Dubai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga kamelenraces kijken met de locals

Dubai,
Verenigde Arabische Emiraten


Kamelenraces zitten diepgeworteld in de cultuur van de Emirati. Ze kijken er graag naar. Even buiten Dubai is een nieuwe racebaan gebouwd. Van november tot eind maart worden er op onregelmatige dagen in de vroege ochtend (rond half 8) en in de middag (om 2 uur) geraced.

Het is een compleet lokale aangelegenheid, met twee soorten mannen: de één loopt in het tradionele gewaad van de golfstaten rond, lange witte kreukloze jurken met een palestijnen sjaal om het hoofd (dit zijn de eigenaren en gokkende vrienden) de andere zijn jonge jongens in verschoten kleren met een zwart bodyprotector en een cap (dit zijn de kamelenverzorgers die de kamelen loslaten aan de start).

Vroeger werden hele jonge en lichte kinderen als jockeys op de kamelen gezet om te racen, maar nu hebben ze hiervoor een afstandsbediening. De race duurt op zich ongeveer 9 minuten en er is niet heel veel van te zien, want de racetrack is 6 km lang. Maar de start en de finish zijn het spannends. Er is een tribune, één voor mannen, één voor families, vanwaar je mee kunt kijken naar de tv, gefilmd door een meerijdende auto. Naast de track rijden met de kamelen trouwens ook de eigenaren mee in 4WD's en aan de andere kant de echte jockeys met een afstandsbediening in hun hand.

Een echt spektakel en een heel andere kant van Dubai. Ga met een taxi en vraag deze te wachten, vinden ze geen probleem. Let op: ga niet naar de oude racetrack bij Nad al Sheba, maar naar de nieuwe op de weg naar Al Ain.

Lees meer over de kamelenraces en bekijk mijn foto's op: http://calijn.blogspot.com/2009/03/afstandsbediening-vervangt-kinderarbeid.html