Can Tho

'553833' door CBurgstad '553833' door CBurgstad

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Gelovige

CBurgstad

Eén van de grootste bezienswaardigheid van de regio Tay Ninh, gelegen in het zuiden van Vietnam, is wel de Cao Dai-tempel. De naam Cao Dai betekent 'Hoog paleis". Deze religieuze beweging werd in 1926 gesticht door Ngo Van Chieu en het is een uniek geloof dat voortkomt uit de traditionele Vietnamese mengvorm van diverse godsdiensten. De aanhangers geloven dat alle godsdiensten van de wereld een deel van de waarheid bevatten en al deze deeltjes van de universele waarheid hier bijeen zijn gebracht. Diverse heiligen en goden van verschillende godsdiensten zijn overgenomen. Vooral elementen uit het confucianisme, boeddhisme en taoïsme zijn sterk vertegenwoordigd. In deze tempel zijn zowel boeddhistische als ook katholieke elementen te herkennen. Boven de ingang hangt een afbeelding van het alziende oog, de tempel heeft een gewelfd blauw plafond met gouden sterren en de pilaren zijn geschilderd is felle kleuren en rijkelijk versierd met draken. We zijn op tijd aanwezig om een dienst bij te wonen en mogen boven op de galerij bekijken wat er allemaal gebeurt in de tempel. Op de galerij zitten ook nog enkele gelovigen tegen de muur de gezangen mee te zingen. Ze hebben geen enkele aandacht voor de toeristen, maar zijn volledig gefocust op hun beleving van de dienst.....

'511214' door CBurgstad '511214' door CBurgstad

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Spontane vrouw

CBurgstad

Na een bezoek aan de drijvende markt van Can Tho hebben we gelukkig nog een paar uur de tijd om samen te slenteren door dit stadje. In vergelijking met de drukte en hectiek van Saigon is dit bijna een dorp en we genieten van de rust en de vriendelijkheid van de mensen. Je valt als toerist nog echt op en het is makkelijk om contact te leggen. Je krijgt de nodige aandacht, maar deze is altijd open, gastvrij en vriendelijk. Op het moment dat wij een leuk klein ventje met een punkkapsel willen fotograferen, staat zijn oma heerlijk spontaan te lachen om haar kleinzoon en ons. Een heerlijk spontane, vrolijke vrouw!!!

'450700' door konne000 '450700' door konne000

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Kopje thee, meneer?

konne000

Elke morgen heel vroeg is er in Can Tho de grootste drijvende markt van de Mekong. Daar wordt groente en fruit verhandeld van de groothandelaar naar de kleine verkoper. Echter niet alleen dat, er wordt n.l. ook gegeten en gedronken. Zo kwam dit meisje met de boot langszij en verkocht ons een kopje thee! Prachtig!

'456740' door konne000 '456740' door konne000

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Ananas kopen

konne000

Can Tho, gelegen in de Mekong Delta, heeft de grootste drijvende markt in het hele gebied. 's Morgens vroeg liggen der grote schepen vol met hun artikelen (let op de stok voorop de boot, waar hangt wat er te koop is!). De kleine handelaren komen dan hier inslaan wat er van hun gading is. Deze mevrouw komt dus ananassen kopen!

'228339' door Fransvdg '228339' door Fransvdg

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Slangenwijn

Fransvdg

De Mekongdelta in het zuidwesten van Vietnam is een net van zijrivieren en verbindende kanalen. De delta breidt zich ieder jaar zo'n 80 meter uit door de slibaanvoer. De totale oppervlakte van de delta is zo'n 39.000 km2. In dit waterrijke gebied leven heel veel slangen. Diverse soorten worden gegeten (zie ook mijn foto: Eet smakelijk!) maar er zijn ook soorten die medicinaal worden gebruikt. In deze flessen zit slangenwijn. Ik heb het niet geproefd, maar het schijnt heel gezond te zijn....(gescande dia uit 1996).

'454973' door konne000 '454973' door konne000

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Zonsopkomst aan de...

konne000

Toen ik 's morgens vroeg de gordijnen van de hotelkamer in Can Tho opendeed, had ik dit beeld van de zonsopkomst over de prachtige Mekong rivier. Op de achtergrond nog de grote hangbrug te zien!

