Centraal Vietnam

'195421' door pjklein '195421' door pjklein

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Wolkenpas

pjklein

De Hai Van Pass. Ook wel de wolkenpas genoemd. Dit was de vroegere grens tussen Noord en Zuid Vietnam. Door de chemische oorlogvoering van de Amerikanen is de dichte jungle volledig vernietig.In de voorbijgaande jaren is het gebied weer aangepland met eucalyptusbomen.

'407241' door Obiwan '407241' door Obiwan

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Hai Van Pass

Obiwan

De Hai Van Pass (Ocean cloud pass) is een 21 km lange bergpas van de National Road 1. De naam verwijst naar de nevel die ontstaat uit zee en het verminderen van de zichtbaarheid. De kronkelende weg over de pas is een uitdaging voor chauffeurs die reizen tussen de steden Da Nang en Hue maar wordt ook gezien als 1 van de mooiste routes bekend om zijn natuurschoon. Presentator Jeremy Clarkson van Top Gear noemde de pas in een Vietnam Special "een verlaten lint van perfectie en een van de beste kust wegen in de wereld. De pas die ooit de grens was tussen de koninkrijken Dai Viet en Champa vormt ook een grens tussen de klimaten van Noord-en Zuid-Vietnam. Tijdens de wintermaanden is het weer aan de noordzijde nat en koud terwijl de zuidkant warm en droog is.

'486516' door Jenny '486516' door Jenny

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Ondeugende novice Hué

Jenny

In Hué maakten we een boottochtje over de Huong (Parfumrivier) naar de Thien Mu-pagode (Pagode van de Hemelse Meesteres). De pagode is in 1601 gebouwd en is de oudste tempel van Hué. Het meest opvallende onderdeel is de achthoekige, zeven verdiepingen tellende bakstenen stoepa. Deze is in 1840 gebouwd in opdracht van keizer Thieu Tri. Op het complex wonen monniken en novicen (leerlingmonniken), zo ook dit jongetje. Samen met de andere novicen was hij niet vies van een potje donderjagen en zo hoort het, het zijn tenslotte ook nog maar kinderen. Heerlijk om te zien! Aan de haardracht is trouwens te zien of men monnik of nog novice is. De mannen boven de 18 die voor een officieel monnikenbestaan hebben gekozen hebben volledig geschoren hoofden.

'450566' door JaccoenLaurie '450566' door JaccoenLaurie

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Indrukwekkende grotte

JaccoenLaurie

In het midden van Vietnam vind je prachtige natuur en heel veel grotten. Onder andere de grootste grot ter wereld, die een aantal jaren geleden is ontdekt. Zoals we eerder al zeiden was het alleen een wekelijkse onderneming om die te verkennen en de kosten die eraan verbonden zaten waren toch iets te hoog (3000 dollar). In plaats daarvan hebben we de 5 dollar entree betaald voor de Paradise Cave bij Phong Nha. Één van de grootste en mooiste grotten in het gebied.

'122422' door sunshine78 '122422' door sunshine78

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Reflection...

sunshine78

Groot bekijken dan is hij op zijn mooist.., Vlakbij het mooie Nim Binh..,een vissersvrouw vaart met haar bootje op het water.....eenzelfde vrouw volgt haar bewegingen nauw in de weerspiegeling van het water..

'309358' door corriedewinter '309358' door corriedewinter

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

De keizer van Vietnam

corriedewinter

We zijn in in de stad Hue, die van 1802 tot 1945 de hoofdstad van Vietnam was. In de citadel, in het noorden van de stad, bezoeken we de oude keizerlijke paleizen. Het complex lijkt wel op de Verboden Stad in Beijing, maar het is zwaar beschadigd tijdens gevechten tussen de Vietcong en de Fransen in 1947 en nog eens in 1968 tijdens de ‘Amerikaanse oorlog’. De restauratie duurt al meer dan 20 jaar. Tijdens ons bezoek, worden er filmopnamen gemaakt over het leven van keizer Tu Duc. De keizer draagt een satijnen gewaad met Chinese tekens, die dubbel geluk betekenen. Ook zie je nog een drakenpatroon, waarmee het lange leven wordt benadrukt. De keizer had tijdens het Franse bewind overigens heel weinig macht. Hij hield zich vooral bezig met het bouwen van zijn laatste rustplaats. Zijn graf is ten zuiden van Hue te bezoeken. Het ligt in een prachtige tuin, samen met de graven van twee andere keizers:Minh Mang en Khai Ding.

