Karakum woestijn

'392086' door Giraffe '392086' door Giraffe

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Poort naar de hel

Giraffe

In de Karakum woestijn in Turkmenistan vind je deze krater met een doorsnede van ongeveer 70 meter. Deze brandende gaskrater wordt door de locale bevolking ook wel de poort naar de hel genoemd. Hij is ontstaan begin jaren 70 toen hier naar gas geboord is. Voor meer info verwijs ik graag naar de tip die ik hier over heb geplaatst.

'499858' door jeannette '499858' door jeannette

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Yankala canyon

jeannette

Een van de mooiste landschappen tijdens onze reis door Centraal Azie was deze canyon in het noord-westen van Turkmenistan, ten noorden van de stad Balkanabad. Hij ligt zeer afgelegen, de temperaturen zijn er zeer extreem warm of koud en het waait er vaak enorm hard. Toch zijn er mensen die boven de canyon slapen in een tentje, een once in a life time ervaring lijkt mij.

'294502' door sidonius '294502' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Wonen in de woestijn

sidonius

Deze foto is gemaakt in de Karakoem woestijn die 90% van Turkmenistan beslaat. Midden in de woestijn ligt het dorpje Kekirdek, waar wij overnachtten. Rondlopend in de omgeving van ons gastgezin was dit het beeld: een beetje rommelige erven bij eenvoudige huisjes van leem, afgezet met gaas en volgens mij is wat je op de voorgrond ziet een waterput. Afgeschermd tegen de zon. De Karakoemwoestijn (Zwarte woestijn) bestaat vooral uit witte zandduinen zoals je op de foto ziet. De naam is me dan ook een raadsel. De mensen die er wonen zijn nomaden, die leven in yurts, ronde vilten tenten.

'506918' door jeannette '506918' door jeannette

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Stoere chauffeur

jeannette

De Yangykala canyon is een onherbergzaam gebied midden in de woestijn en met een extreem klimaat: erg heet en het kan er enorm waaien. Maar wat een landschap! Dit rotspuntje is wel het meest fotogenieke plekje, ik waagde me er niet aan...

'520024' door sidonius '520024' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Welkomstritueel

sidonius

We worden in het dorpje Kikerdek, in de Karakarumwoestijn, welkom geheten door de dochters van onze gastfamilie. Dat is een officiële aangelegenheid. De meiden lazen een stuk voor uit hét boek van hun eerste president Saparmurat Niazov "Turkmenbasji" (vader van de Turkmenen), toch wel een dictator, vergelijk het met het boekje van Mao maar dan een stuk dikker. Ruhnama betekent Boek van de Ziel en wordt in Turkmenistan als een heilig boek beschouwd, voor moslims vergelijkbaar met de Koran. Het is deels een autobiografie, deels een ´spirituele´ gids. Op het meest rechtse boek zie je het hoofd van Niazov in goud afgebeeld. In de hoofdstad Asjchabad zie je op veel plekken een standbeeld van Niazov in (blad)goud, een vorm van persoonsverheerlijking. Na dit ritueel was het heel gastvrij, gezellig en gemoedelijk.

'493836' door sidonius '493836' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Tankstation

sidonius

In 2007 bezochten we Turkmenistan. Per 6 persoons busje trokken we dwars door de Karakumwoestijn, de hele rit achteruit rijdend. 's Ochtends in alle vroegte stopten we ineens in een dorp: er moest getankt worden. Wie schetst onze verbazing dat er geen tankstation te bekennen was, maar wel een hoeveelheid jerrycans waarvan de inhoud in onze tank verdween. PS: we reden natuurlijk niet achteruit met de auto, maar wij zaten zo dat we achteruit reden. Klein detail.

'399504' door Giraffe '399504' door Giraffe

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Gastvrij

Giraffe

In de Karakum woestijn stoppen we om te lunchen. Ik ben verrast door de warmte en gastvrijheid die ik aantref. Deze jonge dame komt samen met haar zus en moeder onmiddellijk naar onze auto. Ik ben nog maar net uitgestapt of ik word hartelijk omhelsd en welkom geheten. We krijgen een prima maaltijd en moeten daarna meekomen verder het huis in, waar een opa(?) zit die ook thee met ons wil drinken. Ook daarbij weer brood en koekjes. Met handen en voeten voeren we een gesprek en komen we te weten dat er nog 4 broers in het leger zitten. Ze hebben schik als ze me omtoveren tot een echte Turkmeense met een hoofddoek. Die krijg ik als we weggaan als geschenk. Ze gaan graag op de foto, maar deze dame vindt het ook wel spannend en kijkt toch wat onwennig in de lens.