'540947' door CBurgstad '540947' door CBurgstad

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Hoogwaardigheidsbekle

CBurgstad

De Cao Dai-tempel is de grootste bezienswaardigheid van de regio Tay Ninh in het zuiden van Vietnam. De naam Cao Dai betekent 'Hoog paleis". Deze religieuze beweging werd in 1926 gesticht door Ngo Van Chieu en het is een uniek geloof dat voortkomt uit de traditionele Vietnamese mengvorm van diverse godsdiensten. De aanhangers geloven dat alle godsdiensten van de wereld een deel van de waarheid bevatten en al deze deeltjes van de universele waarheid hier bijeen zijn gebracht. Diverse heiligen en goden van verschillende godsdiensten zijn overgenomen. Vooral elementen uit het confucianisme, boeddhisme en taoïsme zijn sterk vertegenwoordigd. In deze tempel zijn zowel boeddhistische als ook katholieke elementen te herkennen. Boven de ingang hangt een afbeelding van het alziende oog, de tempel heeft een gewelfd blauw plafond met gouden sterren en de pilaren zijn geschilderd is felle kleuren en rijkelijk versierd met draken. We zijn net op tijd aanwezig om een dienst bij te wonen. Terwijl de gelovigen allemaal al binnen zijn, komen de hoogste geestelijken net aangelopen in hun felle kleding en mooie hoofdtooien. Bij de deur staan een paar vrouwen in witte jurken. Zij mogen slechts de ingang bewaken om te voorkomen dat er toeristen naar binnen wandelen. Voor hen is er geen hoofdrol weggelegd in de dienst.......

'170027' door Marein '170027' door Marein

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

In aanbidding

Marein

In Tay Ninh bezochten wij een prachtig tempelcomplex van de zg. "sekte" Cao Dai. Heel indrukwekkend en erg kleurrijk en fotogeniek.

'534131' door CBurgstad '534131' door CBurgstad

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Positivo

CBurgstad

Op de route van Ho Chi Minh stad naar Can Tho stoppen we in My Tho, gelegen aan rivier de Tien. Van hier uit zullen we een boottocht maken over de rivier en op een gegeven moment overstappen op kleinere bootjes om de smallere zijriviertjes te kunnen bevaren. Onderweg doen we een aantal kleine bedrijfjes aan zoals een kokossnoepjesfabriek. Op zich een leuke tocht. Maar helaas regent het al vrijwel 48 uur aan één stuk door en zit iedereen in zijn/haar poncho gedoken tegen de striemende regen. Op het water is het door de regen ook veel rustiger als normaal en valt er minder te zien. Als we een andere boot passeren met Aziatische passagiers zien we hen ook allemaal met een felgekleurde poncho en een typisch Vietnamese hoed zitten. Eén man staat blijkbaar positief in het leven en zwaait vriendelijk naar ons met een brede glimlach op zijn gelaat. Hij maakt er tenminste nog wat van......!!! Wij volgen natuurlijk zijn voorbeeld en genieten van alles wat we zien.

'520644' door corriedewinter '520644' door corriedewinter

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Uniform verplicht op.

corriedewinter

Eerder plaatste ik een foto waarbij ik ik iets over het onderwijs op de basisschool vertelde. Deze jonge mensen zijn op weg naar de middelbare school, uiteraard in uniform. Ze doen waarschijnlijk het laatste jaar van het USE. Het middelbaar onderwijs (trung hoc co so), duurt 4 jaar en is voor leerlingen van 11 tot 15 jaar. Daarna een beroepsopleiding van 1-3 jaar of toelatingsexamen voor het upper secondary education (trung hoc pho thong). Dit duurt 3 jaar (leeftijd 15 tot 18). Dan volgt het nationale eindexamen (Thong Trung Hoc zes vakken). Verplicht zijn wiskunde, literatuur en een buitenlandse taal (Engels, Frans, Russisch, Chinees, Duits of Japans). Verder een keuze uit drie keuzevakken: natuurkunde, scheikunde, biologie, geschiedenis of aardrijkskunde. Voor elk vak kan maximaal 10 punten worden behaald. Het minimale aantal punten om te slagen voor een vak is 5 punten. De student heeft dus tenminste 30 punten nodig om te slagen voor het examen. Het niveau van het Thong Trung Hoc is vergelijkbaar met dat van een havo-diploma. Een heel verschil met de plattelandsscholen in het noorden van Vietnam rond Sapa.

'184951' door roege '184951' door roege

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Knapperd!!!!

roege

Hij lag lekker uit te buiken, naast een boerderijtje!

'142237' door janhermens '142237' door janhermens

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Drijvende Markt Cai..

janhermens

Van alle markten op de Mekong is die van Cai Rang de bekendste. Honderden marktlieden bieden hun waren aan vanaf hun boot. Kooplieden roeien van boot naar boot om hun waren in of om te verkopen. De kooplieden hebben aan een lange stok een voorbeeld van hun koopwaar hangen, zodat men snel weet wat iemand te bieden heeft.

'158085' door janhermens '158085' door janhermens

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Cai Rang

janhermens

Cai Rang op de Hau rivier is de grootste drijvende markt van de Mekong Delta. Honderden bootjes en handelaren komen hier bij elkaar en er worden veel verschillende soorten vruchten verkocht. De grotere boten hebben een stok omhoog staan met daaraan de producten die ze verkopen. Zo kan iedereen op zoek gaan naar de producten die ze nodig hebben.

'241750' door hansdewildt '241750' door hansdewildt

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Slim !

hansdewildt

Naar de drijvende markt in Can Tho. Dit aardige vietnamese meisje wilde best op de foto. Iedereen op de boot wilde wel een foto van haar maken. Zij ging er even echt voor zitten. Iedereen blij. De boot begon te varen en toen...ging haar koffer open en begon haar spel ! Of iedereen even iets wilde kopen van haar. Ja, wat doe je dan....