'295945' door Willemien '295945' door Willemien

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Po Nagar

Willemien

Nha Trang was de laatste stad die nog lang in handen bleef van de Cham, daarom zijn er met name in deze omgeving nog veel gebouwen uit deze periode. De Po Nagar, een hindoeïstisch bouwwerk iets ten Noorden van Nha Trang is misschien wel de meest indrukwekkende met vele torens, zalen en beelden. Po Nagar is de moedergodin van het Cham volk. De hoofdtoren is gewijd aan de Chinese prins Bac Hai.

'460542' door MiekeLejeunevdVen '460542' door MiekeLejeunevdVen

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Straatwerkers

MiekeLejeunevdVen

We maken 'n rondreis door Vietnam onderweg naar Nah Trang gaan we even 'n drankje kopen het is erg warm. Dan zien we deze straatwerkers die hoofdzakelijk uit vrouwen bestaat de weg repareren dat behoorlijk zwaar werk is en zeker met deze temperatuur van 30 gr. Als ik vraag of ik een foto van hun mag maken gaan ze vrolijk lachend voor me staan. ( scan van negatief ).

'305299' door hansdewildt '305299' door hansdewildt

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Blauw.

hansdewildt

Het prachtige vissersdorpje Lang Chai in zuid Vietnam ligt op een eilandje en is omgeven door hele mooie havens. Wat opvalt is de opvallende blauwe kleur van al die boten die daar liggen. De boten zijn te bereiken via de kleine gevlochte manden (coracle) , maar daar moet je wel een sterke maag voor hebben....

'498871' door wimraaijen '498871' door wimraaijen

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Op palen

wimraaijen

In Vietnam hebben we twee maal een enorme treinreis gemaakt. Beide van ongeveer 17 uur. De eerste was van Hanoi naar Hue. Een mooie reis langs de kust. Alleen jammer dat het veel regende. Het geeft echter wel een mooi mysterieus beeld van de zee met hier en daar huizen op palen. Ondanks de snurkende Vietnamezen in de slaapcoupe zou ik het zo weer doen. Treinreizen, geweldig!

'517803' door Graaf '517803' door Graaf

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Transportmandje

Graaf

We zagen ze in veel plaatsen langs de kust, deze grote manden, die aan de binnenkant geteerd werden zodat ze waterdicht zijn. Ze worden gebruikt om vanaf het strand of de kust naar de grotere schepen of vissersbootjes te komen.

'186560' door sunshine78 '186560' door sunshine78

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Singing in the rain..

sunshine78

Het was een hete dag..op een brommertje reden we langs de rijstvelden in de omgeving van Nim Binh..plots donkere lucht de eerste druppels..en al snel een hele stortbui..snel een omliggend dorpje in en even schuilen onder een afdakje.. NIemand op straat.. en plots kwamen deze vrolijke meiden voorbij, wat hadden ze een lol in de regen..luidkeels zingend..heerlijk die koppies...zo mag het van mij wel vaker regenen wat een heerlijk moment!! Openen aub

'174148' door dreamer666 '174148' door dreamer666

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Respect !

dreamer666

Op de Parfumrivier te Hue troffen we dit oud vrouwtje aan in haar sampan(bootje). Ontzettend veel respect heb ik voor de oudere mensen in Vietnam als je ziet hoe actief en vriendelijk ze zijn. Schatten van mensen!!

