Centraal Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Centraal Vietnam image

25 daagse Rondreis Indo-China (slot)

Centraal Vietnam
Vietnam
Jeukens

25 daagse Rondreis Indo-China (slot)

Dag 16 Phan Thiet

Dinsdag vertrekken we richting het noorden. Onze bestemming is Phan Thiet ; een leuk vissersplaatsje aan de Zuid Chinese zee met wuivende palmbomen. Voor we daar arriveren worden we ingewijd in de bewerking van rubberplantages, het kweken van Dragon Fruit, een cactusvrucht, Na aankomst naar het strand. Lekker in zee en in het aanliggende zwembad.

Dag 17 en 18 Nhatrang

Door naar Nha Trang. We zien onderweg de productie van visolie, grote stenen kruiken waarin rottende vis fermenteert tot uiterst smakelijke visolie in de brandende Vietnamese zon. Onderweg komen we langs enorme duinen en we bereiken met enige parels op het voorhoofd de top van een hoog wit duin. We komen de getuigen van de eerste beschaving van Vietnam; de baksteenkleurige Cham torens tegen, die nog altijd met raadsels worden omgeven. Het is nog altijd een raadsel hoe de tempels zijn gebouwd. Het lijkt erop alsof de tempels eerst zijn gebouwd en daarna pas zijn gebakken, zo'n eenheid vormen de stenen. Er zijn maar weinig tempels in Vietnam. een groot verschil met de omliggende landen.

De volgende dag bezoeken we na een boottocht een schitterende baai. Een groot aquarium in de vorm van een schip herbergt vele aquaria met vele soorten vissen en een buitenverblijf met grote zeeschildpadden. Lopend gaan we door een prachtig dorpje en komen via een restaurant aan bij een pier van waar wij in de al eerder waargenomen mandbootjes stappen voor een korte overtocht. Het wiebelt en het valt niet mee het evenwicht te bewaren, vooral niet als er sommigen de grens van het mogelijke willen ontdekken. Vervolgens het oceanografisch instituut; ja ja we worden ook nog wijs op deze vakantie. Ook hier vele mooie aquaria en een collectie van zeedieren op sterk water.
We bezoeken de grote Chamtempel met de Long Son Pagode bovenop een heuvel. Vietnam is geheel verschillend van de andere drie landen van onze reis. Hier is slechts 10 % van de bevolking gelovig, hetgeen zich uit in het vrijwel ontbreken van tempels. De gelovigen hier komen echter soms extreem uit voor hun geloof. Bij katholieken bv zie je op de 2e etage een beeld van Maria of Jezus staan van minimaal 1,5 meter hoog compleet met altaar.

Dag 19, 20, 21 en 22 via Qui Nhon naar Hoi An.

Na Nha Trang bereiken we na vele tussenstops Qui Nhon. Hier komen we in een 4-sterren hotel in de middle of nowhere. Aangezien dit onze trouwdag is trakteren we natuurlijk op een hapje en een drankje. De volgende dag naar onze eindbestemming in Vietnam: Hoi An. Dit plaatsje is voor het grootste deel chinees en staat op de Unesco lijst van wereld erfgoederen. In dit plaatsje komen we in een vijf sterren resort. En dan een echt vijf sterren. Een enorm,glashelder zwembad met uitzicht op de palmen en de diep blauwe zee. Prachtig groene grasvelden. Liggend op onze bedjes en soms wuivend met een vlaggetje om de bediening te activeren een pilsje en andere drankjes of hapjes aan te laten rukken voelen we ons zoals in de reclame: Je beweegt een pink ; 1,5 calorie etc. Het is er 38 graden in de schaduw van de parasol. Onze dames wagen zich toch in de zon en hebben daar na een kwartiertje op de buik en een kwartiertje op de rug tot 2 weken na de vakantie plezier van gehad. Verbrand ! Het plaatsje kent veel fotogenieke plekjes en ruim 200 kleermakersateliers. Met het oog op de temperatuurschok die ons blijkbaar staat te wachten, want vandaag is het in Nederland blijkbaar nog maar 10 graden, laat Marja maar meteen een nieuwe winterjas fabriceren en steken ook Dick en Kees zich in het nieuw met nieuwe maatpakken en overhemden. Een pak in 6 uur tijd. Dat is even doorwerken. Ja niet voor ons natuurlijk want wij liggen intussen weer onder de parasol. In Hoi An bezoeken we een groot aantal handelshuizen vaak met verrassende interieurs en tuinen achter de eenvoudige façade.

Dag 23, 24 en 25 Bangkok en terugreis

Na ons verblijf in Hoi An vliegen we naar Bangkok. De komende twee dagen is er geen officieel programma. We verblijven in het hotel dat we ook bij aankomst in Thailand hadden. Gezien de ervaringen onderweg is dit hotel echt onder de maat, hetgeen we ook hebben kenbaar gemaakt. Maar de dagen in Bangkok raken makkelijk gevuld. Natuurlijk gaan we uitgebreid dineren en bezoeken een show in het Mambo. Hier is een show van tot vrouw getransformeerde mannen. Je gelooft niet dat deze vrouwen in een vorig leven geen vrouw waren en dat vrouwen er zou uit kunnen zien.; een ervaring die nog wordt gevolgd door een bezoek aan Pat Pong ; een beruchte avondmarkt waar tot onze teleurstelling alle merkhorloges door een raid van de politie in beslag zijn genomen. Hier kan je allerlei ping pong activiteiten bezoeken en je laten verleiden in de meest letterlijke betekenis van het woord.

De volgende dag brengen we een bezoek aan Golden Mountain een hoog boven de stad uitrijzende goudkleurige tempel met het naast gelegen tempelcomplex Wat Sa Ket, dat net gerestaureerd is. Daarna verder naar Wat Po het religieuze complex naast het Koninklijk paleis waarin de grootste liggende Boeddha uit Azië in zijn tempel te bewonderen is. Een complex van uitersten in kleurenpracht en raffinement; slechts geëvenaard door het Koninklijk paleis dat we hierna bezoeken en kunnen we de smaragden Boeddha;ooit geroofd uit Laos, bewonderen. Je komt hier ogen en oren tekort. In iedere oogopslag verandert het tafereel en de duizenden belletjes tinkelen voortdurend. Hier zie de oorsprong van de beroemde Efteling wachters. De duivels die de demonen moeten verjagen, Prachtige pagodes en tempels, De bonsaibomen voor het paleis. Een werkelijk sprookje. Dat is ons afscheid van een schitterende reis. We dineren in het hart van Chinatown en gaan de koffers pakken.

Holland here we come.

Foto's

6ceb9.jpg
6ceb9.jpg
Jeukens
3fe41.jpg
3fe41.jpg
Jeukens
64521.jpg
64521.jpg
Jeukens
6ceb9.jpg
6ceb9.jpg
Jeukens