Ho Chi Minh stad (Saigon)

'260066' door Alet '260066' door Alet

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Mondkapjes

Alet

Mondkapjes bepalen het straatbeeld in de grote steden van Vietnam. Niet alleen om het vuil in de lucht maar ook om niet bruin te worden. Soms zie je amper de ogen nog! Ook worden handschoenen en sokken gedragen om de kleur van de huid licht te houden.

'519186' door CBurgstad '519186' door CBurgstad

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Cao Dai tempel

CBurgstad

De grootste bezienswaardigheid van de regio Tay Ninh in het zuiden van Vietnam is de grote Cao Dai-tempel. Deze religieuze beweging werd in 1926 gesticht. De aanhangers geloven dat alle godsdiensten van de wereld een deel van de waarheid bevatten en al deze deeltjes van de universele waarheid hier bijeen zijn gebracht. Diverse heiligen en goden van verschillende godsdiensten zijn overgenomen. Vooral elementen uit het confucianisme, boeddhisme en taoïsme zijn sterk vertegenwoordigd. In deze tempel zijn zowel boeddhistische als ook katholieke elementen te herkennen. Boven de ingang hangt een afbeelding van het alziende oog, de tempel heeft een gewelfd blauw plafond met gouden sterren en de zijwanden en pilaren zijn geschilderd is felle kleuren en rijkelijk versierd met draken. We zijn op tijd aanwezig om een dienst bij te wonen..... een bijzondere ervaring! Op wat schelle en eentonige muziek en gezang lopen de gelovigen, in het wit gekleed, in processie de kerk binnen en zoeken hun plek. Alles strak georganiseerd en in volledige symmetrie. Helaas mogen we alleen vanaf het balkon achter in de tempel foto's maken. Aan het einde van de dienst, bij het verlaten van de tempel, krijg ik toestemming om nog snel vanuit de deuropening een foto te maken.

'486686' door chateau '486686' door chateau

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Waar stond mijn...bro

chateau

In Vietnam zijn de talloze brommertjes op straat absoluut in de meerderheid. Op tweebaanswegen gaan de automobilisten automatisch op de linkerstrook rijden om de brommers de ruimte te geven. Overal in de staat zijn brommerstallingen gecreeërd, zowel in de openlucht als overdekt. Tegen betaling uiteraard kun je hier je brommer achterlaten. Maar of je hem altijd weer snel terugvindt valt te betwijfelen. Vanaf het dak van ons hotel hadden we een goed uitzicht op deze brommerstalling.

'494116' door corriedewinter '494116' door corriedewinter

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Welkom bij een...begr

corriedewinter

We maken een fietstour door Saigon, om kennis te maken met alle facetten van het dagelijks leven. We bezoeken een markt waar speciale geneesmiddelen worden verkocht, zoals slang in alcohol, we laten onze bloeddruk meten (alles prima in orde), bezoeken een Chinese tempel en we komen terecht bij een uitvaartcentrum, waar we van harte welkom zijn. De meeste Vietnamezen begraven hun doden volgens Chinese traditie. Yarden schrijft hierover: 'Chinezen geloven dat de mens twee zielen heeft. De hun-ziel, de spirituele ziel keert kort na het overlijden terug naar de plaats van voor de geboorte: het westelijke paradijs. De tweede ziel, de po-ziel, is met het lichaam verbonden en blijft na de dood nog een tijd in het lichaam. Om te voorkomen dat de po-ziel het lichaam te snel verlaat, sluit men lichaamsopeningen van de dode af met stukjes jade. Zolang het lichaam nog niet gekist is, kan een mes op het lichaam ook de ziel beletten te vluchten. Offers en grafgiften moeten het de ziel mogelijk maken in vrede afscheid te nemen, zodat hij de nabestaanden niet zal komen lastig vallen." "Tijdens de rituelen voorafgaand aan de begrafenis, op de dag van de uitvaart zelf en tijdens de rituelen daarna, verbranden de nabestaanden grote hoeveelheden namaakgeld. Dat 'geestengeld' is symbool voor de rijkdom die men de dode in de andere wereld toewenst. Verschillende papieren nagemaakte voorwerpen worden verbrand, zoals kleding, een horloge, mobiele telefoon, zelfs een televisie, meubels of een huis. Ook gelukbrengende symbolen worden verbrand, zoals lotusbloemen van papier. De verbranding transformeert de materie tot geestelijke goederen zodat de geest van alle gemakken wordt voorzien." Je ziet dat een jongetje bezig is met het verbranden van geld voor zijn overleden oma. Familieleden en anderen kunnen op een tafel hun giften voor de overledene neerleggen. Gelukkig heb ik wat mooie wierook gekocht die ik kan geven.