'267989' door jhhuijs '267989' door jhhuijs

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Karstgebergte Vietnam

jhhuijs

De reis van Hue naar Halong is vrij vermoeiend. Je zit 2 lange dagen in de bus maar je rijdt door het prachtige karstgebergte. Je kunt de reis ook per trein ( deze zie je hier op de foto ) of per vliegtuig overbruggen. Maar die twee dagen natuurschoon is zeker de moeite van de lange reis waard.

'461445' door ronderegt '461445' door ronderegt

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Bijna uitverkocht

ronderegt

Vietnamezen kunnen elk voertuig welke ze ook maar bezitten zo inrichten of optuigen dat het een optimale verkoopdisplay wordt, zo ook deze fietser in Hué.

'269071' door janhermens '269071' door janhermens

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Keizerlijke...hoofdbe

janhermens

Typisch voor Vietnam is de 'non la', een hoed van gevlochten plataanbladeren. Je ziet ze vooral op het platteland in de rijstvelden, ze geven een uitstekende bescherming tegen de zon én de regen. Vooral in de omgeving van Hue worden prachtige 'non la's' gemaakt. Er worden kleine afbeeldingen en zélfs woorden in geweven die zichtbaar worden als je ze tegen het licht houdt. Als je lang onderweg bent in Vietnam, zijn ze ideaal tegen de zon, en thuis kun je ze aan de muur hangen!

'525565' door Dianadm '525565' door Dianadm

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Crazy House in Da Lat

Dianadm

Het Hang Nga guesthouse, of ‘Crazy House’, is een heel bijzonder gebouw in Da Lat. Het is ontworpen en gebouwd is door Vietnamese architect Dang Viet Nga, die er zelf ook woont. De architect werd geïnspireerd door de natuurlijke omgeving en heeft dit doorgevoerd in het ontwerp. Het huis doet zijn naam eer aan: het is een ‘gek’ huis, qua vorm uniek is in de wereld. Het gebouw lijkt op een reusachtige Banyan boom met tak-achtige structuren die langs de muren ‘groeien’ en boven het dak uitkomen. Het gebouw heeft veel ongelijke ramen en tunnelvormige trappen. Er komen veel natuurlijke elementen voor zoals dieren, paddenstoelen, spinnenwebben, lava-achtige vormen en grotten. De stijl van het Crazy house wordt vaak vergeleken met het werk van Gaudi maar ook met Walt Disney. Sinds de opening in 1990, wordt het gebouw geroemd om zijn unieke architectuur en het is toegevoegd aan een lijst van 's werelds meest bizarre gebouwen in Chinese krant People's Daily. Je kunt het huis bezoeken, maar je kunt er ook overnachten. Want behalve een toeristische trekpleister is het ook gewoon een guesthouse. Er zijn tien themakamers, zoals de tijgerkamer, adelaarkamer en de termietenkamer. Alle kamers zijn gedecoreerd volgens het thema en ingericht met handgemaakte meubelen. De kamers zijn met elkaar verbonden door smalle bruggen, die omgeven zijn door een wirwar van groen. Voor nog geen euro (VND 20 000) kun je het huis bezoeken. Overnachten kost ongeveer 35 euro per nacht voor een éénpersoonskamer en ongeveer 60 euro per nacht voor een tweepersoonskamer. Zeker met kinderen is het huis geweldig om te bezoeken. Het Crazy House is goed bereikbaar, het ligt iets meer dan 1.5 kilometer buiten het centrum van Da Lat. Iedere taxichauffeur weet het huis te vinden. Adres: 03 Huynh Thuc Khang Street,Ward 4, Da Lat, Vietnam

'299737' door herman m '299737' door herman m

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Gulle lach

herman m

Deze gul lachende vrouw met een traditionele nón lá op haar hoofd trof ik aan in de omgeving van Sông Cau. De nón lá is een kegelvormige strooien hoed die je veel in het straatbeeld en op het platteland van Vietnam ziet. De hoed – ook wel Conische hoed genoemd - wordt meestal op het hoofd gehouden door een zijden koord onder de kin. Sông Cau is een leuke tussenstop op de hoofdweg 1a tussen Nha Trang en Hoi An. In deze omgeving wordt zout gewonnen. Verder ligt de plaats aan een mooie baai.

