Bastakiya

'509989' door nathaliebeersma '509989' door nathaliebeersma

Verenigde Arabische EmiratenBastakiya

Verenigde Arabische EmiratenBastakiya

De eerste nederzettin

nathaliebeersma

Deze foto is genomen in de oude wijk Bastakiya in Dubai, op zondag 6 april 2014 rond 09.30 uur. `Vanmorgen neem ik een kijkje in het pittoreske verleden van de stad. De oude wijk Bastakiya is een prachtige verzameling huizen, cafés, winkeltjes, kunstgalerijen en natuurlijk een moskee van leem en koraalkalk. Hier tussendoor lopen nauwe steegjes. Terwijl ik door zo’n smal straatje loop, verplaats ik me in de textiel- en parelhandelaren uit Iran die aan het einde van de 19e eeuw dit strategische plekje aan de kreek uitzochten en hier hun eigen stadskwartier bouwden. Een gewaagde stap, aangezien tot dan toe niemand zich hier waagde, op misschien een enkele kameel na. Ondernemend als zij waren, bouwden zij in een periode van slechts enkele jaren zestig woningen. Hun nieuwe verblijfplaats vernoemden de Iraniërs naar de stad Bastak, mijlenver weg in hun vaderland. Bij het binnenlopen van Bastakiya viel mijn oog meteen al op de windtorens. De gids legt uit dat het ’s werelds eerste airconditioning was. Een geniale uitvinding op de snikhete droge vlakte. Ook was het een symbool van welvarendheid. Het aantal `barjeels’ gaf aan hoe rijk je was. In dit opzicht is er dus niets veranderd. Nog steeds wordt er een onschatbare waarde gehecht aan het tonen van de grootst mogelijke voorspoed. Onder een afdak staat het laatste stuk van de tweehonderd jaar oude stadsmuur, die tijdens de recentelijke restauratie bij toeval weer tevoorschijn kwam. De wand bevat dezelfde materialen als de andere bouwwerken en zorgde samen met het fort Al Fahidi, gelegen boven de woonwijk, voor de verdediging van Bastakiya.’

'490298' door dennisenroel '490298' door dennisenroel

Verenigde Arabische EmiratenBastakiya

Verenigde Arabische EmiratenBastakiya

De oudste...aircondit

dennisenroel

Bastakiya is een wijk in Dubai. Samen met Al Shingdagha is Bastakiya een van de oudste woonwijken van deze stad. Je kunt de wijk gratis bezoeken. Alle gebouwen in Bastakiya zijn gemaakt van leem en koraalkalk. Een aantal beschikt nog over windtorens die zo zijn gebouwd dat het minste zuchtje wind de woning in wordt geleid en voor enige verkoeling zorgt, terwijl tegelijkertijd warme lucht naar boven de woning uitstroomt. Een zeer klassieke vorm van airconditioning, zeg maar. De huizen in Bastakiya worden niet meer bewoond, maar zijn ingenomen door souvernirwinkels en restaurants. Wat wij jammer vonden, is dat de gebouwen zo goed zijn gerestaureerd, dat het niet heel authentiek meer aanvoelt. Desalniettemin de moeite van een bezoek waard.

'568377' door Sandral '568377' door Sandral

Verenigde Arabische EmiratenBastakiya

Verenigde Arabische EmiratenBastakiya

Al Bastakiya

Sandral

Ben je in de avonduren in de buurt van Dubai Creek, bezoek dan de bijzonder sfeervolle historische wijk Al Bastakiya (of het Al Fahidi District) Deze unieke Iraanse huizen die gemaakt zijn van leem en koraalkalk, werden gebouwd door welvarende textiel- en parelhandelaren. De in oude staat gerestaureerde smalle straatjes en de woningen zijn dan prachtig verlicht. Een verademing na de drukte en alle hoge gebouwen van Dubai!

'861916' door Sandral '861916' door Sandral

Verenigde Arabische EmiratenBastakiya

Verenigde Arabische EmiratenBastakiya

Windtoren

Sandral

Na zonsondergang hebben de straatjes in de wijk Al Bastakiya in Dubai een heerlijke romantische sfeer, en kun je de bijzondere windtorens (barieels) van de traditionele woningen bewonderen. Ze vangen hiermee de wind, waardoor er natuurlijke ventilatie en hierbij verkoeling plaatsvindt. In de winter en tijdens zandstormen kunnen ze ze soms afsluiten met houten luiken.