Da Nang

'294032' door Willemien '294032' door Willemien

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Cham tempel

Willemien

De tempelstad My Son staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de Amerikaanse oorlog was het een schuilplaats van de Viet-Cong en er is dus veel vernield door de Amerikanen. Voordien lagen hier wel zeventig Cham tempels waarvan er nu nog 20 over zijn. Na iedere regentijd moet de plantenbegroeiing en het mos worden verwijderd ter voorkoming van meer verval. My Son ligt mooi gelegen, in een heuvelachtig dal en verscholen tussen bomen. Er zijn verschillende groepen tempels met elk z'n eigen tijdsgeest. De tempelstad ligt ongeveer 70 km. ten zuidwesten van Da Nang.

'493050' door chateau '493050' door chateau

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Ballonnenbrommer

chateau

Tijdens ons bezoek aan Danang zagen we ook weer de bekende brommertjes rijden die van alles vervoerden. Deze had een grote zak vol met opgeblazen ballonnen achterop gebonden. Je zou haast denken dat hij met brommer en al de lucht in zou gaan.

'485891' door chateau '485891' door chateau

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Wierookstokjes-verkoo

chateau

Deze vrouw verkocht wierookstokjes op één van de vijf bergen van de Marble Mountains in de buurt van Danang. Op deze berg ligt ook een aantal mooie pagodes. In verschillende grotten staan prachtige boeddhabeelden. Voor de verwende toerist is er een speciale lift gebouwd om boven te komen. Lopen is een betere optie. Langzamerhand wordt dan het uitzicht op het beroemde, ruim 30 kilometer lange China-beach steeds mooier.

'520247' door Jeanne '520247' door Jeanne

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Het leven in Vietnam

Jeanne

Het straatbeeld van Vietnam is niet bepaald een rustig straatbeeld. Wij hadden destijds daarom ook gekozen om ons te laten rijden. Net misschien de beelden gezien van het programma van BNN, "de gevaarlijkste wegen van de wereld", dat laat in ieder geval zien hoe risicovol het kan zijn. Uiteraard zijn langs de kust de wegen goed maar er gebeurd gewoon veel langs de weg. Stalletjes met fruit, rijst wordt gedroogd op de weg, overstekende dieren, brommers die scheuren langs elkaar heen, zo is het leven in Vietnam!! Het is een fantastisch land!!

'455255' door corriedewinter '455255' door corriedewinter

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Vrijetijdskleding in.

corriedewinter

Toen wij in Zuid-Vietnam rondtrokken, was Columbus 18 nog niet uit. Ik vond het artikel over de Mekong Delta wel prachtig om te lezen en de foto's te bekijken. Een feest van herkenning. De mensen op deze foto zijn op bezoek in de Marble Mountains, ten zuiden van Da Nang. Er werd marmer gewonnen, wat nu verboden is. In de grotten zijn boeddhistische tempels ingericht, met prachtige boeddhabeelden. Voor de Vietnamezen is een bezoek aan de Marble Mountains een hoogtepunt. Dit echtpaar komt van het platteland. Ze worden door hun familieleden op de foto gezet, waarna vele anderen volgen. Man en vrouw dragen traditionele vrijetijdskleding van de oudere generatie, die vooral bij de man lijkt op een pyjama. Mevrouw heeft een mooie jaden armband en meneer heeft voor de gelegenheid zijn beste horloge omgedaan. Ze waarderen het zeer dat wij hen ook nog op het portret willen zetten.

'268911' door jhhuijs '268911' door jhhuijs

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

My Son

jhhuijs

M? S?n is een tempelcomplex in de provincie Quang Nam in Vietnam, 69 kilometer ten zuidwesten van de stad Da Nang. Tijdens de dynastie van de Champa was het een keizerlijke stad. My Son is gebouwd tussen de 4e en de 12e eeuw. Het hindoestaanse heiligdom is een groot complex, bestaande uit meer dan 79 religieuze gebouwen, onder andere tempels en torens die onderling verbonden zijn door ingewikkelde ontwerpen van rode baksteen. Het belangrijkste gebouw is de toren die gebouwd is als woonplaats voor de goden, met name Shiva. De architectuur in My Son is één van de belangrijkste toeristische attracties in de provincie Quang Nam. In 1999 is het heiligdom van My Son opgenomen op de Werelderfgoed lijst van UNESCO.

