Vietnam Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Vietnam - Waterworld

Gepubliceerd: 13 aug 2012
0

Een wereldwonder als Halong Bay trekt bezoekers genoeg, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Zij zijn gemakkelijk af te schudden, waarna de sprookjesachtige voetroeiers en de drijvende dorpen van noordelijk Vietnam het al snel overnemen.

Columbus Travel
Columbus Travel


Tekst Salina Cornelisse, Fotografie Louise ten Have

Waterworld

Rijen dik liggen de rondvaartboten aan de steiger. Wonderlijke bouwsels, zo op het eerste gezicht: een soort kruising tussen jonk en piratenschip, alsof ze stuk voor stuk bij de studio’s van Walt Disney van de werf zijn gegleden. Vooral de masten met nooit gebruikte zeilen doen wat koddig aan, maar comfortabel zijn de schepen wel, en ze torsen met gemak de duizenden mee die zijn gekomen om een wereldwonder te zien dat Halong Bay heet. Veel Chinezen vandaag, zo te zien. Dé massa-toerist van de toekomst, keurig in het gelid en met het geld van de nieuwe economie brandend in de designerhandtas. Giechelend klimmen ze via een wankele loopplank aan boord, een grijnzend bemanningslid helpt graag – de mannen met een greep bij de arm, de vrouwen niet zelden met een onbehouwen arm om hun middel. Mijn boot, de Traleco, is van hetzelfde type als waarop al die toeristen inschepen. Met op het dek plastic stoeltjes van het formaat poppenhuis – Vietnamezen zijn een klein en tenger volkje – die in de plakkerige hitte steevast aan je kont blijven hangen zodra je op wilt staan. Geen overdadig luxe betimmerde kajuit, maar wel een schip geheel en al voor mezelf en dáár is ook veel voor te zeggen! Mijn schipper gooit los, net als zijn collega’s die de onderdekse diesels walmend warm hebben laten draaien, en een complete vloot maakt zich los van de kade. Even vrees ik voor een massale vaartocht achter en naast elkaar aan, maar na een paar mijl zijn alle boten uitgewaaierd en slechts nog vage stipjes in de verte.

HALONG BAY

En dan? Tja, adembenemend: een ander woord is er niet voor. Alsof je een oerlandschap van net na de Schepping binnenvaart. Steil en loodrecht reiken de kalksteenrotsen van de vele eilandjes naar de hemel. Als kathedralen, grijs en onbarmhartig; de wolkenkrabbers van Moeder Natuur. Een prachtig contrast met het turqoise water en van de luchten erboven had Rembrandt zelfs in zijn nadagen nog een orgasme gekregen. Natuurschoon laat zich doorgaans maar moeilijk beschrijven – je moet het zien en niks minder. De keuze om Halong Bay op de lijst van Unesco-werelderfgoederen te zetten, is in elk geval volstrekt boven elke twijfel verheven.


Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

deel dit artikel met je vrienden:
Meer Vietnam artikelen
Interview
Bekende Belg Sean Dhondt over de Peking Express-opnames

06 sep 2017, Muzikant, programmamaker en all-round Bekende Vlaming Sean Dhondt mocht onlangs zijn tanden zetten in Peking Express. Voor het populaire reisprogramma trok hij met medepresentator Rik van de Westelaken en maar liefst 140 crewleden door Laos, Cambo...

0
Handige Tips
Nooit meer visumstress met deze handige adviezen

14 jun 2017, In het ene land loop je in een paar minuten langs de douane en in het andere land kom je niet binnen zonder visum. Behoorlijk verwarrend allemaal, nietwaar?! We stelden een lijst samen van de populairste vakantielanden onder Nederlanders, die alle...

2
Reisnieuws
8x totaal onontdekte Aziatische bounty-eilanden

30 mrt 2017, De doorsnee massatoerist wordt intens gelukkig van een strandvakantie op een overbevolkt Thais eiland. Jij niet. Jij zoekt liever de rust op op één van deze totaal onbekende Oost-Aziatische paradijsjes.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.