Hoi An

'214688' door MartijnWillemen '214688' door MartijnWillemen

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Hoi An

MartijnWillemen

Ook in Vietnam is de fiets een welgewaardeerd vervoersmiddel. Bepakt en al verplaatsen de vrouwen zich hiermee met hun handelswaar. Een fraai gezicht tegen de oude gebouwen van Hoi An.

'365442' door silly '365442' door silly

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Sitting on top of the

silly

Op het moment terwijl wij stopten met ons brommertje langs de kant van de weg in de buurt van Sapa ,kwam er direct een nummer van Lenny Kravitz in mijn hoofd....Sittin' on top of the world Sittin' on top of the world You got to remember the times..That we used to share But the only way for you to survive Is to open your heart it will guide You wanna stay in this world of music and life You got to turn around And spread a little love and get high

'291102' door corriedewinter '291102' door corriedewinter

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Panorama rijstoogst

corriedewinter

Op de fiets langs en door de rijstvelden. Als je bij Hoi An overvaart, kun je, al of niet begeleid door een gids, heerlijk fietsen op het eiland aan de overkant. Het is fantastisch om alle bedrijvigheid te zien. Niet alleen de rijstoogst, waar nog veel met de hand gebeurt, is leuk om mee te maken, maar je komt ook langs scheepswerven en tempels, waar de mensen je graag rondleiden. We genoten van de gesprekken met handen en voeten.

'486719' door silly '486719' door silly

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Vriendelijke dame

silly

Deze vriendelijke dame kwam ik tegen in Hoi-an. Met een stok op haar schouder aan beide kanten schalen vol fruit. Ongelooflijk dat deze mensen op deze leeftijd nog zo hard werken en zo vitaal zijn.

'161953' door everywhere '161953' door everywhere

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Oude vrouw in Hoi An

everywhere

Het leven laat zijn sporen na. Vaak zien mensen er ouder uit dan ze in werkelijkheid zijn, maar bij deze vrouw kun je je niet vergissen. Zij vaart met haar wankele bootje toeristen over naar de overzijde van de rivier.

'270276' door aacmjonkergouw '270276' door aacmjonkergouw

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Een bekende

aacmjonkergouw

Op de scheiding van de oude wijk en het "nieuwere Hoi An" is een brug waar deze man in een bootje onder vandaan kwam varen toen hij ons zag. Hij liet zich graag fotograveren voor een paar centen. Bij thuiskomst surfend op internet kwam ik er achter dat dit hoofd honderde keren gefotografeerd is. Maar het blijft wel een karakterastieke kop.

'520344' door corriedewinter '520344' door corriedewinter

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Koffie branden in...V

corriedewinter

Als je in Hoi-An naar het haventje loopt, kun je met een kleine pont oversteken naar de andere oever. Wij hebben een fiets gehuurd en gaan op pad met een Nederlander die aan de overkant woont. We kijken overal: bij de rijstoogst, bij een tempel, een scheepswerf en bij deze koffiebranderij. Met een grote houten stok roert mevrouw de bonen rond in de zwartgeblakerde pan. Ventilatie is er ook, dat zijn gewoon gaten in de muur. Deze koffie is voor eigen gebruik, maar er wordt ook veel geëxporteerd. In Vietnam worden vooral Robusta koffiebonen geteeld, de smaak is behoorlijk pittig. Ik had me niet gerealiseerd dat Vietnam zo'n grote koffieproductie heeft.

'499246' door chateau '499246' door chateau

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Neuspukkel

chateau

Mensen kijken en fotograferen in Hoi An. Een erg leuke bezigheid. Soms pakt een opname en profil leuk uit. Bij thuiskomst zag ik eigenlijk pas dat deze dame op het puntje van haar neus een pukkel had.

