Ashghabat

'500951' door jeannette '500951' door jeannette

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Voor de leider

jeannette

Net buiten de hoofdstad Ashghabat ligt deze fonkelnieuwe moskee met daarnaast het mausoleum van de eerste grote leider van Turkmenistan na het Sovjet tijdperk.

'504475' door jeannette '504475' door jeannette

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Interieur grote moske

jeannette

Interieur van de grootste moskee van Centraal-Azië, ik plaatste al eerder een van de buitenkant. Hij is gebouwd met een glimmende gouden koepel en vier minaretten van 91 meter hoog. Waarom 91? Omdat dit het jaar was waarin Turkmenistan onafhankelijk werd. Naast deze moskee staat het mausoleum van Turkmenbashi en zijn familie. Deze mag je niet fotograferen, ook niet van buiten.

'1090587' door Fietser '1090587' door Fietser

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Hoogste vlaggenmast..

Fietser

Volgens de Turkmenen hebben zij de hoogste vlaggenmast er wereld. Deze is 135 m en heeft een vlag van 300 kg en is zo groot als een tennisveld. Mag wat kosten daar. De mast stond voor het nationale museum van Turkmenistan waar we een rondleiding kregen van een uur van een vrouwelijke gids waarvan ik soms dacht dat het een robot was. Ben een keer expres tegen haar aangelopen met alle verontschuldigingen van mijn kant. Alleen om te zien hoe ze reageerde. We konden ook nog een rondleiding krijgen van een uur over een afdeling die volledig was geweid aan de nieuwe president. Toch maar niet gedaan. We waren overigens de enige 2 gasten in het museum. Binnen mochten we alles fotograferen en buiten met het maken van deze foto werd onze gids weer nerveus en keek de andere kant op.

'1090495' door Fietser '1090495' door Fietser

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Bizarre hoofdstad

Fietser

Ashghabat is de meest bizarre hoofdstad waar ik ooit geweest. De president leid aan een bouwwoede dat zijn weerga niet kent. Het centrum en dat is groot bestaat uit de prachtigste gebouwen. De een nog mooier dan de andere en ontworpen door top architecten uit de wereld. Zelfs de straat verlichting is design. Op de ze foto rijden nog veel auto's. vaak zag je geen enkele auto op de 8 baans wegen en de de auto's die je ziet zijn voor 90% wit al zou je het niet zeggen op deze foto. De president houd van wit. Je mag in het centrum bijna nergens fotograferen. deze foto genomen uit de auto en onze vrouwelijke gids zei steeds: ik zie niets, weet van niets. Ze werd wel zenuwachtig.

'1105204' door Sandral '1105204' door Sandral

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Ashghabat, een bizarr

Sandral

Met onze transit visum voor 5 dagen kunnen we een bezoekje aan de mysterieuze en onontdekte hoofdstad Ashgebat niet overslaan. De dictator Saparmyrat Niyazov is in 2006 overleden, en gelukkig zijn de grote monumenten en gouden beelden van hemzelf grotendeels verdwenen. We rijden met de camperbus en komen uit Oezbekistan via de Karakum woestijn, waar we eerst de auto moeten laten wassen, anders loop je kans op een boete als deze vies is. Het is ons verplicht op het parkeerterrein van een hotel te overnachten en mogen er geen foto's van alle witte marmeren overheidsgebouwen gemaakt worden, waar streng op gelet wordt, want op elke hoek staat wel een politieagent. Onze avondrondrit met een gehuurde bus gaat hier dan ook met een grote boog omheen en krijgen we een stuk stad te zien wat lijkt op een uitgestrekt gemanicureerd park, waar je praktisch geen inwoners ziet. Onwerkelijk en bizar.

'1107051' door Laurine '1107051' door Laurine

TurkmenistanAshghabat

TurkmenistanAshghabat

Drukte bij de bushalt

Laurine

In de meeste grote steden dragen mensen toch vooral westerse kleding. Tot mijn verbazing (en blijdschap!) dragen in Turkmenistan echter de meeste vrouwen, ook in hoofdstad Ashgabat, de kleurige traditionele kledij. Overigens is Ashgabat zelf wel een beetje een vreemde stad, want veel mensen lopen er niet op straat. De enige plek waar je echt wat meer mensen bij elkaar ziet, is bij de bushaltes. En aangezien de omgeving (pleinen, gebouwen, auto's) vooral wit is, valt zo'n beetje kleur dan meteen op.