Ho Chi Minh stad (Saigon)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ho Chi Minh stad (Saigon) image

Ho Chi Minh City - stad en Cu Chi

Ho Chi Minh stad (Saigon)
Vietnam
Ronderegt

Ho Chi Minh City - stad en Cu Chi

Vrijdag 11 april 2014:
Vandaag is de laatste dag in Vietnam van deze reis van 8 weken door Thailand, Laos en Vietnam, we houden voor een extra bedrag de kamer in het hotel aan tot 18.00 uur en gaan na het ontbijt, over de Cho Ben Tanh markt (overdekt en in 1914 voor het eerst in gebruik genomen) naar de Bitexco Financial Tower alwaar je vanaf de 49e etage een prachtig 360 graden overzicht hebt over de stad en de Saigon rivier. Deze toren is een markant gebouw in HCMC met zijn uitstekende helicopterdek en 262 meter hoogte en totaal 68 verdiepingen, de lift naar het uitzichtdek gaat met een snelheid van 7m per seconde en dat voel je. Het is open voor bezoek van 09.30 tot 21.30 uur op alle dagen en de toegangsprijs is 200.000 Dong p.p. (inclusief gratis flesje water).
Vervolgens kijken we wat winkels op Le Loi, een van de hoofdstraten van de stad, waaraan ook het Saigon Center met zijn winkels aan gelegen is, eten een ijsje en vervolgen onze weg naar Dinh Tong Nhat ofwel het herenigingspaleis, gelegen aan de Nam Ky Khoi Nghia en geopend van 07.30 tot 11.00 uur en 's middags van 13.00 tot 16.00 uur, toegang bedraagt 30.000 Dong p.p.
Dit voormalige presidentiele paleis van Zuid-Vietnam met zijn grote tuin, was op 30 april 1975 het decor van de val van de Zuid-Vietnamese regering door het doorbreken van de hekken door aanvallende tanks, tegenwoordig is het een museum, waar alles is gelaten, zoals het er op de historische 30 april moet hebben uitgezien, je ziet onder andere het helicopterdek, de presidentiele vertrekken, de staatszaal, de bioscoop met projectorkamer en de verbindingscentrale, verder zijn er de foto's van belangrijke gebeurtenissen in de Vietnamese geschiedenis en kun je films bekijken. In de tuin is een restaurant waar we lunchen om vervolgens nog even de markt te bezoeken voordat we ons opfrissen, de reistassen inpakken en om 18.00 uur de kamer verlaten en de koffers in opslag laten zetten tot later die avond. We drinken een biertje "op straat" nabij wat Australiers, testen rijst met bonen bij een verrijdbaar stalletje, wimpelen verkoopsters af, eten locaal, kopen een souvenir en drinken ter afsluiting koffie voor we naar het hotel gaan om de koffers op te halen. Nemen rond 22.00 uur vervolgens een taxi om definitief naar het vliegveld te gaan alwaar we ons omkleden, inchecken en door de security gaan om te wachten op het boarden, het einde van de reis nadert.

Donderdag 10 april 2014:
Na het ontbijt vertrekken we met de bus voor de gisteravond laat nog geboekte excursie naar de Cu Chi tunnels bij Ben Dinh, vooraf aan het bezoek brengen we een bezoek aan een werkplaats waar lichamelijk gehandicapte mensen (deels wellicht nog slachtoffer van "agent orange", een in de oorlog gebruikt giftig ontbladeringsmiddel) kunst en gebruiksvoorwerpen maken met lack techniek en met o.a. eierschillen en paarlemoer. Na afronding van het bezoek gaat het langs rubberplantages naar de Cu Chi tunnels van het toenmalig (ondergronds) verzet. De rondleiding begint met uitleg over de regio, ook bekend van het napalm bombardement in 1972 (Trang Bang) en de World Press Photo of the Year van het naakte meisje Phan Thi Kim Phue, verder zien we een doorsnede van de tunnels en draait er een oude zwart/wit film waar de trots van af spat.
Onze gids heeft in de bus hier naartoe al de hele geschiedenis doorgenomen en laat ons nu een van de kleine ingangen tot de tunnels zien en daarna de meest gruwelijke dodelijke vallen, verder komen ruimten als vergaderruimte, hospitaal en keuken aan bod met extra informatie als hoe ze lucht verversten en hoe rook afvoerden in de kleine tunnels en vertrekken, in diverse lagen boven en onder elkaar. Er is de mogelijkheid om zelf een stuk door de tunnels af te leggen onder begeleiding en er is een schietbaan waar je met een M16, AK47 of ander schiettuig kunt schieten, na het kopen van kogel (minimaal 10 kogels per soort), we sluiten het bezoek af met een kopje thee en gekookte cassavewortel alvorens de 50km weer terug naar HCMC af te leggen.
's Middags drinken we wat biertjes en praten bij met een kennis die in HCMC woont en verkennen alvast een deel van de stad voor morgen, geheel onverwacht kopen we 2 beeldjes (1 boeddha hoofd en 1 boeddha 4 gezichten) en sluiten de dag af met het avondeten op de markt.

Woensdag 09 april 2014:
Laatste ochtend op Phu Quoc, om 10.00 uur brengt een taxi ons naar het vliegveld, het is er nog rustig en de balies zijn nog niet open. We drinken koffie en als het kan checken we in, passeren de security en boarden om vervolgens na een korte vlucht rond 13.45 uur weer in HCMC aan te komen alwaar we ook een taxi nemen, die ons vervolgens naar het GK Hotel Saigon brengt midden in district 1.
We hebben voor 2 nachten een mooie grote kamer aan de straatzijde, midden in het bruisende HCMC en op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden, na een eerste verkenning doen we een biertje met een kennis wonende en werkende in Vietnam en als we ieder weer onze eigen weg gaan lopen we richting de markt om te gaan eten.

Foto's

cdab8.jpg
cdab8.jpg
Ronderegt
70422.jpg
70422.jpg
Ronderegt
5528c.jpg
5528c.jpg
Ronderegt