'520002' door sidonius '520002' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Openlucht frituur in.

sidonius

Aan het begin van onze reis langs de Zijderoute overnachtten we bij een familie in Kikerdek, middenin de Karakum woestijn. Zij in de yurt, wij in de openlucht op een houten verhoging naast de yurt. We konden overigens ook in de yurt slapen, maar dat was veel te warm. Toen we aankwamen gingen de vrouwen gevulde pasteitjes voor ons frituren op open vuurtjes. Heerlijke hapjes deeg gevuld met vlees. Een soort openlucht frituurpan.

'520066' door sidonius '520066' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Even tanken in de...K

sidonius

Er moet af en toe ook getankt worden onderweg. `s Morgens vroeg gingen we vanuit Kikerdek weer op pad. Om te tanken reden we een stukje de woestijn in. Er stonden een paar provisorische kraampjes met flessen met duistere inhoud. In een soort ijsjesvrieskist bleek allerlei illegaal gestookte drank opgeslagen te liggen (de vrieskist deed het natuurlijk niet). Getankt werd er uit jerrycans met behulp van een slang. Een vrachtwagen kwam ook even ´tanken´. Alles hartstikke illegaal natuurlijk. Men keek wat argwanend naar mijn camera activiteiten, maar ik kon toch (beperkt) mijn gang gaan.

'402150' door Giraffe '402150' door Giraffe

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Ak Molla

Giraffe

Een klein plaatsje in de Karakum woestijn. Echte wegen gaan hier niet meer naar toe, het is serieus 4WD rijden om hier te komen. Bij aankomst loopt iedereen in het dorp uit en de volwassenen komen ons de hand schudden om daarna weer verder te gaan met hun dagelijkse bezigheden. De kinderen blijven nog even kijken. We slapen in een Jurt en als we wakker worden is de zon al op. De kleine vierkante huisjes en wat auto-onderdelen, geen mensen te zien. Die zijn al met hun dieren vertrokken of zijn nog in hun huisjes. Dit is het dorpje Ak Molla.

'277804' door sidonius '277804' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Hapjes klaarmaken

sidonius

Als welkomsthapje maakten deze vrouwen heerlijke deegbroodjes voor ons klaar. Midden in de Karakum woestijn, in het woestijndorpje Kikerdek, overnachtten we bij deze familie onder de sterrenhemel. Ze zijn op deze foto bezig met het snijden van het deeg, dat vervolgens ergens mee gevuld werd en gebakken op het open vuur. Ik ben vergeten wat ze er precies in deden, maar lekker was het wel.

'394849' door Giraffe '394849' door Giraffe

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Even gluren

Giraffe

Een klein dorpje in de Karakum woestijn. Als we even stoppen om de benen te strekken komen deze kindjes ons vanachter de veilige takkenstapel even bekijken. De één is al wat nieuwsgieriger dan de ander. Uiteindelijk komen er meer kinderen kijken en als ik foto's maak schieten ze vaak strak in de houding. Deze foto vind ik juist zo leuk omdat die niet geposeerd is.

'532243' door joosjejanna '532243' door joosjejanna

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Crossen in de karakum

joosjejanna

Deze road trip werd mede mogelijk gemaakt door Murat, onze Turkmeense gids, die ons afgelopen lente vakkundig langs hobbels en gaten van de weg door de Karakum woestijn heeft gereden. We reden van Ashgabat naar Yerbent, en het laatste stuk offroad naar de de Derwaza gaskraters (een van de grotere milieurampen die deze regio rijk is; maar bij nacht een prachtige vlammenzee die ook wel de poort naar de hel wordt genoemd). Overigens hadden we het zonder Murat nooit gered, gezien de dictatuur Turkmenistan je verplicht om ten alle tijde een gids mee te hebben zodra je de marmeren, doch uitgestorven, hoofdstad verlaat. Wij hebben geleerd: dat de berm soms beter rijdt dan de weg zelf. Dat de woestijnwind plots kan opsteken en roet gooit in je avondeten. Dat het niet prettig is als er zand in je slaapzak zit. En dat vodka het leven ietsje beter maakt. Ook voor de Turkmenen.

