Asjchabad reisblogs

Zijderoute 1

renie was er (tot 10 okt 2010) Gepost op 10 okt 102 reacties

De reis begint na een tussenlanding in Baku (Azerbeidjan) om 18.30 in de hoofdstad van Turkmenistan, Asjchabad, die gelegen is aan de voet van het Kopet Dag gebergte. Het is ongeveer 30 graden(!) en plaatselijke tijd 3 uur later. Asjchabad is een middelgrote industriestad aan de rand van een onmetelijke woestijn. De stad is in 1948 totaal verwoest door een zware aardbeving en in de jaren vijftig helemaal opnieuw opgebouwd in karakteristieke Sovjetstijl met veel wit marmer, rechte straten en keurige huizenblokken. De vorig jaar plotseling overleden alleenheerser Niazow (Turkmenbashi) heeft de hele stad naar zijn idee herbouwd, met als middelpunt een gigantische triomfboog, de Neutraliteitsboog uit 1998. De ‘Arch of Neutrality’ is een 75 meter hoog monument met op de top een standbeeld van Turkmenbashi, de Turkmeense president. Het draait langzaam zodat het ’s ochtends de zon kan begroeten en bij zonsondergang weer afscheid kan nemen van de ‘bron van al het leven.
Nadat we ’s morgens met de groep een excursie hadden gemaakt werd het nu tijd om zelf op pad te gaan. Officiële taxi’s bestaan er niet in Turkmenistan. Je maakt gewoon een gebaar met je hand en iedere willekeurige auto stopt voor je. Voor de eerste keer wel een vreemde gewaarwording om bij een wildvreemde vent in te stappen. Gelukkig waren we met z’n tweeën en kwamen veilig bij het Nationaal Museum aan. Om binnen te komen moesten we eerst ons paspoort laten zien, maar daar kregen we ook wat voor! Een heel museum voor 2 bezoekers! Wederom een groots, pompeus gebouw, maar wel met interessante inhoud. Het Paleis van Turkmenbashi en het parlementsgebouw Majilis zijn ook gemaakt van wit marmer en goudkleurig spiegelend glas.

renie Positie 1343 (100 p.) Lid sinds 15-03-2008 Foto's en tips: 622 Blogs: 51 Fans: 1
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Vraag over documenteren van je foto's
0 5
Gepost op 20 april
Nederland Noord Holland
Syrie 6 Palmyra
0 1
Gepost op 25 november
Syrië Noord Syrië
Syrie 5 Aleppo
0 0
Gepost op 23 november
Syrië Noord Syrië

Reacties bij deze blog

Huff

Door: Huff • Geplaatst op

Er waren geen andere westerlijngen zeker, zo puur als je het beschrijft.

Yves

Door: Yves • Geplaatst op

Wow, wat klinkt dit spectaculair zeg! Hoe kom je erbij om naar dit - wat toerisme betreft volgens mij totaal onontgonnen - gebied te gaan?!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.