'186868' door janhermens '186868' door janhermens

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Tara, de groene...Boe

janhermens

De Marble Mountains of, uit het Vietnamees vertaald, de Bergen van de Vijf Elementen, zijn imposante heuvels uit kalksteen en marmer, ten zuiden van de Vietnamese stad Da Nang. Iedere berg draagt de naam van een van de vijf elementen: Tho (aarde), Thuy (water), Hoa (vuur), Moc (hout) en Kim (metaal). Elk van de bergen telt talrijke grotingangen en een netwerk van tunnels. Er zijn verschillende Boeddhistische heiligdommen gevestigd. De heuvels zijn vooral beroemd voor hun kwalitatief hoogstaand marmer. Dit vrouwelijke Boeddhabeeld staat voor hulp en verlichte activiteit.

'161937' door everywhere '161937' door everywhere

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Wierookverkoopster

everywhere

Deze vrolijke verkoopster van wierookstokjes stond bij een tempel in Da Nang. Haar mond is rood van het kauwen op betelnoten.

'165652' door janhermens '165652' door janhermens

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Marble Mountains...Pa

janhermens

Waar de Marble Mountains, en dan vooral de Thuy Son-berg, bekend om staan zijn de verschillende grotten, omgetoverd tot religieuze heiligdommen (tempels en pagoda's) met daarin grote Boeddha beelden, die hoog in de bergen liggen.

'272577' door corriedewinter '272577' door corriedewinter

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Frankrijk in Vietnam

corriedewinter

Even lijkt het of je op een dorpspleintje in Zuid-Frankrijk bent. Hoe dat komt? Vietnam was al vanaf 1858 een Franse kolonie. Na WOII werd Vietnam verdeeld in twee zones. De Chinezen moesten de Japanners in het noorden ontwapenen en de Engelsen die in het zuiden. De Fransen keren terug en nemen de taak van de Chinezen over. Er kwam veel verzet van een groep vrijheidsstrijders, de Vietminh. Hun leider was Ho Chi Minh,’ de brenger van het licht’. De Amerikanen steunden de Fransen vooral financieel in hun strijd tegen deze communisten. De Chinezen en de Sovjets steunden de opstandelingen militair. De opstandelingen bleken een te sterke partij te zijn voor de Franse soldaten. Tijdens de slag bij Dien Bien Phu van 17 maart tot 7 mei 1954 werden de Fransen vernietigend verslagen en Noord- en Zuid Vietnam werden gescheiden.

'109720' door Ahasverus '109720' door Ahasverus

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Oud moedertje bij de.

Ahasverus

Een van de overlevenden van de Vietnamoorlog, leefde onder de grond voor jaren nabij de DMZ

'137571' door janhermens '137571' door janhermens

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Lang Co

janhermens

Lang Co ligt 20 km. ten noorden van Danang en staat bekend om zijn prachtige landschap. Het ligt aan een lagune, ingeklemd tussen de bergen en de zee.

'459886' door vvakkerveeken '459886' door vvakkerveeken

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Visser op het strand.

vvakkerveeken

Op het strand van Da Nang halen vissers nog handmatig de netten binnen. Met kleine groepjes halen ze de netten binnen en dit duurt ongeveer 3 uur. Vervolgens is de vangst maar klein.

'273180' door corriedewinter '273180' door corriedewinter

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Veel te denken

corriedewinter

Ten zuiden van Danang liggen de Marble Mountains. Vroeger werd daar marmer gewonnen, dat vooral gebruikt werd voor het maken van beelden. In de grotten zijn veel boeddhistische heiligdommen ingericht, met metershoge beelden. Het is een prachtig gezicht, maar wel erg toeristisch. De Cung Duongtoren wordt veel minder vaak bezocht. Op 9 verdiepingen zijn boeddhabeelden te zien, die van verschillende soorten marmer zijn gemaakt. Bovenin heb je een prachtig uitzicht over China Beach, wat de Vietcong als uitvalsbasis gebruikten en waar de Amerikaanse soldaten zich later konden ontspannen tijdens de 'Grote oorlog'. De kaartjesverkoper heeft tijd genoeg om te denken..

