Hoi An

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoi An image

Hoi An - stad van lampionnen en kleding

Hoi An
Vietnam
Ronderegt

Hoi An - stad van lampionnen en kleding

Zaterdag 22 maart 2014:
Het buitengebied op de fiets verkend (fietsen gehuurd bij het hotel voor 20.000 Dong per dag, per stuk), via de rijstvelden naar An Bang Beach waar de zee hard op het strand beukt en er veel wind is. Vanmorgen bij het ontbijt regende het nog, nu is het droog en aangenaam fietsweer en gaan we via Cua Dai Beach naar de uiterste punt vanwaar boten naar Cham Island vertrekken, een locatie waar je kunt duiken en snorkelen. Dan, na een versnapering gaat het terug via de Ciu Dai Road naar het oude centrum om na de meer dan 20km fietstocht een ijsje te nemen.
Na het ijsje een goede kop koffie, ze hebben hier bonen en een espresso automaat, lang geleden want de Vietnamese koffie is een dikke stroop, waarvan de ongeveer 1cm in je glas krijgt en dan voegen ze er ijs aan toe en nippen maar ... niet onze cup of coffee.
We hebben besloten dit hotel, met zijn zeer ruime kamers als uitvalsbasis te houden zolang we in Hoi An zijn en blijven zeker tot dinsdag, wel verhuizen we van de begane grond naar een kamer op de eerste etage met een balkon. 's Avond eten we in de oude stad (mie met kip), kijken rond bij stalletjes en winkels en spelen Vietnemese "woord-bingo" en ja, daar is het beginners geluk, Ada wint een mooie rode lampion en een DVD met muziek en beeld uit Hoi An. We nemen nog een laatste bia (biertje) en gaan terug naar het hotel (22.15 uur), de bewaker is zijn bed bij de ingang al aan het opmaken en bij de receptie staat het meisje al in haar pyama, zij slaapt namelijk op de grond achter de balie, wat hier heel gewoon is.

Vrijdag 21 maart 2014:
Hotel afgerekend, helaas weigert het creditcard machientje, dus contant betalen (93,83 USdollar voor 4 nachten is 1.839.000 Dong), gelukkig hadden we net 2 miljoen gehaald. Met de taxi naar het treinstation, hier aangekomen vraagt als zo vaak een behulpzaam "mannetje" waar we heen gaan en hoe laat en geeft advies. Helaas de trein zal niet om 10.39 uur vertrekken, vanmorgen vroeg is er een goederentrein ontspoort en de trein van 08.00 uur dient nog te komen, verwacht vertrek wordt geschat op 13.00 uur. We nemen plaats buiten op de trappen van het station, raken in gesprek met 2 andere reizende Nederlanders en vernemen o.a. dat gisteren de Noorse kroonprins en zijn vrouw in de Citadel van Hue zijn gezien. Later opgezocht en inderdaad was er een 3daags staatsbezoek aan de plaatsen Hanoi, Hue en HCMC.
Het wordt drukker op het station en we gaan van de trappen naar een wachtruimte, er komt en gaat een trein, waarschijnlijk die van 08.00 uur, er komt een volgende trein en we mogen naar het perron en rond 12.30 uur zitten we en vertrekt de trein. Een mannetje loopt met zijn helm op in blinde paniek door de trein en tracht eruit te komen, trein rijdt dus geen deur gaat meer open, ja, hij had niet mee gewild en was er alleen om mensen weg te brengen. Veel later is hij uitgestapt en hoe het verder ging verteld het verhaal niet.
De trein legt via diverse tunnels een prachtig traject grotendeels langs de kustlijn af met rechts bergen waarboven dreigend buien hangen en links de zee met zijn stranden en rotsen waar we vanuit de hoogte op neer kijken om na zo'n 2,5 uur in Da Nang aan te komen.
Na een noodweer in 1916 is het spoor van Da Nang naar Hoi An totaal vernietigd en nooit meer hersteld, hoe we daar komen hadden we nog niet uitgezocht, maar het zal wel de locale bus worden.
Voor we op het station van Da Nang ons hebben kunnen beraden krijgen we een aanbieding van een minibus die ons voor 100.000 Dong p.p. naar Hoi An brengt, we nemen het aanbod aan en worden met 2 anderen via de kustweg naar de bestemming gebracht, ging dat even gesmeerd.
Het gaat licht regenen in Hoi An en als we uitstappen is het een tropische bui geworden, gelukkig van korte aard zodat we even later op zoek kunnen naar een guesthouse of hotel. Veel kamers blijken bezet en na wat rondkijken nemen we onze intrek in het Hai Au Hotel (Cua Dai street 576) op de begane grond voor 1 nacht. Hoi An is de stad van de lampionnen, overal in de stad hangen ze, winkels verkopen ze en ze worden hier ook gemaak, verder is het de stad van de kleding en schoenenwinkels (250 kledingwinkels en 100 schoenenwinkels) die ook op maat maken, gewenst in 1 of 2 dagen.
's Avonds eten we langs het water in de oude stad bij een "straat"restaurant onder andere beef screwers.

Foto's

3a653.jpg
3a653.jpg
Ronderegt
111db.jpg
111db.jpg
Ronderegt
a287a.jpg
a287a.jpg
Ronderegt
3a653.jpg
3a653.jpg
Ronderegt
a287a.jpg
a287a.jpg
Ronderegt