Hoi An reisblogs

Paar daagjes Hoi An

afpmvannunen was er (tot 03 jul 2005) Gepost op 17 mrt 101 reacties

We zijn gisteren aangekomen in Hoi An. Na een zeer "natte" busreis komen we er in het hotel achter dat de bagage het ook niet helemaal overleeft heeft. Een gedeelte van mijn kleren moet ik dus te drogen leggen. Nog dezelfde avond gaan we Hoi An al even bekijken wat er allemaal te zien is. We hebben immers twee volle dagen om hier rond te struinen. Bij terugkomst in onze hotelkamer blijkt er een gigantische spin op onze kamer te zitten. Gelukkig weten we wie onze buurman is en met zijn hulp wordt de spin hardhandig van onze kamer verwijderd.

De volgende dag beginnen we lekker rustig aan. We ontbijten om een uur of 8 en gaan dan Hoi An in. Hoi An is een door Unesco beschermde stad. De binnenstad is autoluw en ontzettend gezellig en knus. In de koloniale tijd kwam de textielindustrie en dat kun je wel zien want er zitten gigantisch veel naaiateliers waar je voor weinig geld maatkleding kunt laten maken. Daags van te voren tijdens onze wandeling hadden we bij een van de ateliers een visitekaartje gekregen wat een betrouwbaar atelier zou zijn om kleding te laten maken. We lopen er naar toe en zieken een model uit om te laten maken, dan moet je vervolgens uit verschillende materialen je keuze maken en tenslotte worden al je maten opgemeten. Ikzelf kies voor een traditioneel Vietnamees gewaad van puur paarse zijde met een beige broek eronder. Nog meer mensen van onze groep zijn aan het meten geslagen om verschillende dingen te laten maken. Een modeshow os op z'n minst de moeite waard als het klaar is. We krijgen een bonnetje mee dat we 's avonds om 18.00 uur kunnen komen passen. We gaan met een aantal mensen lekker ergens koffie met gebak eten en drinken voordat we weer zachtjes aan richting hotel lopen. Onderweg wordt nog het een en ander gekocht als souvenir of omdat het noodzakelijk is zoals nieuwe slippers. Bij het hotel aangekomen kleden we ons om, om de rest van de dag eens lekker uit te rusten om een heerlijke strandstoel aan het zwembad. Voordat we het weten is het weer tijd om terug te gaan naar onze kleermaker om onze pakken te gaan passen. Links en rechts moet er nog wat ingenomen worden. Ik vond het zo mooi geworden dat ik ook nog maar een blouse laat maken. Hierna gaan we een leuk restaurantje zoeken. Weer terug bij onze hotel kamer blijken we deze dag blij verrast te zijn met een kakkerlak in de tas van mijn kamergenoot. Mijn kamergenoot zet een achtervolging in maar op een gegeven moment is hij verdwenen. Zaza, zoals we het hebben genoemd, is nergens meer te bekennen. We zoeken met z'n tweeën maar Zaza komt niet meer te voorschijn. Misschien wel naar de buren want die bleken er ook last van te hebben.

Hoi An heeft ook vele culturele bezienswaardigheden dus die gaan we de dag erop maar eens bekijken. Na het ontbijt gaan we dus lekker cultuur snuiven. Toen we aankwamen in Hoi An hebben we een kaart gekocht met diverse entreebewijzen van diverse bezienswaardigheden. Als eerste gaan we naar de Japanse brug. Dit verbond vroeger het Chinese met het Japanse gedeelte. De 18 meter driedelige overkapte houten brug werd in twee jaar gebouwd. Daarom staan eraan het begin naast de ingangspoort twee stenen apen (1593 het jaar van de aap) en aan het eind van de brug twee stenen honden (1595, het jaar van de hond). Als je verder de straat inloopt kom je bij een pagode met een hele mooie ingang. Dan komen we weer in een leuk winkelstraatje. Ik koop er diverse souvenirs zoals houtsnijwerk en stropdassen. Dan lopen we we door naar de centrale markt. 's morgens om 6 uur begint de markt en kun je er verse vis krijgen. Ook staan er standjes met de dagelijkse behoefte. Aan de rand van de markt kun je voornamelijk groenten kopen. We worden op de markt achterna gezeten door een vrouwtje die wou dat we iets bij haar in de winkel zouden kopen. Wij kunnen haar ontvluchten om een pagode in te schieten. Helaas zijn we niet kuis gekleed en mogen we niet verder. Dan maar even naar de bank want om 12.00 uur moeten we onze kleren gaan passen die we hebben laten maken. Na het passen gaan we even bij de boulangerie een gebakje eten en lekkere capachino drinken. Hierna struinen we nog wat door de straatjes en bekijken nog even het huis van Tan Ky Dit huis is van een welgestelde koopmansfamilie en is gebouwd in 1840 en al zes generaties lang een familiebezit. Als we binnenkomen worden we welkom geheten door een oude vrouw. Zijzelf behoort tot de zesde generatie Tan Ky. Bij een kopje groene thee legt ze ons uit wat er allemaal in het huis te zien is en hoe de architectuur in elkaar zit. Achterin het huis, dat gelegen is aan de rivier, laat ze ons zien tot hoever het water komt te staan als de rivier buiten zijn oevers treed. De hele eerste etage is dan ondergelopen. Om een uur of 14.00 maar weer aan het zwembad gaan liggen, lekker zo even uitrusten na een zeer warme en actieve week. 's Avonds gaan we nog even onze kleren ophalen. Het is allemaal heel mooi geworden. Daarna naar het hotel om de rugzak weer in te pakken voor de volgende dag. Om 5.45 uur vertrekken we dan al weer.

afpmvannunen Positie 340 (1133 p.) Lid sinds 09-09-2009 Foto's en tips: 276 Blogs: 21 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reacties bij deze blog

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Heel herkenbaar geschreven verhaal. Wij vonden Hoi An ook prachtig, zéker de omgeving!
Groetjes, Jan en Christien

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.