Dé uitkomst voor rijen bij de paspoortcontrole image
Lkoedam

Dé uitkomst voor rijen bij de paspoortcontrole

Al eens gehoord van biometrische scans? Deze technologie wordt in gebruik genomen op vliegvelden wereldwijd en gaat de wachttijden bij de paspoortcontrole aanzienlijk verlagen én vermakelijker maken. Dit is hoe het werkt.



Eindelijk. Met de komst van deze technologie zijn lange wachtrijden voorbij (Foto: Pete, Flickr)



Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt op een druk vliegveld: lang in de rij staan bij de paspoortcontrole. Natuurlijk, het is goed dat ze veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. Maar kan deze check anno 2017 écht niet sneller? Het antwoord is ja, want met de komst van biometrische scanners gaat de check vele malen vlotter verlopen. Dubai Airport is de eerste die de technologie in gebruik gaat nemen. Vanaf de zomer van 2018 duurt een identiteitscheck er nog maar vijftien seconden, wat de doorstroming en wachttijd uiteraard aanzienlijk gaat inkorten. Vliegvelden wereldwijd hebben al aangegeven dit voorbeeld te volgen.



Gezichtsscannende aquaria



Je leest het goed; op Dubai Airport maken de controlehokjes in 2018 plaats voor tunnels die zijn uitgerust met schermen en je het idee geven dat je door een aquarium loopt. Hoewel je met ons eens zult zijn dat virtuele vissen vermakelijker zijn dan de standaard, grijze detectoren, gaat het er meer om hoe de tunnel naar jóú kijkt. Hij is namelijk uitgerust met tachtig camera’s, die je gezicht vanuit alle mogelijke hoeken scannen en vergelijken met bestaande biometrische data (biologische persoonsgegevens). Als je de tunnel na vijftien seconden weer uitloopt, krijg je te zien of je voor de check geslaagd bent, of dat je fysiek gecontroleerd moet worden. De tunnel is overigens óók uitgerust met wapen- en bomdetectietechnologieën. Kortom, hij is nét zo grondig als een normale detector, maar een stuk vlotter.