Turkmenistan foto's & tips

'508727' door Bowral '508727' door Bowral

TurkmenistanDarvaza

TurkmenistanDarvaza

'The Door to Hell'

Bowral

Midden in de Karakum woestijn in Turkmenistan bevindt zich de al vierenveertig jaar brandende Derweze gaskrater, in de volksmond ’The Door to Hell’ genaamd. En ‘hels’ is het er! Alleen al om er te komen, moet je vanuit de hoofdstad Ashgabat zo’n 270 km noordwaarts de woestijn in rijden. Eenzelfde afstand leg je af als vanuit de noordelijke plaats Dashoguz vertrekt. Gelukkig is dit een geasfalteerde weg, maar daarmee ben je er nog niet. Alleen een ervaren chauffeur (met een 4x4) weet waar hij de weg af moet om vervolgens nog een kleine twintig km door de rulle woestijn te rijden. Aangekomen bij de krater zul je een tegen gevaarlijke gassen beschutte plek moeten vinden om je tentje op te zetten. Er is in de wijde omgeving geen enkele vorm van toeristische infrastructuur. De temperaturen in de zomer reiken in de woestijn tot boven de vijftig graden. Hoe dichter je bij de krater komt, des te navenanter stijgt de temperatuur. Vanuit je tentje heb je ’s nachts een prachtig zicht op de vlammen en de oranje gloed die de hemel verlicht. Hoe is deze bijzondere gaskrater ontstaan? In 1971 waren Russische geologen op zoek naar olie in dit gebied. Er werd een kamp opgezet vanwaaruit boringen naar het zwarte goud werden verricht. Tot hun verbazing constateerden de geologen dat er geen olie in de bodem zat, maar gas. Dat gas lag opgeslagen in een grote holte en als gevolg van de boringen, zakte een groot deel van het woestijnoppervlak, inclusief het kamp, naar beneden. Er ontstond een gat van circa zeventig meter in doorsnee en een diepte van dertig meter. De giftige gassen die hierdoor vrijkwamen, vormde een bedreiging voor de omgeving. Daarop werd besloten het gas aan te steken in de veronderstelling dat het na enkele weken vanzelf gedoofd zou zijn. Nu, vierenveertig jaar later brandt de krater dus nog steeds! Heb je plannen om Turkmenistan eens te bezoeken, sla dan ‘The Door to Hell’ niet over

'500920' door Bowral '500920' door Bowral

TurkmenistanBalkan

TurkmenistanBalkan

Yangykala Canyon

Bowral

Dit is de Yangykala Canyon, gelegen in het westen van Turkmenistan. De canyon ligt verlaten midden in de woestijn op zo'n 165 km ten noorden van Balkanabat en 160 km ten oosten van Turkmenbashi. De infrastructuur is minimaal. Het is in principe mogelijk er wild te kamperen, maar meestal staat er zo'n straffe wind dat dit praktisch onmogelijk is. De dichtstbijzijnde overnachtingsplek is dan de pelgrimsplek Gozli Ata op ongeveer anderhalf uur rijden van de canyon. Om er te komen heb je een stevige 4x4 nodig. Het is opvallend dat veel Turkmenen nog nooit van deze plek hebben gehoord ... Onze chauffeur had zo te zien bepaald geen hoogtevrees ...

'392086' door Giraffe '392086' door Giraffe

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Poort naar de hel

Giraffe

In de Karakum woestijn in Turkmenistan vind je deze krater met een doorsnede van ongeveer 70 meter. Deze brandende gaskrater wordt door de locale bevolking ook wel de poort naar de hel genoemd. Hij is ontstaan begin jaren 70 toen hier naar gas geboord is. Voor meer info verwijs ik graag naar de tip die ik hier over heb geplaatst.

'393215' door Giraffe '393215' door Giraffe

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Presidentieel paleis

Giraffe

Asjchabad, ik vind het een bijzondere stad. Vrijwel alle overheidsgebouwen zijn van wit marmer en versierd met gouden koepels of details. Wij troffen brede, vrijwel verlaten straten aan. Bewakers bij alle overheidsgebouwen, die je aanmanen om door te lopen en vooral geen foto te maken. Verder is het bijzonder dat in heel Turkmenistan niet buiten gerookt mag worden. Het gebouw op de foto is het presidentiële paleis. De foto is gemaakt vanaf het balkon van het hotel.

'499858' door jeannette '499858' door jeannette

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Yankala canyon

jeannette

Een van de mooiste landschappen tijdens onze reis door Centraal Azie was deze canyon in het noord-westen van Turkmenistan, ten noorden van de stad Balkanabad. Hij ligt zeer afgelegen, de temperaturen zijn er zeer extreem warm of koud en het waait er vaak enorm hard. Toch zijn er mensen die boven de canyon slapen in een tentje, een once in a life time ervaring lijkt mij.