'486571' door corriedewinter '486571' door corriedewinter

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Fietsen en rijst...oo

corriedewinter

Als je in Hoi-An naar het haventje loopt, kun je met een kleine pont oversteken naar de andere oever. Wij hebben een fiets gehuurd en gaan op pad met een Nederlander, Hans, die aan de overkant woont. Zijn vrouw runt een restaurant. Tijdens de fietstocht over en langs rijstvelden stoppen we waar rijst geoogst wordt. Met handen en voeten maken we een praatje. Oogsten, dorsen, verpakken, bijna alles gebeurt door vrouwen. We proberen mee te helpen, maar het is behoorlijk zwaar. De mannen laden de gevulde zakken op een kar die of door koeien of door een tractor getrokken wordt. Ik heb al een van de heren op de foto gezet, dus de stemming zit er goed in als als de mannen al hotsend en botsend vertrekken. Wij gaan ook verder, bezoeken een tempel en een scheepswerf en we genieten van de vriendelijke mensen en de prachtige omgeving.

'485738' door Graaf '485738' door Graaf

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Boottochtje in Hoi An

Graaf

Na urenlang in het oude centrum van Hoi An rondgelopen te hebben, gaan we terug naar de waterkant om een uurtje op de rivier te varen. Ver voordat we de kade naderen komt het mannetje al op ons af stormen, vechtend voor zijn klandizie. We komen voor ons beiden 250.000 VND overeen (de vraagprijs was 150.000 p.p.). Als we eenmaal in zijn boot zitten begint hij direct met een voorstel voor 2 uur, of 100.000 extra voor 1 ½ uur, waar we dan mee instemmen. Hij vaart een stuk stroomafwaarts waar een man en vrouw in een traditioneel vissersbootje liggen te wachten tot er toeristenboten langs komen varen. Het net wordt 3x uitgeworpen en weer binnengehaald en dan komt hij langszij varen en laat een mandje met kleine visjes zien die hij hier gevangen heeft, zo te ruiken al enkele dagen geleden. Dan wil hij toch wel een beetje geld ontvangen voor de foto’s, en nog wat extra voor zijn vrouw die het roeiwerk moest doen. Als beloning mogen we dan nog even een close-up foto van hem maken. Ik denk dat dit hun veel meer oplevert dan het beetje vis wat ze zouden kunnen vangen. Daarna puft onze boot weer terug en worden we ingehaald door enkele andere toeristenboten. Het extra geld wat hij ons heeft afgetroggeld voor een half uur extra varen is gemakkelijk verdiend; we varen exact hetzelfde tochtje als van 1 uur, maar dan de helft langzamer. Vlak voor terugkomst zo’n enorme plensbui dat de paraplu onder het afdak ook nog nodig blijkt.

'296746' door corriedewinter '296746' door corriedewinter

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Even rust tijdens de.

corriedewinter

Bij de rijstoogst helpt iedereen mee. Mannen en vrouwen sjouwen balen met rijst die door de oudere vrouwen gevuld zijn, naar de weg. Vervolgens worden de balen weer weggereden. Wij hebben ook even meegeholpen, toen we met een fietstocht langskwamen. We moesten toch afstappen, want op de smalle dijkjes in de rijstvelden is weinig plaats om elkaar te passeren. En om nu dwars door de rijst te lopen...... Deze dame, met de kenmerkende rieten hoed, neemt even pauze. Ze 'drinkt' een waterijsje uit een plastic zakje.

'512134' door CBurgstad '512134' door CBurgstad

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Vissersboot

CBurgstad

Hoi An is een schitterende stad en dan vooral het oude stadscentrum. De prachtige okergele huizen, vrolijk gekleurde boten in de rivier, mooie oude koopmanshuizen, Chinese gemeenschapshuizen, maar natuurlijk ook de gezellige sfeer, de leuke winkeltjes, gezellige restaurantjes en bars en de vele lampionnen. Vooral 's avonds, als overal de lampionnen branden, is het een erg sfeervol. Vanaf de brug over de rivier, vlakbij het haventje, heb je een mooi zicht naar de nieuwe wijken. Natuurlijk zijn er ook aan de brug lampionnen opgehangen, die samen met de Japans aandoende pijlers, een romantisch beeld scheppen.