'233180' door Kasangua '233180' door Kasangua

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Kippenvervoer

Kasangua

Onderweg met de auto van de Mekong delta naar Ho Chi Minh stad kwamen we onderweg een aantal lokale veevervoerders tegen, waaronder dit kippenvervoer op een brommertje!

'300310' door mulderlis '300310' door mulderlis

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Bananenfiets

mulderlis

In Vietnam zie je overal brommetjes en fietsen die volgeladen zijn met van alles en nog wat. Daarom zat ik tijdens de in de bus ook altijd naar buiten te kijken, met mijn fototoestel in de aanslag. In Ho Chi Minh stad spotte ik deze leuke "bananenfiets".

'239917' door leonvanmaenen '239917' door leonvanmaenen

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Blik op het water

leonvanmaenen

Ho Chi Minhstad met een inwoneraantal van ca. zes miljoen inwoners heeft net als vele andere grote wereldsteden krottenwijken waar iedereen ver onder de armoedegrens leeft. Ondanks de vele mooie bezienswaardigheden die de stad rijk is, was het ook interessant om de keerzijde van het leven daar op te zoeken. De onderkomens in deze wijk zijn gemaakt van golfplaten. Het water waarop ze wonen, wordt voor meer doeleinden gebruikt: wassen, drinken en sanitair.

'489843' door chateau '489843' door chateau

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Ho Chi Minh in het...

chateau

Het hoofdpostkantoor van de stad Saigon bevindt zich op hetzelfde plein als de basiliek van Notre Dame. Het werd gebouwd tussen 1886 en 1891. Vietnam viel toen onder Frans gezag. Het is ontworpen in neoclassicistische stijl door de bekende Franse architect Gustave Eiffel. In de hal zijn twee grote wandschilderingen te vinden. Op de ene is een kaart te zien van Zuid-Vietnam en Cambodja met alle telegrafie-verbindingen erop. Aan de andere kant van de hal is een kaart geschilderd van de stad Saigon (nu Ho Chi Minhstad) en omgeving in 1892. Deze attractie is gratis te bezoeken.

'527134' door corriedewinter '527134' door corriedewinter

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Op bezoek bij Oom Ho

corriedewinter

Deze vriendelijke jongen zit in een wachthuisje bij het begin van de lange geasfalteerde weg die het mausoleum van Ho Chi Minh leidt. Hij vindt het wel gezellig om een praatje te maken, maar als je echt naar het graf van Ho Chi Minh gaat, moet je je aan strenge regels houden. Je wordt in een lange rij, twee aan twee, naar het gebouw geleid. In tegenstelling tot een bezoek aan Mao in Beijing, waar het lijkt alsof je in een badkamer loopt, is de kamer waar Ho Chi Minh ligt opgebaard meer sfeervol. In het gedempte licht lijkt het alsof de leider elk moment zijn ogen kan openen. Binnen mag je niet spreken. "Oom Ho" is de stichter van de Democratische Volksrepubliek van Vietnam. Hij was ooit een vijand van het westen en een held voor de communisten omdat hij de Viet Cong naar de overwinning in de "American War" in Vietnam leidde. Ho stierf op 2 september 1969 op 79-jarige leeftijd. Zijn lichaam werd, tegen zijn wens, geplaatst in een granieten mausoleum. Hij wilde zelf echter gecremeerd worden en zijn as laten plaatsen op drie Vietnamese bergtoppen. Hij schreef: "Niet alleen is crematie goed vanuit het oogpunt van hygiëne, maar het bespaart ook landbouwgrond".

'448134' door barry1976 '448134' door barry1976

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Nachtleven

barry1976

Ook als het donker wordt is er veel te beleven op straat. Veel mensen zijn op weg naar huis of gaan op zoek naar een plek om te eten. Zeer veilig en je kunt zonder problemen over straat. Ook na middernacht is het druk en is het een waar avontuur om de straat over te steken.