'294502' door sidonius '294502' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Wonen in de woestijn

sidonius

Deze foto is gemaakt in de Karakoem woestijn die 90% van Turkmenistan beslaat. Midden in de woestijn ligt het dorpje Kekirdek, waar wij overnachtten. Rondlopend in de omgeving van ons gastgezin was dit het beeld: een beetje rommelige erven bij eenvoudige huisjes van leem, afgezet met gaas en volgens mij is wat je op de voorgrond ziet een waterput. Afgeschermd tegen de zon. De Karakoemwoestijn (Zwarte woestijn) bestaat vooral uit witte zandduinen zoals je op de foto ziet. De naam is me dan ook een raadsel. De mensen die er wonen zijn nomaden, die leven in yurts, ronde vilten tenten.

'514279' door jeannette '514279' door jeannette

TurkmenistanDarvaza

TurkmenistanDarvaza

Gaskrater

jeannette

Deze gaskrater is een van de highlights van Turkmenistan. Je moet er uren voor rijden en deels door de harde woestijn. Het is er bloedheet in onze zomer. Wij hebben er gekampeerd op een paar honderd meter van de krater die 's avonds een spectaculair schouwspel geeft

'182264' door sidonius '182264' door sidonius

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Marktvrouw

sidonius

Een oude vrouw verkoopt zelfgebreide sokpantoffels op de russische markt van Asjchabad.

'500951' door jeannette '500951' door jeannette

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Voor de leider

jeannette

Net buiten de hoofdstad Ashghabat ligt deze fonkelnieuwe moskee met daarnaast het mausoleum van de eerste grote leider van Turkmenistan na het Sovjet tijdperk.

'294862' door sidonius '294862' door sidonius

TurkmenistanDashhowuz

TurkmenistanDashhowuz

Vruchtbaarheidsrituee

sidonius

In het uiterste noorden van Turkmenistan ligt Konje Oergentsj, ooit het bruisende centrum van Centraal Azie. Nu rest een uitgebreid Archeologisch Park vol oude monumenten, die gelukkig weer gerestaureerd worden. In dit park is ook een oude begraafplaats. Op de foto zie je een plek op deze begraafplaats waar vrouwen een vruchtbaarheidsritueel uitvoeren voor hun zoon of dochter. Ze leggen zelfgemaakte symbolen van geboorte en nieuw leven (vaak een wiegje) in een cirkel van stenen, en lopen daar vervolgens vele rondjes omheen. De dochter zelf laat zich, verpakt in een oude jas, van een heuvel hier in de buurt af rollen. Hoe verder ze rolt, hoe beter het is volgens de overlevering. De lemen graftombes die je op de foto ziet zijn vaak voorzien van een houten laddertje, bedoeld om de ziel van de overledene naar een betere plaats te begeleiden.

'506918' door jeannette '506918' door jeannette

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Stoere chauffeur

jeannette

De Yangykala canyon is een onherbergzaam gebied midden in de woestijn en met een extreem klimaat: erg heet en het kan er enorm waaien. Maar wat een landschap! Dit rotspuntje is wel het meest fotogenieke plekje, ik waagde me er niet aan...

'520024' door sidonius '520024' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Welkomstritueel

sidonius

We worden in het dorpje Kikerdek, in de Karakarumwoestijn, welkom geheten door de dochters van onze gastfamilie. Dat is een officiële aangelegenheid. De meiden lazen een stuk voor uit hét boek van hun eerste president Saparmurat Niazov "Turkmenbasji" (vader van de Turkmenen), toch wel een dictator, vergelijk het met het boekje van Mao maar dan een stuk dikker. Ruhnama betekent Boek van de Ziel en wordt in Turkmenistan als een heilig boek beschouwd, voor moslims vergelijkbaar met de Koran. Het is deels een autobiografie, deels een ´spirituele´ gids. Op het meest rechtse boek zie je het hoofd van Niazov in goud afgebeeld. In de hoofdstad Asjchabad zie je op veel plekken een standbeeld van Niazov in (blad)goud, een vorm van persoonsverheerlijking. Na dit ritueel was het heel gastvrij, gezellig en gemoedelijk.

'509196' door jeannette '509196' door jeannette

TurkmenistanBalkan

TurkmenistanBalkan

5 sterrenhotels

jeannette

Bij Turkmenbasy aan de Kaspische zee is een geheel nieuw 5 sterrenparadijs ontstaan bij het gebied Awasa. Het deed me wat denken aan de Strip van Las Vegas maar dan heel clean met tientallen 5 sterren hotels waar geen buitenlanders (ik heb er geen een gezien) maar voornamelijk de rijkere Turkmenen in de weekenden verblijven. Inclusief pretparken, luxe restaurants, tennisbanen en zingende fonteinen.

'493836' door sidonius '493836' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Tankstation

sidonius

In 2007 bezochten we Turkmenistan. Per 6 persoons busje trokken we dwars door de Karakumwoestijn, de hele rit achteruit rijdend. 's Ochtends in alle vroegte stopten we ineens in een dorp: er moest getankt worden. Wie schetst onze verbazing dat er geen tankstation te bekennen was, maar wel een hoeveelheid jerrycans waarvan de inhoud in onze tank verdween. PS: we reden natuurlijk niet achteruit met de auto, maar wij zaten zo dat we achteruit reden. Klein detail.