'233128' door hansdewildt '233128' door hansdewildt

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Cultuurshock !

hansdewildt

Geen prettig beeld ,maar helaas nog steeds in Vietnam de realiteit. In de buurt van Hoi An kwam ik deze bromfiets tegen. Hoeveel eenden hij vervoerde, ik doe een gok......ongeveer 50 ?? Levende en met de poten aan elkaar gebonden, onvoorstelbaar. Aan 2 kanten achter op zijn brommer en op de voorkant ook nog een groep ! Het ziet er naar uit dat de wetgeving gaat veranderen, maar wanneer ? Hoeveel eenden...als je een verrekijker hebt weet je het !!!

'491854' door silly '491854' door silly

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Vrolijke vietnamees o

silly

Hoi -An vond ik de meest gezellige attractie van Vietnam. Het is een pittoresk stadje. Het centrum bestaat uit een wirwar van kleine straatjes en steegjes, en in de avond is het mooi verlicht met gekleurde lampionnen.. Het prachtige historische centrum van Hoi An is jaren geleden uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site. Een leuke manier om Hoi An te verkennen is per fiets. Je kunt op veel plekken in Hoi An een fiets huren, en er zijn zelfs lokale reisbureaus die complete fietstours aanbieden (zelfs meerdaagse fietstochten).Bij www.vietnam-bicycle.com bieden ze verschillende leuke tochten aan.Deze vrolijke vietnamees kwam ik tegen bij de rijstvelden rondom Hoi-An

'486604' door corriedewinter '486604' door corriedewinter

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Tot ziens in Hoi An

corriedewinter

Tijdens een fietstocht op een van de eilandjes tegenover Hoi An rijden we over kleine dijkjes langs rijstvelden waar de oogst in volle gang is. We moeten ook afstappen, want de geoogste rijst wordt eerst mechanisch van vliesjes ontdaan en daarna op grote vellen plastic uitgestrooid om in zakken te verpakken. (hier rechts) We helpen even mee, het is best zwaar. Deze dame is goed voorbereid op haar taak. Ze beschermt zich uiteraard tegen de zon, draagt als ze werkt een mondkapje tegen het stof en handschoenen beschermen tegen scherpe stelen. Wij gaan verder. Tot ziens misschien?

'484928' door beeart '484928' door beeart

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Romantic

beeart

Valentijnsdag in Hoi An Uitgerekend vandaag ben ik op de meest romantische plek op deze aardbol aangekomen ! Hoi An ligt aan de kust van Vietnam en aan een rivieruitmonding. Welke sfeer ik vanavond tegenkwam is niet in woord en beeld uit te drukken. Valentijnsavond en ook het Vietnamees nieuwjaars feest gaven deze stad een extra dimensie ! Honderden gekleurde lampionnen hangen in de straten. Gezellige straat restaurantjes, marktkraampjes. Lampionnetjes met kaarsjes in de rivier. De drakenbrug en de mooie reflecties in het water gaven mij een warm gevoel van binnen. Scooters met bonsaibomen en grote hart ballonnen, leuke kunstgalerijen en zoete lekkernijen, Ik heb echt mijn ogen uitgekeken ! Hoi An is echt mijn nummer ONE ! Een authentiek plaatsje met tempeltjes en vriendelijke mensen.

'399907' door corriedewinter '399907' door corriedewinter

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Rijp en groen

corriedewinter

In het stadje Hoi An bevinden zich vele kledingateliers, waar knappe kleermakers de mooiste outfits fabriceren. Maar, iedereen moet eten, dus buiten de stad wordt hard gewerkt tijdens de rijstoogst. Tijdens een fietstocht over de smalle dijkjes bij de rijstvelden mochten we even meedoen. De vrouwen en een enkele man brengen de rijst naar de dijk, waar anderen dorsen en de rijst in kleurige zakken doen. Vervolgens brengen mannen de zakken met tractoren weg. Je ziet dat de nieuwe rijst alweer groen is. Het werk gaat altijd door..