'460261' door corriedewinter '460261' door corriedewinter

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Ufo in Saigon

corriedewinter

Deze ufo is in werkelijkheid een ronddraaiend restaurant in Ho Chi Minh City. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. De foto doet me denken aan de boeiende film uit 1977: Close Encounters of the Third Kind. Het verhaal: Roy Neary, een elektricien, heeft een "close encounter" met een buitenaards ruimteschip dat terugkomt in zijn dromen. De Amerikaanse overheid komt er ook achter dat de aliens op een bepaalde plek zullen landen, en verzint een dekmantel-verhaal om het publiek op een afstand te houden. Neary heeft echter een visioen van de precieze plek, een berg, en gaat met anderen die hetzelfde visioen hebben gekregen, op zoek. Ze ontmoeten de aliens die duidelijk vredelievende bedoelingen hebben. Als de aliens aanstalten maken om weer te vertrekken neemt Neary de beslissing om met hen mee te gaan. Hij loopt het ruimteschip in waarna het luik zich sluit. Het ruimteschip zet koers naar de sterren. Vooral deze laatste scène vond ik heel indrukwekkend. Trailer:https://www.youtube.com/watch?v=iHN1RIK8Tkg

'511485' door CBurgstad '511485' door CBurgstad

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Bewierookt

CBurgstad

Tijdens de eerste dagen in Saigon wandelen we door diverse wijken. Wat een stad!!! Natuurlijk is het even wennen aan het drukke verkeer met alle scooters en is het telkens moed verzamelen voor je een drukke weg oversteekt. We bezoeken o.a. de botanische tuin met dierentuin, de Ben Thanh-markt, slenteren de Dong Khoi af met de luxe gebouwen, enz. De Thien-Hau pagode ligt in de wijk Cholon en is gebouwd door Kantonese immigranten in 1760 ter ere van Thien Hau, de beschermgodin van de zeevaarders. De pagode wordt ook wel Chua Ba, (vrouwenpagode) genoemd omdat vrouwen er offers brengen aan de godin van de vruchtbaarheid en de godin van moeders en baby's. In de pagode wordt enorm veel wierook gebrand. Deze vrouw stak diverse bosjes wierook aan ..... De rook geeft een mooi effect aan de prachtige keuren in de pagode.

'497979' door wimraaijen '497979' door wimraaijen

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Tied veur een pafke

wimraaijen

Ik had deze fietser al eerder op het vizier. Telkens in een andere rustpose. Tussen de ritjes door weet hij zijn relax-momentjes wel te pakken. Nu is het even tijd voor een pafke...

'500812' door chateau '500812' door chateau

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Vrouw tussen potten.

chateau

Vanuit ons hotel hebben we de bus genomen naar Cholon, de Chinese wijk van Saigon. Op straat is het overal markt. Daar was het iets te warm, daarom zijn we maar naar de overdekte markt, Binh Tay, gegaan. Een enorm aanbod. Op de "inmaak-afdeling" troffen we deze vrouw tussen haar potten aan.

'522242' door corriedewinter '522242' door corriedewinter

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Pasta's en vetten voo

corriedewinter

We lopen wat rond op de grote markt van Saigon, die diverse secties heeft. De kruidenmarkt is heel interessant, er worden diverse geneesmiddelen verkocht, waaronder apennagels en slangenwijn. In de straatjes rond de markt vind je het zware spul. Hier zie je diverse smeermiddelen voor machines, het zijn overwegend pasta's en vetten Ze worden gebruikt in wentellagers en andere bewegende delen. Ook schroefdraden moeten gesmeerd worden. Ik ben benieuwd hoe de klanten dit meenemen. Misschien hebben ze een eigen blik dat ze aanvullen?

'398302' door vascodigama '398302' door vascodigama

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

In je blote billen...

vascodigama

In je blote billen over straat. Je blijft je ogen uitkijken. Alles wordt vervoerd op de fiets of brommer, hoe groot of gek dan ook. Ik kan het dan ook niet laten om dit op de gevoelige plaat vast te leggen.