'300275' door willemein '300275' door willemein

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Oude vrouw

willemein

Mooie vrouw die op haar oude dag groenten en kruiden aan het verkopen is. Zou ze het s'morgens vroeg ook nog uit haar tuintje gehaald hebben. Ik hoop dat ze alles nog ziet, maar haar ogen zien er niet goed uit.

'399504' door Giraffe '399504' door Giraffe

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Gastvrij

Giraffe

In de Karakum woestijn stoppen we om te lunchen. Ik ben verrast door de warmte en gastvrijheid die ik aantref. Deze jonge dame komt samen met haar zus en moeder onmiddellijk naar onze auto. Ik ben nog maar net uitgestapt of ik word hartelijk omhelsd en welkom geheten. We krijgen een prima maaltijd en moeten daarna meekomen verder het huis in, waar een opa(?) zit die ook thee met ons wil drinken. Ook daarbij weer brood en koekjes. Met handen en voeten voeren we een gesprek en komen we te weten dat er nog 4 broers in het leger zitten. Ze hebben schik als ze me omtoveren tot een echte Turkmeense met een hoofddoek. Die krijg ik als we weggaan als geschenk. Ze gaan graag op de foto, maar deze dame vindt het ook wel spannend en kijkt toch wat onwennig in de lens.

'299265' door renie '299265' door renie

TurkmenistanDashhowuz

TurkmenistanDashhowuz

Marktvrouw met gouden

renie

Ik ken geen land, waar zo veel aandacht aan de 'versiering' van de tanden wordt gegeven. Ze zijn er wellicht wel, maar dat zijn de landen, die ik dan nog op mijn verlanglijstje moet plaatsen. In Turkmenstan lopen heel veel volwassenen met goud (?) in de mond. Ik denk dat het met een investering voor later heeft te maken, maar zeker weten doe ik het niet.

'203178' door renie '203178' door renie

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Mondfluitje

renie

Op de markt in Asjchabad demonstreert een vrouw mij hoe een mondfluitje werkt! Ik heb het daarna geprobeerd, maar het leek gemakkelijker dan het was.

'520002' door sidonius '520002' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Openlucht frituur in.

sidonius

Aan het begin van onze reis langs de Zijderoute overnachtten we bij een familie in Kikerdek, middenin de Karakum woestijn. Zij in de yurt, wij in de openlucht op een houten verhoging naast de yurt. We konden overigens ook in de yurt slapen, maar dat was veel te warm. Toen we aankwamen gingen de vrouwen gevulde pasteitjes voor ons frituren op open vuurtjes. Heerlijke hapjes deeg gevuld met vlees. Een soort openlucht frituurpan.

'299570' door renie '299570' door renie

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Peinzende vrouw

renie

In Turkmenistan heb je net als in veel oude Sovjet-staten veel overdekte markten. Ze zijn allemaal hetzelfde van opzet: een aantal straatjes met allemaal dezelfde waren naast elkaar uitgestald. De vrouwen op deze markt hadden enorme lol toen ik ze de foto's liet zien. Iedereen werd er bij gehaald en tenslotte ging ik weg met een adres op zak waar de foto's naar toe moesten. De vrouw op deze foto werkte op de groenteafdeling. Wat ze met die draad in haar mond van plan was weet ik niet meer.

'92489' door vlinder '92489' door vlinder

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Tapijten te koop

vlinder

op de tolkutcha markt in de buurt van asjchabad zat deze kleurrijke dame nog kleurrijker tapijten te verkopen. of ze alles goed kon zien, met die bril wel!

'238100' door sidonius '238100' door sidonius

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Blauwe moskee

sidonius

Ashgabat is de vrij nieuwe hoofdstad van Turkmenistan, opnieuw opgebouwd na een verwoestende aardbeving in 1948. Het is een soort spookstad, bloedheet aan de rand van de Karakoemwoestijn. In de stad allemaal enorme fonteinen als of er water in overvloed is. Deze moskee, de blauwe moskee genoemd, is een van de pronkstukken van de stad. Hij schijnt door Turkije gefinancierd te zijn. De Turken hadden een grote invloed op het hele gebied van de Zijderoute, tot en met het Chinese gedeelte aan toe (nu de Oeigoeren, die van de Turken afstammen). De islam is lange tijd ondergesneeuwd in het Sovjet tijdperk, maar wint nu weer terrein.

'403106' door Giraffe '403106' door Giraffe

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Tolkucha bazaar

Giraffe

De beroemde zondagmarkt in Asjchabad op de Tolkucha bazaar. De bazaar is inmiddels verhuisd naar een andere locatie en heeft aan charme ingeleverd. Er zijn vele enorme witte gebouwen waarin allemaal kleine winkeltjes zijn geplaatst. Het echte marktgevoel is dus een beetje verdwenen. Eén van de interessante gedeeltes is de dierenmarkt aan de rand van de bazaar. Heerlijk om hier rond te struinen en naar de handel te kijken.

'174275' door sidonius '174275' door sidonius

TurkmenistanAsjchabad

TurkmenistanAsjchabad

Wachten op klanten

sidonius

Wachtend op klanten zitten deze vrouwen er een beetje verveeld bij op de Russische markt in Ashgabad, de hoofdstad van Turkmenistan.