'235583' door hansdewildt '235583' door hansdewildt

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Wie het laatst...

hansdewildt

Ja, wie het laatst lacht, lacht het best. Deze vietnamese man zat in zijn bootje in de haven van Hoi An te wachten tot er toeristen voorbij kwamen. En ja hoor...iedereen een foto natuurlijk en hij maar lachen met zijn prachtig gebit, voor zover dat je dat nog een gebit kan noemen. 's avonds zijn geld tellen en dan blijkt weer dat hij met zitten meer verdiend heeft dan al zijn werkende kooplui aan de overkant. en maar lachen.....

'508236' door CBurgstad '508236' door CBurgstad

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Kleurrijk

CBurgstad

Hoi An is een prachtig stadje, gelegen aan de oever van de rivier, de Thu Bon. Gelukkig hebben we een aantal dagen de tijd om het stadje en de omgeving te verkennen. De fiets is hierbij een prima vervoermiddel. Hoi An kent een mengelmoes aan Chinese, Japanse, Franse en Vietnamese bouwstijlen en vaak zijn de stijlen door elkaar heen gebruikt. Hoi An heeft de toeristen veel te bieden: prima restaurants, leuke winkeltjes, mooie historische gebouwen, een levendige markt en een gezellige sfeer. Bij de Japanse brug vind je ook de gekleurde boten in de rivier die mooi tot hun recht komen tegen de gele gebouwen op de achtergrond.

'511063' door AanTaaaaafel '511063' door AanTaaaaafel

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Vriendelijke...kanova

AanTaaaaafel

In Hoi An is het gezellig wandelen langs het water, overigens ook daarbuiten hoor. Maar toen we langs het water liepen kwam deze vriendelijke 'kano'vaarder onze kant op. Een foto was geen bezwaar met als resultaat deze foto.

'265369' door corriedewinter '265369' door corriedewinter

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Rijstoogst,...vrouwen

corriedewinter

Als je in Hoi-An naar het haventje loopt, kun je met een pontje oversteken naar de andere oever. Tijdens een fietstocht over en langs rijstvelden met Hans, een Nederlander, stoppen we waar rijst geoogst wordt. Met handen en voeten maken we een praatje. Oogsten, dorsen, verpakken, bijna alles gebeurt door vrouwen. Deze vrouwen (en een man) duwen een kar met zware balen rijst naar een hoofdweg, waar deze aan een tractor wordt gekoppeld. Dan is er even tijd voor een pauze, de dames delen geschilde mango's uit. Ja, dit is waarom ik reis: een glimlach, wat woorden, contact zonder grenzen.

'525257' door Jeanne '525257' door Jeanne

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Mooie plek

Jeanne

Hoi An is een prima plek voor een paar dagen om de omgeving te ontdekken. De plaats zelf kent haar schilderachtige plekjes, ook de vis markt en de restaurants aan de rivier waar de verse vis geserveerd wordt zijn een bezoek waard! Deze dames hadden zich zodanig gezeteld waardoor er een mooi kleurrijk plaatje ontstond!

'145716' door janhermens '145716' door janhermens

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Japanse Brug

janhermens

De overdekte Japanse Brug uit de 16de eeuw in Hoi An is volgens een eeuwenoude legende precies bovenop een draak gebouwd, wiens hoofd in India en staart in Japan ligt. De constructie voorkomt instorten bij aardbevingen zoals in Japan, het thuisland van de bouwers.

'499398' door wimraaijen '499398' door wimraaijen

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Charmante pyjama

wimraaijen

Wat wij in het westen een pyjama zouden noemen is voor veel Vietnamese dames gewone kleding. Ik moet zeggen dat het ze ook vaak charmant staat. Overigens beschouwen ze hun bootjes ook als hun huis. Keurig de flipflops uit en ontspannen de balans houden...