'509417' door CBurgstad '509417' door CBurgstad

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Even pauze

CBurgstad

Can Tho is de belangrijkste havenstad van de gelijknamige provincie in het zuiden van Vietnam. Het is een levendige en sfeervolle stad en staat bekend om haar drijvende markt. Na een bezoek aan deze drijvende markt slenteren we samen door de smalle straatjes van het oude centrum. Wat een ontspannen sfeertje na de hectiek van 3 dagen Saigon! Het centrum van Can Tho kent geen echte bezienswaardigheden maar straalt zo'n heerlijke, pure sfeer uit, dat we er nauwelijks genoeg van kunnen krijgen! Overal worden we vriendelijk toegeknikt, krijgen een vriendelijke glimlach en spreken mensen ons aan. Deze man nam even pauze om een ice-coffee te drinken en een sigaretje te roken..........

'451690' door konne000 '451690' door konne000

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

De theejuffrouw

konne000

In Can Tho, gelegen in de Mekong Delta, vind je de grootste drijvende markt van dit gebied. De kleinhandelaar koopt in bij de groothandelaar. Deze dame heeft ananassen ingekocht en heeft daar dorst van gekregen. Geen probleem, op het water bevinden zich ook dames die thee, koffie en frisdrank verkopen!! Alles op de boot!

'222040' door janhermens '222040' door janhermens

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Vietnamese poffertjes

janhermens

Misschien dachten we wel dat poffertjes iets puur Nederlands was, maar ook in Vietnam worden deze graag gegeten, zoals hier op de markt in Can Tho.

'382594' door hillebrand '382594' door hillebrand

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Row your boat...

hillebrand

Onlangs ben ik voor mijn werk naar Vietnam geweest. Normaal gesproken heb ik dan niet zo veel tijd om te fotograferen, maar deze keer bleef ik er ook een weekend. Dat was een mooie gelegenheid om iets meer van het land te zien. Ik wilde al langer erg graag een keer de drijvende markten in de Mekong delta bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan. Prachtig om dat een keer mee te maken. Deze meneer roeide zijn traditionele bootje tussen alle andere schepen door. Grt. Hillebrand

'284347' door hansdewildt '284347' door hansdewildt

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Op weg naar...

hansdewildt

Can Tho ligt tussen drie drijvende markten in. Deze boot is op weg naar de grootste ochtend markt van Cai Rang. Wat opvalt is de puinhoop overal en de armoedige huisjes. Op de boot echter, zit al het fruit en groente keurig netjes verpakt in plastic zakken en zien de mensen er goed verzorgd uit !!

'528209' door konne000 '528209' door konne000

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Doe mij maar een...me

konne000

De drukste drijvende markt van de Mekong Delta is in Can Tho! Het betreft hier geen markt met mini-bootjes, maar hier gaat alles in het groot! Hier komt de supermarkt zijn meloenen kopen en dan nog blijven er vele over voor andere handelaren! Geweldig om te zien!

'129565' door janhermens '129565' door janhermens

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Drijvende Markt

janhermens

Van alle markten op en in de Mekong is die van Cai Rang de bekendste. Honderden marktlieden bieden hun waren aan vanaf hun boot. Kooplieden roeien van boot naar boot om hun waren in te kopen of om juist te verkopen. Het is een bonte mengeling van kleurijke tot half versleten bootjes. De kooplieden hebben aan een lange stok een voorbeeld van hun koopwaar te hangen, zodat men snel weet wat iemand te bieden heeft.

'437373' door konne000 '437373' door konne000

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Gulle lach

konne000

Op de drijvende markt van Can Tho, de grootste van het Mekong Delta gebied, kwam deze dame met haar boot bij ons langs varen. Ze zag dat ik de camera in de aanslag bracht en zie daar.....een brede grijns!!

'427241' door Svangelderen '427241' door Svangelderen

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Vrouwen!

Svangelderen

De enige man op dit plaatje grijpt zich vertwijfeld in het haar. Om hem heen wordt druk gehandeld. De vrouwen zijn er bezig uit, maar hij lijkt toe te kijken. En te zuchten. Sowieso heb ik weinig mannen gezien op de drijvende markten bij Can Tho. Vrouwen duwen de bootjes voort met lange roeispanen, vrouwen snijden de groenten, vrouwen handelen de verkoop af. Misschien voelt deze man zich er niet helemaal tussen passen.

'442686' door Donna '442686' door Donna

VietnamCan Tho

VietnamCan Tho

Vissersboten Can Tho

Donna

Langs de kust bij Can Tho liggen kleurige vissersboten te wachten om weer uit te varen. Met de ronde manden peddelen de vissers naar hun boten. De manden zijn van gevlochten bamboe en dichtgesmeerd met teer. (Vergroten is mooier)