'163408' door everywhere '163408' door everywhere

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Kijk, mijn handje....

everywhere

Zomaar een vrolijk jongetje in een bus.

'510696' door Obiwan '510696' door Obiwan

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Uitpuffen

Obiwan

The Marble Mountains zijn de thuisbasis van verschillende boeddhistische en hindoeïstische grotten. Een trap van 156 treden leidt naar de top van Thuy Son, de enige marmeren berg die toegankelijk is voor bezoekers. Bovenaan heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving en de andere marmeren bergen. Halverwege kom je langs deze tuin met Boeddha. Onder het motto van "oh, wat mooi" kon ik hier weer even op adem komen. Maar er zijn ook mensen die met de oerlelijke lift gaan. En die moeten dit missen.

'169176' door everywhere '169176' door everywhere

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Ventje

everywhere

Lief parmantig ventje uit Da Nang.

'283616' door renie '283616' door renie

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Even uitrusten!

renie

Heerlijk even uitrusten na een dag van hard werken. In een klein rond mandje, waarin de vis van de boten naar de kust wordt vervoerd is het lekker bijkomen.

'356748' door corriedewinter '356748' door corriedewinter

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Veel meegemaakt

corriedewinter

Op deze dag van herdenken plaats ik deze foto van de Cung Duongtoren ten zuiden van Danang, vlakbij de Marble Mountains. Op 9 verdiepingen zijn boeddhabeelden te zien, die van verschillende soorten marmer zijn gemaakt. Bovenin heb je een prachtig uitzicht over China Beach, dat de Vietcong als uitvalsbasis gebruikte en waar de Amerikaanse soldaten zich later konden ontspannen tijdens de 'Grote oorlog'. Dit vrouwtje heeft het allemaal meegemaakt en ze is ondanks alles heel vriendelijk tegen westerlingen, net als de mensen elders in Vietnam.

'279093' door renie '279093' door renie

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Op zoek naar bruikbar

renie

Op het strand in de buurt van Danang zaten de vrouwen de visvangst van de mannen te sorteren. Vooral de schelpen vormden een interessant onderdeel. Ondanks de vreselijke stank op het strand was het leuk om daar een kijkje te nemen.

'109722' door Ahasverus '109722' door Ahasverus

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

De nieuwe generatie !

Ahasverus

De jonge blije generatie !

'560044' door jaapburgers '560044' door jaapburgers

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Fotogeniek oud...echt

jaapburgers

Tijdens een fietstocht in de buurt van Da Nang kwamen we dit echtpaar tegen. Om eerlijk te zijn: de ontmoeting was niet geheel toevallig. Onze reisbegeleidster gaat er altijd even langs en vindt ze dan bereid om, tegen een kleine vergoeding, geduldig te poseren.

'166006' door everywhere '166006' door everywhere

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Pietje Precies

everywhere

Deze heer met hoed tegen de zon verft zijn deur en knijpt zijn ogen tot spleetjes om maar heel precies langs het randje te schilderen.

'539798' door marcvankessel '539798' door marcvankessel

VietnamDa Nang

VietnamDa Nang

Nón lá

marcvankessel

Wat is nu karakteristieker voor het beeld van Vietnam dan een persoon met een conische strohoed (een nón lá) die in een rijstveld staat? Ik zou het niet weten. De nón lá is een hoed van gevlochten plataanbladeren. De zachtste bladeren worden voor het maken van de hoed gekozen en laat men meestal ook nog een nacht in de dauw weken. Na het in elkaar weven van de hoed wordt die ingesmeerd om hem schoon en waterbestendig te maken en houden. De hoed wordt als een soort paraplu gebruikt ter bescherming tegen zon en regen.