Mekong Delta

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mekong Delta image

Expeditie Mekong

Mekong Delta
Vietnam
TresContent

Expeditie Mekong

Op een onchristelijke tijd opstaan, dat is een vereiste voor een volle dag Mekong verkennen. Het doet even pijn zo’n vroege start, maar de uitspraak ‘je krijgt er zoveel voor terug’ is hier zeker op zijn plaats!

Het is week twee van onze Vietnam-reis en na enige tijd te hebben doorgebracht in het veel te grote en drukke Ho Chi Minh City is het tijd om te besluiten wat onze volgende bestemming wordt. Pakken we een vlucht naar Cambodja voor een bezoek aan het immens grote tempelcomplex Angkor Wat of reizen we af naar de Mekong Delta? Na veel wikken en wegen hakken we, mede door het kleine aantal dagen dat we nog hebben deze reis, de knoop door: Mekong Delta it is!

We reizen af naar een homestay, gelegen op een half uur rijden van Can Tho. Een mooi plekje direct aan, hoe kan het ook anders in de Mekong, het water. Na een uitgebreide maaltijd en een biertje duiken we vroeg tussen de wol als voorbereiding op de dag die komen gaat.

Om 5:00 uur gaat de wekker… We gaan vandaag op pad met de organisatie EcoTours, een organisatie die studenten inzet als gidsen. Juist vanwege het werken met studenten ontvangt deze organisatie online veel goede recensies. Om 5:30 uur staat gids Phi voor onze neus. We worden beide achter op een motor geplant en naar een lokale markt gereden vanwaar onze boottocht naar de zogenaamde ‘floating markets’ begint. De oogjes vallen zo nu en dan nog dicht op de boot, maar het aanzicht van de eerste drijvende markt zal ons vast doen ontwaken. Uh…tsja… Misschien, zo blijkt bij aankomst bij de eerste markt, hebben wij het concept toch een beetje overschat. Het romantische beeld van een kleurrijke markt met bootjes blijkt niet meer dan een plaatje in ons hoofd te zijn. Een tegenvallend aantal grauwe boten op een kluit bij elkaar is de werkelijkheid. Zeker leuk om gezien te hebben, maar nou niet direct zwaar indrukwekkend. Ondanks dat is gids Phi geweldig en hij laat geen enkele mogelijkheid schieten om ons van alles en nog wat te vertellen terwijl hij onafgebroken vers fruit voor ons schilt. Om een uur of 8:00 meren we aan bij een lokaal restaurantje voor een typisch Vietnamees ontbijt: beef noodle soup. De rest van de ochtend varen we door smallere waterwegen, wandelen we door de omgeving en genieten we van alles wat Phi ons vertelt. Het is allemaal even interessant!

Na de lunch staat Hien, gids nummer twee, voor ons klaar. Hij is zo mogelijk nog enthousiaster dan zijn vriend Phi en ook hij overlaadt ons vanaf minuut 1 met alle mogelijke weetjes over de omgeving en onze planning voor deze middag. We gaan vanmiddag te fiets op pad. Een lokaal pontje brengt ons naar de overkant van de rivier waar we een klein dorpje in fietsen. Meteen vallen we op. Er zijn hier geen toeristen te zien en om de zoveel meter komen de locals hun huizen uit om ons te begroeten. De lokale kindjes bekijken ons stiekem en giechelen wat af. We fietsen over kleine paadjes, langs bananenbomen en over levensgevaarlijke bruggetjes. Wat een geweldige ervaring! Maar het hoogtepunt van de dag moet nog komen. Tegen het eind van de middag stoppen we bij een lokaal restaurantje waar de gids ons zal trakteren op een drankje en een snack. Met een grote grijns geeft hij ons de keuze: slang of kikker. Het wordt de slang. Als je de kikkers had gezien zou je hetzelfde hebben gedaan, vergeleken bij die lelijke hompjes leek de slang een smakelijke frikadel…
Vriendlief krijgt een (water)slang in handen gedrukt en staat in eerste instantie enigszins huiverig naar het ding te kijken. Maar na enkele minuten staat hij als een ware Freek Vonk, compleet op zijn gemak, het beestje te bestuderen. Het plezier is van korte duur, want de volgende vraag is of we de slang even dood willen slaan. Die eer laten we maar schieten en voor we het weten heeft een kranig vrouwtje het dier in handen en slaat het genadeloos hard dood waarna ze het glibberige vriendje tussen de kolen gooit. Niet veel later komt het zwartgeblakerde beestje in stukken op tafel. In combinatie met de zelf gebrouwen ‘Banana Rice Wine’ van de gids vormt het een heuse Mekong Style-middagborrel.

De midddagborrel luidt ook direct het einde van deze actieve dag in. Achterop de motor bij gidsen Phi en Hien nemen we de laatste stukjes van de omgeving in ons op terwijl we terugrijden naar onze homestay. Moe maar voldaan komen we aan. Wat een dag! Expeditie Mekong geslaagd!

Foto's

07c0f.jpg
07c0f.jpg
TresContent
39532.jpg
39532.jpg
TresContent
76ea9.jpg
76ea9.jpg
TresContent