Centraal Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Vietnam image

Hue - de keizerlijke en verboden stad

Centraal Vietnam
Vietnam
Ronderegt

Hue - de keizerlijke en verboden stad

Donderdag 20 maart 2014:
De ochtend gebruikt om wat foto's uit te zoeken voor bij het blog, informatie gelezen over de volgende stop te weten Hoi An en op internet alvast naar guesthouses gekeken, we boeken dan nog niet maar als we in Hoi An zijn laten we ons naar een van de adressen brengen, bevalt het dan blijven we er, zo niet gaan we bij de volgende kijken. Na de middag naar de stad, gelunched, aan de waterkant van de Parfume rivier gezeten, wat gedronken, met Vietnamese meisjes op de foto gegaan en toen naar het waterpoppen theater gelopen. Leuk om een keer gezien te hebben dit type theater waarbij het spel zich in het water afspeeld en ook de spelers (niet zichtbaar) in het water staan. Bij het teruglopen om te gaan eten worden we nabij de Truong Tien Bridge, die overigens 's avonds mooi en wisselend van kleur uitgelicht is, aangesproken door studenten die met ons willen praten om engels te oefenen, dit terwijl enkele grote ratten de oever afstruinen naar voedsel.

Woensdag 19 maart 2014:
Na het ontbijt lopend door de wijk over de Rock Dam naar het centrum gegaan, dan over de Truong Tien Bridge naar de hoofdpoort Ngo Mon Gate van de Citadel gelopen waar we voor 105.000 Dong p.p. toegang krijgen. De keizerlijke Citadel bestaat uit 3 ommuurde steden van binnen naar buiten zijn dit: de Can Thanh (verboden purple stad), de Hoang Thanh (keizerlijke stad) en de Kinh Thanh (hoofdstad). De Citadel van Hue is gebouwd door de 19e eeuwse vorsten van de Nguyen-dynastie en is tijdens het Tet-offensief van 1968 niet gespaard gebleven, maar de restauratie is in volle gang en het is mooi het oude naast het nieuw gerestaureerde te kunnen zien. In het achterste deel van de Thai Hoa Palace (Palace of Supreme Harmony) draait een film die een goed beeld geeft over de verboden stad. We bekijken de omgeving, exposities, het theater, brengen enige tijd door in de tuinen bij het water en verlaten dan via de Hoa Binh poort de stad. Lopend vervolgen we weer onze weg kijkend naar het alledaagse leven en door de Dong Ba poort komen we bij een zijtak van de Perfume rivier, proberen de 2 pagodes te vinden, dit lukt ons lopend deze keer niet en we keren terug nabij de Dong Ba Market alwaar we 2 Cyclo's inhuren om ons naar de andere kant te brengen. Winkelen wat, drinken een bia of wat met springrols, inmiddels wordt het donker en lampjes gaan aan, we eten bij een restaurant op de eerste etage met zicht op het straatleven en gaan daarna op tijd naar het hotel.

Dinsdag 18 maart 2014:
Ontbijt op het dakterras van het hotel met zicht op Hue, even wat was doen, maar weer eens scheren en dan in de stad kijken op het gemak. Via de Le Loi straat lopen we over de Truong Tien Bridge en bezoeken de Dong Ba markt met de verse vlees en groente afdeling, gaan wat drinken aan de oever van de Parfume Rivier lopen dan via de Phu Xuan Bridge weer naar de andere kant en gaan naar het treinstation om ons voor te bereiden voor de volgende stap, zo kaartjes voor de vrijdag zijn geregeld, tot die tijd blijven we in Hue. Soms krijg je in een stad een plattegrond met toeristische zaken hierop aangegeven, ook deze keer hebben we een plattegrond echter het hierop aangegeven waterpoppen theater is niet op de aangegeven plaats te vinden, internet geraadpleegd, rondgekeken en ja, daar is het (2, Phan Boi Chau straat voor diegene die ook een keer hierheen willen). Ons terug laten brengen door een Cyclo, dit is een fiets met 2 wielen voor en 1 achter waarbij je samen voorop zit en de man achterop fietst. Na een aantal weken mijn haar maar weer eens laten kortwieken met de tondeuze bij de locale kapper.
De rest van de dag rustig aan gedaan, gegeten, wat gedronken en op tijd gaan slapen.

Maandag 17 maart 2014:
Vandaag gaan we Thanh Hao verlaten per trein, de trein hier bestaat uit een aantal klassen: coupe met houten banken zonder airco, coupe met houten banken met airco, coupe met soft seat (zachte stoelen) en airco en eventueel een slaapcoupe. Wij gaan voor de soft seat, echter deze plaatsen zijn in de door ons geplande trein van 09.39 uur uitverkocht, daar we zeker 10 uur zullen doorbrengen in de trein is een houten bank geen optie en komt de spoorbeambte achter het loket met een alternatief: de trein SE5 met vertrek om 12.39 uur, goed plan, wij boeken voor 397.000 Dong p.p. in wagon 6 met airco. De trein vertrekt net voor 13.00 uur en als we eenmaal geinstalleerd zijn valt het op dat de bagagerekken boven ons hoofd zoveel praktiser zijn als in NL, veel hoger en dieper zodat je goed een koffer kunt neerleggen, ook zitten er veel wandcontactdozen waar je wat kunt opladen.
De trein slingert in een gestaag tempo door het landschap bestaande uit groene rijstvelden, plukjes waar palmbomen in rijen of rondjes staan, aparte rotspartijen, koeien, buffels en op een gegeven moment een grote steengroeve en fabriek.
Er komen wagentjes door de trein met eten (worstjes met chilisaus, soort bapaobroodje met vlees en eitje erin) en drinken, even later komt er een man met blauwe tickets waarop het bedrag van 35.000 Dong staat .. loterij? .. nee, blijk dat je vooraf een ticket koopt voor het avondeten. We stoppen zo nu en dan op een station, mensen stappen in en uit, verder gaat de reis tot het landschap begint te veranderen in bergen en bos en de avond valt. Het eten bestond uit kip, rijst, tofu en een vreemd soepje. De airco doet het dan wel en dan niet, ach je doet er niets aan. Tegen half twaalf 's avonds is het dan zover het station van Hue is daar en we nemen een taxi naar ons reeds via internet van te voren gereserveerde Hotel Hanh Dat voor zeker 3 nachten.

Foto's

2b16e.jpg
2b16e.jpg
Ronderegt
d651b.jpg
d651b.jpg
Ronderegt
ed63b.jpg
ed63b.jpg
Ronderegt