Centraal Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Vietnam image

Achterop de motor bij de Easy Riders

Centraal Vietnam
Vietnam
DaphneLange

Achterop de motor bij de Easy Riders

Vanuit Mui Ne aan de kust zijn we met de bus, zo’n 6 uur, naar Dalat, in het binnenland, gereisd.
We hadden namelijk goede verhalen gehoord over de Easy Riders die daar gestationeerd zijn.
En omdat Vietnam zo groot is en enorm veel te bieden heeft moet je op een gegeven moment keuzes gaan maken van wat je wilt gaan zien en doen.
En dus kozen we er voor om een stuk van het land te gaan ontdekken vanaf de motor. Achterop wel te verstaan. We lieten ons rijden. Wat een luxe en wat een andere manier van reizen.
Door deze trip hebben we een nog beter totaalbeeld gekregen van Vietnam.

Easy Riders
Op het moment van schrijven bestaan ze 10 jaar en is het een populair fenomeen in Vietnam.
Het begon met een paar trotse Vietnamezen die een motor hadden. Ze namen uit enthousiasme toeristen mee achterop hun motor om zo hun land te laten zien.
Deze toeristen vonden het geweldig en zo is het idee ontstaan en zijn ze al jaren succesvol, ze hebben nu zo’n 30 “riders” beschikbaar.
Het “hoofdkantoor” bevind zich in Dalat, je kunt je tour vooraf boeken maar de motorrijders lopen ook rond waardoor je ze vanzelf tegenkomt op straat. Ze spreken je aan maar doen ze dit niet dan roep je ze en ze komen meteen met enthousiaste verhalen. In eerste instantie twijfelde we of we het wel zo op straat moesten boeken omdat we het niet helemaal vertrouwde, maar bij nader inzien was dat erg slecht van ons. Ze zijn wel degelijk betrouwbaar maar proberen op deze manier klanten te vinden. Wat erg goed is natuurlijk.
Lopen ze niet op straat dan wachten ze in hun kleine kantoortjes op nieuwe klanten.
Ze hebben verschillende opties, zo kunnen ze je in een paar uur de omgeving van Dalat laten zien, hebben ze dagtochten naar bepaalde plaatsen maar ook zijn er meerdaagse tours te boeken.
Het is maar net hoeveel tijd (en geld) je hebt en wat je voorkeur heeft.
Je kunt ook zelf aangeven hoeveel dagen je wilt en wat jouw verwachtingen zijn. Samen stippel je dan met de gids je route uit. Ze zijn enorm flexibel want de klant is in hun ogen echt koning. En ze zijn er enorm trots op dat ze hun land aan jou kunnen laten zien.
Per dag moet je rekenen op zo’n $75, dat is inclusief de motor en “rider”, benzine en entree gelden en eventueel overnachting. Je hoeft alleen nog te betalen voor je eten en drinken, maar dat is in het binnenland nog betaalbaarder dan op de toeristische plekken.
Het is mogelijk om een privé tour te boeken maar ook kun je in een groep met andere reizigers meegaan.

Ervaring
In de vroege ochtend staan de motoren met gidsen klaar bij onze accommodatie, de backpack’s worden achterop gebonden, we krijgen wat uitleg, zetten onze helm op en stappen achterop, we zijn er klaar voor. Met mijn 2 vriendinnen gaan we het avontuur aan. Nieuwe herinneringen maken! We hebben er zin in! Op naar Nha Trang.
Over goed geasfalteerde wegen, en soms over zanderige weggetjes, trekken we het rustige binnenland in. Hier zijn gelukkig nog geen hordes toeristen te bekennen (alleen bij de eerste watervallen als je Dalat verlaat) maar zie je het locale leven aan je voorbij trekken.
Het is nog het echte authentieke Vietnam.
De rit brengt je langs grote koffieplantages, groene rijstvelden, lokale schooltjes, katoenspinnerijen en verlaten bergstreken, overal heb je de prachtigste uitzichten.
De locale bevolking is hard aan het werk samen met kuddes koeien die hier nog voor worden ingezet, je ziet de kinderen in de rivier spelen terwijl de moeders de was doen. Maar ook nemen de motorrijders je mee naar afgelegen dorpjes waar inheemse families nog erg basic leven, ver weggestopt in de bossen. Waar ze geen televisie, internet, radio en krant hebben.
Dit zou je anders nooit gezien hebben.
Alleen het geluid van de motoren verstoord de stilte van het landschap.
Tijdens de rit stoppen we zo’n 15 keer om even de benen te strekken en te genieten van al het moois om ons heen. Zien we tijdens onze tocht iets wat we graag willen bewonderen of om er een foto van te maken dan hoeven we ze maar aan te tikken en zetten ze de motors langs de kant.
De gidsen vertellen tijdens zo’n stop wat over de omgeving en op elke vraag die we stellen hebben ze een passend antwoord. Ze zijn enorm enthousiast en hebben ontzettend veel ervaring.
Ook eten we de lekkerste Vietnamese gerechten bij een lokaal restaurantje, gelegen aan een rivier waar de lokale kids aan het spelen zijn en die we nog enorm blij maken met een gekleurde, opgeblazen ballon, dat blijven geluksmomentjes. Zo simpel kan het zijn.
Het was een mooie ervaring om Vietnam ook op deze manier te ontdekken, dit hadden we zeker niet willen missen.
Alleen het was te kort! De volgende keer zou ik deze tocht zeker voor een paar dagen boeken. Dus dit is een tip voor jou. Heb je de tijd, ga zeker een paar dagen op pad met de Easy Riders.

Foto's

b2761.jpg
b2761.jpg
DaphneLange
233dc.jpg
233dc.jpg
DaphneLange
cd5c7.jpg
cd5c7.jpg
DaphneLange