Abu Dhabi omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Abu Dhabi omgeving image

Cruise Verenigde Arabische Emiraten en Oman

Abu Dhabi omgeving
Verenigde Arabische Emiraten
EvelineKeus

Cruise Verenigde Arabische Emiraten en Oman

De afgelopen kerst week, wanneer iedereen hier in Nederland bezig is met zich druk maken of ze alles voor het kerst diner wel in huis hebben, ben ik met mijn familie, moeder, stiefvader, zusje, een cruise gaan maken in de Arabische Golf. Op kerstavond vliegen naar Abu Dhabi om daar op eerste kerstdag met een schitterende zonsopgang aan te komen in een woestijnachtig gebied. Als je dan van het vliegveld weg rijdt kom steeds dichter bij de mooie stad Abu Dhabi. Wij gingen richting de haven, cruise terminal om daar aan boord te gaan van een machtig schip. De reis zou er als volgt uit gaan zien, eerst een dag en nacht op zee, dan aankomen in de hoofdstad van Oman, namelijk Muscat, in de nacht steeds verder varen naar de volgende steden in de volgorde Muscat (Oman), Al Fujairah (V.A.E.), Khasab (Oman), Dubai (V.A.E.) om weer te eindigen in Abu Dhabi (V.A.E.).
Voordat we 's avonds vanuit Abu Dhabi gingen varen konden we nog met een tour mee die ons de grootste moskee van Abu Dhabi zou laten zien, en ook het hotel dat over het Formule 1 circuit was gebouwd. De geheel witte moskee was, zo in het donker, mooi met blauwe lampen verlicht. Wat ons verteld werd was dat anders er altijd witte lampen op de moskee gericht waren, maar vanavond omdat er geen maan was hij blauw verlicht werd. Het hotel waar onder door het circuit loopt van de Formule 1 is gebouwd in de vorm van een walvis en is prachtig verlicht 's avonds.

Na een dag op zee gevaren te hebben, cocktail, boek, zwembad, zon, kwamen we, na ook een nacht gevaren te hebben, vroeg in de morgen aan in Muscat. Muscat is de hoofdstad van Oman en een van de belangrijkste havensteden in de regio. Vroeg in de morgen hebben we de 'Grand Mosque' bezocht, waar uit respect voor het islamitische geloof iedereen de schoenen uit moet, mannen en vrouwen. De heren hadden als enige regel dat ze een lange broek aan moesten hebben en voor de vrouwen waren het wat meer restricties, namelijk lange jurk/broek, lange mouwen (polsen en oksels mocht niet zichtbaar zijn) en een hoofddoek. Ook hebben we een lokale Soek (markt) bezocht, waar echt iedereen wil dat je hun sjaals koopt, en de meeste souvenirs zijn 'made in china'. Wat wel kenmerkend is voor Oman zijn hun Dadels. De duurste soort dat er groeit is, zeer zeldzaam, heeft geen pit. Hier betaal je dan ook ongeveer 2000 euro voor per kilo, en wordt het meest verkocht aan de sjeik.

Al Fujairah is een van de kleinste emiraten en ligt aan de oostkust, dit is voornamelijk woestijn. Hier bezochten we een lokale vis markt, waar er soms nog levende vissen worden binnen gebracht, wel heel vers dus, en waar ze ter plekke in mootjes worden gehakt. Verder bezochten we hier een oud fort, een 'heritage village', waar de mensen nog leven zoals vroeger, en de oudste moskee van de Emiraten.

Khasab is een deel van Oman dat niet aan de rest van Oman vast ligt, maar op het puntje tussen de Emiraten in, en ligt bijna tegen Iran aan. Volgens de lokale gids is het vanuit de haven van Khassab maar 20 minuten met de speedboot naar de haven van Iran, en hier worden dan ook de beroemde dadels heen gebracht voor de verkoop. In Khassab hebben we een boottocht gemaakt op een 'dhow', dit is een traditioneel klein Arabisch schip, door de 'Fjorden van Khasab'. Dit is een gigantisch bergachtig landschap waarin 'vingers' van water uitmonden waar je doorheen kan varen, er zijn nog een aantal hele kleine dorpjes waar tussen de 40 à 60 mensen woont, die per speedboot naar het vaste land gaan om eten en drinken te kopen en voor de kinderen om naar school te gaan. Er zijn geen wegen, alleen een paar huizen, maar er is tegenwoordig wel elektriciteit. Een klein eiland, genaamd Daily Telegraph, ligt midden tussen deze 'Fjorden' in, hier woonden zo'n 20 mensen, en inmiddels staat hier alleen nog een aantal grafstenen. Het is bizar om te zien, dat er op zo'n dor en klein stuk rots nog mensen hebben gewoond. Maar naast al deze prachtige en magnifieke bergen en rotsen waren er in het helder blauwe water een hoop dolfijnen aanwezig, die het heerlijk vonden om in de golven van de boot mee te zwemmen.

En dan Dubai, een stad die in de afgelopen 10 jaar een enorme omslag heeft gemaakt, van woestijn landschap met alleen een paar huizen, niet hoger dan twee verdiepingen, tot een moderne metropool met op dit moment het hoogste gebouw van de wereld, Burj Kalifa met 822 meter hoogte. Dubai heeft meer dingen die het grootst ter wereld zijn, zoals het grootste winkel centrum, met 1200 winkels, in dit winkelcentrum het grootste aquarium ter wereld en de grootste door mensen aangelegde marina (haven). Niet te vergeten het enige 7 sterren hotel ter wereld, Burj Al Arab, wat letterlijk betekend Toren van Arabië. Het woord Burj betekent toren in het Arabisch. Dubai is gigantisch, niet de grootste van de Emiraten dat is Abu Dhabi, maar je doet er niets te voet, want alles ligt ver uit elkaar. Het (eerste) palm eiland, inmiddels zijn er 2 palm eilanden en is de 3e in aanbouw, met daarom het puntje het Atlantis Hotel, dit hotel heeft z'n eigen monorail baan naar het hotel toe. Dubai is een stad waarin alles kan, en niks ondenkbaar is, het enige ondenkbare als je er doorheen rijd is misschien dat de stad 10 jaar geleden niks was dan een zand vlakte. Om die reden wonen er ook meer 'buitenlanders' dan Arabische mensen, die zijn allemaal weggetrokken uit het gebied voordat de olie er werd ontdekt.

Na dit alles weer terug naar Abu Dhabi, terug naar het koude Nederland in het nieuwe jaar, 2012.

Foto's

2a799.jpg
2a799.jpg
EvelineKeus
e118f.jpg
e118f.jpg
EvelineKeus
e688c.jpg
e688c.jpg
EvelineKeus