'328411' door corriedewinter '328411' door corriedewinter

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Bijna klaar met...pla

corriedewinter

Een voor een worden de jonge rijstplanten gepoot. Deze dame is vast al uren bezig. Gelukkig is ze bijna klaar, haar mand is vrijwel leeg. Het prachtige groen van de rijstvelden geeft me een heerlijk reisgevoel. Ach Azië..

'414733' door Obiwan '414733' door Obiwan

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Stralende glimlach

Obiwan

Dichtbij de stad Hue ligt de Thanh Toan Bridge waar je goed op fiets naar toe kunt. Hier is ook een argriculture Museum waar een vrouw werkt die geen enkel woord Engels spreekt maar toch wordt beschouwd als de beste gids. Ze legt alles geduldig uit slechts met behulp van lichaamstaal. Ze draagt kleding zoals de boeren en imiteert hun werk zoals vangen van vis, malen van rijst, dorsen, water halen maar ook kindje wiegen. Een echte slapstick en alles wordt gedaan met de meest charmante glimlach die je maar kunt voorstellen. Brrr Het leek wel een griezelfilm.

'291438' door kellybaetsen '291438' door kellybaetsen

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Fotomodellen in het..

kellybaetsen

Onze bus maakte een tussenstop bij een rijstveld waar we even een kijkje mochten nemen. Een aantal vrouwen vond het geen probleem om op de foto te gaan en toen ze het resultaat zagen op het beeldscherm hadden ze de grootste lol. Ze vonden het helemaal geweldig om terug te zien en ik vond het geweldig die enthousiaste reacties te zien.

'485927' door Graaf '485927' door Graaf

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Cham torens

Graaf

Vanuit ons hotel in Nha Trang was speciaal voor ons een mooie fietstocht uitgezet, zodat we op eigen gelegenheid de omgeving konden verkennen. ’s Ochtends zijn 12 huurfietsen bij het hotel neergezet, waar we er eentje konden uitzoeken, we hadden een uitgestippelde fietsroute meegekregen om een mooie fietstocht in de omgeving te maken. In de beschrijving stonden steeds afstanden aangeduid, maar dat is moeilijk te volgen als je geen kilometerteller hebt. Een paar keer een afslag gemist of te vroeg genomen, dus weer terug gefietst om de route op te pikken. Precies halverwege raakte mijn voorband lek, die ik daarna nog vele malen bij een brommerwerkplaats moest laten oppompen, al dan niet tegen betaling van 1000 of 2000 Dong. Bij de houten brug (iedereen moet hier tol betalen) over de Cai rivier even heerlijk op een terrasje naast de brug gezeten. Leuk om het lokale leven en transport met fietsen en brommertjes een tijdje gade te slaan. Bij terugkomst in de stad nog de Ponagar Cham toren bekeken. Terug in het hotel hadden ze geen andere fiets meer en we konden ook niet duidelijk maken dat ie geplakt moest worden

'348842' door Balarie '348842' door Balarie

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Kinderpret

Balarie

We maakten een lunchstop op weg naar NaTrang. Na een heerlijke rijstschotel met een pilsje, was het tijd om verder te reizen,maar eerst nog even naar het toilet. Op het binnenplaatsje genoten deze twee kindjes van een vrolijk badfestijn.

'272945' door hansdewildt '272945' door hansdewildt

VietnamCentraal Vietnam

VietnamCentraal Vietnam

Uitzicht

hansdewildt

Vietnam kent het ene na het andere vergezicht. Deze foto is genomen vanuit de Chamtorens die gewijd zijn aan de godin Yang Ino Po Nagar. Deze torens geven uitzicht over de haven van de stad Nha Trang.