Centraal Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Varen over de Parfumrivier bij Hue

Centraal Vietnam,
Vietnam


Hue was de keizerlijke hoofdstad van Vietnam, maar door het Tet-offensief in 1968 is er in de stad niet veel origineels meer terug te vinden van dat keizerlijke verleden. Langs de oevers van de Parfumrivier des te meer.

Om droomideeën maar meteen de grond in te boren: de parfumgeur bij deze rivier is voltooid verleden tijd.
Maar een boottochtje is evengoed de moeite waard, want er valt veel te zien.

Bereid je boottochtje wel even voor, want er zijn verschillende prijzen. Je kunt met een groep mee op een drakenboot maar ook een privé boot huren. (Een kantoor voor de bootverhuur is tussen de Truong Tien brug en de Phu Xuan brug.) De entrees onderweg zijn niet bij de prijs inbegrepen en som heb je ook nog een brommertaxi nodig, omdat een paar graven verder van de rivier afliggen.

Meestal wordt er eerst gestopt bij de Thien Mu tempel. Hier staat de lichtblauwe Austin (auto) waarmee de monnik Thich Quang Duc zich op 11 juni 1963 naar Saigon liet rijden. Daar stak hij zichzelf in brand, uit protest tegen de politieke situatie toen. Heel wat mensen volgden daarna zijn voorbeeld.

Vooral de zeven keizerlijke graven uit de Nguyen-tijd zijn een bezienswaardigheid. De graven van de keizers Minh Mang en Tu Duc zijn Unescomonumenten. De keizers ontwierpen vaak hun eigen grafmonument en lieten dat door dwangarbeiders bouwen op een plaats die heel zorgvuldig door waarzeggers was uitgekozen. Voor de zekerheid werden de werkers, als de klus klaar was, vaak onthoofd zodat plek van het graf met de geheime schatten echt geheim zou blijven.
Er werden mooie tuinen met tempels, poorten, vijvers, beelden en paviljoens gebouwd en keizer Tu Duc gebruikte het complex tijdens zijn leven al als ontspanningsoord. Hij had 104 wettige echtgenotes en voor de variatie ook nog flink wat concubines, dus hij verveelde zich er niet. Maar nageslacht verwekken lukte niet, want de keizer was impotent…..

Voor veel mensen is de graftempel van keizer Minh Mang de mooiste omdat die zo fraai in het landschap past.
Naast alle genoemde bezienswaardigheden krijg je onderweg ook een aardig beeld van het dagelijks leven langs de rivier.