'509366' door corriedewinter '509366' door corriedewinter

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Drukte in Ho Chi Minh

corriedewinter

Bij aankomst in Ho Chi Minh stad valt mij als eerste de enorme drukte op. Vooral de duizenden brommers met alles en iedereen erop en eraan gebonden zwermen als bijen langs je heen. Oversteken is een gok; je zigzagt tussen de stromen door, stopt even bij het midden van de weg of bij een rotonde en rent weer verder. Wonderlijk genoeg gebeuren er weinig ongelukken; ik word er steeds handiger in. Wat te doen in Ho Chi Minh? Zelf brommer rijden is niet aan te raden, dus neem een stadstour met een brommertaxi. Kies voor district 1 en 3; daar is het meeste te beleven.

'490079' door chateau '490079' door chateau

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Tussen potten, pannen

chateau

Vanuit Saigon zijn we per local bus naar de Chinese wijk Cholon gereden. Het was erg warm op straat dus zijn we voor wat "afkoeling" de overdekte markt ingegaan. Een plek om lang rond te dwalen. Onvoorstelbaar wat hier allemaal verkocht wordt. Op de huishoudelijke afdeling troffen we deze vrouw aan tussen haar potten, pannen, bestek en nog veel meer. De toegang tot de overdekte markt in Cholon is geheel gratis.

'298892' door herman m '298892' door herman m

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Buu dien Thanh

herman m

Het interieur van het hoofdpostkantoor ofwel Buu dien Thanh in Ho Chi Minh stad (voormalig Saigon) ziet er indrukwekkend uit. Het gebouw werd tussen 1886 en 1891 gebouwd en is een goed voorbeeld van de Franse bouwstijl rond de wisseling van de 19e naar de 20ste eeuw. Opvallend is het dak van ijzer en glas in de vorm van een halve cilinder. Het lijkt op de hal van een treinstation. Tegen de achterwand is een groot portret van Ho Chi Minh aangebracht. Op de balies staan potjes met lijm, omdat veel Vietnamese postzegels geen gomlaag hebben. Het is een komisch gezicht hoe mensen de zegels op hun post plakken.

'523297' door corriedewinter '523297' door corriedewinter

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Even naar huis bellen

corriedewinter

Tegenover de kathedraal van Saigon (Notre Dame) staat het prachtige postkantoor in koloniale stijl. In de hal hangt een enorme plattegrond van Indo-China en een gigantisch portret van Ho Chi Minh. Het interieur doet meer denken aan een treinstation. Hier zie je de rij telefooncellen die je nog steeds kunt gebruiken. De klokken zijn stilgezet op de tijd waarop de Fransen Vietnam verlieten. Apart weetje: het postkantoor werd gebouwd door ingenieur Eiffel.

'272473' door corriedewinter '272473' door corriedewinter

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Slapend rijk?

corriedewinter

Het werk bestaat bij riksjarijders vooral uit wachten. Maar het kan ook uitrusten van een zware rit zijn. In Saigon zijn genoeg toeristen die een ritje door de stad willen maken. En daar zijn heel zware bij!

'537368' door CDahlkamp '537368' door CDahlkamp

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Saigon

CDahlkamp

Tijdens een autorit , met onze Vietnamese vrienden uit Nederland, zag ik in een oogwenk deze monnik zitten in Saigon. Snel reageren was dus een must. Saigon is helaas al flink verwesterd en er wordt door Japanners flink geïnvesteerd in nieuwe winkelcentra, waar alleen de rijke bevolking van Vietnam kunnen shoppen. De Franse invloeden zijn in deze stad ook goed te zien. Breng ook zeker een bezoekje aan het oorlogsmuseum; de foto's daar maken enorme indruk.

'485521' door chateau '485521' door chateau

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Suiker in vele...kleu

chateau

Omdat het buiten zo heet is gaan we in de Chinese wijk Cholon de overdekte markt in. Geweldig om daar te lopen. Maar als we weer naar buiten gaan is het op straat ook weer gewoon markt! Langs de kant van de straat staan overal stalletjes waar suiker uitgestald is in verschillende kleuren.

'173535' door knaapie '173535' door knaapie

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

VietnamHo Chi Minh stad (Saigon)

Cao dai sekte

knaapie

Cao dai sekte