Ho Chi Minh stad (Saigon)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Op bezoek bij Oom Ho

Ho Chi Minh stad (Saigon),
Vietnam


Deze vriendelijke jongen zit in een wachthuisje bij het begin van de lange geasfalteerde weg die het mausoleum van Ho Chi Minh leidt.
Hij vindt het wel gezellig om een praatje te maken, maar als je echt naar het graf van Ho Chi Minh gaat, moet je je aan strenge regels houden. Je wordt in een lange rij, twee aan twee, naar het gebouw geleid.
In tegenstelling tot een bezoek aan Mao in Beijing, waar het lijkt alsof je in een badkamer loopt, is de kamer waar Ho Chi Minh ligt opgebaard meer sfeervol. In het gedempte licht lijkt het alsof de leider elk moment zijn ogen kan openen. Binnen mag je niet spreken.

"Oom Ho" is de stichter van de Democratische Volksrepubliek van Vietnam. Hij was ooit een vijand van het westen en een held voor de communisten omdat hij de Viet Cong naar de overwinning in de "American War" in Vietnam leidde.
Ho stierf op 2 september 1969 op 79-jarige leeftijd. Zijn lichaam werd, tegen zijn wens, geplaatst in een granieten mausoleum. Hij wilde zelf echter gecremeerd worden en zijn as laten plaatsen op drie Vietnamese bergtoppen. Hij schreef: "Niet alleen is crematie goed vanuit het oogpunt van hygiëne, maar het bespaart ook landbouwgrond".