlijk met messen en zwaarden.

Ondertussen zijn we van stille getuigen veranderd in deelnemers. Het medium en haar helpers hebben ons opgemerkt en betrekken ons nadrukkelijk bij de ceremonie, tot genoegen van de muzikanten, andere tempelbezoekers en uiteraard onszelf.

De volgende fase in het ritueel is het brengen van offerandes. Prachtige pakketten met in kleurig papier verpakte doosjes worden in een oven in de tempel verbrand, andere items worden specifiek uitgedeeld. Op advies van het medium worden etenswaren en geld door de helpers aan bezoekers uitgedeeld. Zij glimlacht nadrukkelijk naar ons als ze wil dat we iets aannemen. Weigeren zal een slecht voorteken zijn, zo wordt me verteld nadat ik het aangeboden geld afsla. Maar het wordt ons vergeven, want er wordt direct iets anders gegeven, een sigaret. Ondanks dat ik niet rook, neem ik deze met plezier aan. Aan het gezicht van het medium is te zien, dat ze dit erg op prijs stelt.

Steeds vaker kijkt ze glimlachend in onze richting op het moment dat ze weer geld gaat rondstrooien. Niet zodat we dit dan kunnen oprapen, nee, ze heeft wel door dat we dit erg leuk vinden om vast te leggen op film of foto. Het geld dwarrelt naar beneden, terwijl iedereen zijn best doet om er iets van te bemachtigen. Ze begint nog breder te glimlachen als ze ziet dat wij daarna van anderen toch ook nog iets van het geld aangeboden krijgen. Dit is waar het tijdens Len Dong om gaat: geluk voor iedereen!

Inmiddels zitten we al ruim 2,5 uur gefascineerd naar deze geweldige ceremonie te kijken, de lunch hebben we met alle plezier laten schieten. Zou ze dit aangevoeld hebben, want niet veel later krijgen we ook nog instant noodles, thee en rijstwijn aangeboden. Vooral bij het drinken van de rijstwijn kijkt iedereen afwachtend, om daarna spontaan in het lachen uit te barsten als ze zien dat ik het glaasje in een keer achteroversla, precies zoals het hoort. Hadden ze soms gedacht dat ik dat niet zou lusten?

We nemen met weemoed afscheid van deze geweldige mensen en laten uiteraard een mooie donatie achter. Vanwege deze donatie, krijgen we van de tempel als dank een gift mee. Geven en ontvangen. Maar misschien wel het meest belangrijke: Len Dong heeft ons heel veel plezier gegeven!

Foto's

6da59.jpg
6da59.jpg
Dereizigers
d1979.jpg
d1979.jpg
Dereizigers