'570565' door sidonius '570565' door sidonius

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Bed and Breakfast in.

sidonius

Op onze reis door Turkmenistan, onderdeel van de Zijderoute, overnachtten we in Kikerdek bij een familie, een bed and breakfast als het ware. Midden in de Karakumwoestijn, rondom deze pleisterplaats was niets anders dan zand. We konden kiezen tussen slapen in de yurt, of in de open lucht op een houten vlonder op palen (een paar meter boven de grond). Wij kozen voor de open lucht omdat het in de yurt nogal warm was. Slapen onder de mooie sterrenhemel was een belevenis; fris, maar in de slaapzak lekker warm. Eén nadeel: ik heb de hele verdere reis last van mijn keel gehad, waarschijnlijk door het inademen van fijne zandstof in die nacht in de open lucht.

'1090444' door Fietser '1090444' door Fietser

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Poort van de "hel".

Fietser

Begin jaren zeventig van de vorige eeuw gingen de Sovjets boren naar olie zonder een seismologisch onderzoek met alle gevolgen van dien. Tijdens het boren stortte de hele boel in. Ze waren aan het boren op een grotten stelsel. De krater die ontstond is +/- 70 m in doorsnede en 20 a 25 m diep. Er ontsnapte gas uit de krater en omdat het misschien giftig was staken ze het in brand met de gedachte dat het naar enkele dagen wel uitgebrand zou zijn. 50 jaar later brand het nog. We kwamen met daglicht aan en dan ziet het er indrukwekkend uit, maar 's avonds is het pas echt spektakel. Je ziet steeds vlammen uit de zijwanden komen, uit de grotten waar nieuw gas uitkomt.

'1108512' door Fietser '1108512' door Fietser

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Poort van de hel.

Fietser

In de Karakum woestijn ligt een enorme krater, een soort van "sinck hole". In de vorige eeuw waren de Sovjets aan het boren naar aardgas en toen is het zaakje ingestort. Geen goed seismologisch onderzoek gedaan. Omdat er giftig gas uitkwam hebben ze het na enkele dagen in brandt gestoken met de gedachte dat het zo uitgebrand zou zijn. Is bijna 50 jaar geleden! Vooral 's avonds is het spectaculair. Je ziet uit grotten in de wanden steeds pulserende brandend gas komen en het net alsof het 's avonds ook warmer is, maar dat zal verbeelding zijn.

'1079286' door Fietser '1079286' door Fietser

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Water putten

Fietser

Buiten de grote steden is gedaan met de luxe en ongekende weelderig bebouwing. In een klein plaatsje Karakoroem woestijn zagen we deze vrouw water putten buitens huis.

'1006171' door Eefje1981 '1006171' door Eefje1981

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Poort naar de hel

Eefje1981

De krater van Derweze, ook wel Poort naar de hel genoemd, ligt in de Karakum woestijn (Turkmenistan). De krater heeft een breedte van ongeveer 60 meter en is zo’n 20 meter diep. Tijdens het boren naar gas in 1971- het gebied rond Derweze is rijk aan aardagas- vonden geologen per ongeluk een ondergrondse grot gevuld met aardgas. De grond onder de boortoren stortte in en hierdoor ontstond een goot gat met een diameter van ongeveer 70 meter. Er werd besloten het gas af te branden om ontlading van giftig gas te voorkomen. De geologen hoopten dat het vuur na een paar dagen uit zou gaan, maar tot op de dag van vandaag brandt het gat nog steeds.

'1090542' door Fietser '1090542' door Fietser

TurkmenistanKarakum woestijn

TurkmenistanKarakum woestijn

Kamelen in de woestij

Fietser

's morgens vroeg vertrokken we bij de "poort van de hel" en kwamen deze kamelen tegen in het het tegenlicht in de Karakum woestijn. Geen herder te zien, maar ze zullen ongetwijfeld wel van iemand zijn.