Turkse Riviera

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Turkse Riviera image

De Moskeewekker

Turkse Riviera
Turkije
TresContent

De Moskeewekker

Als tiener zag ik bij Carlo & Irene een item over een moskeewekker. Weg was ik ervan. Toen mijn opa en oma dan ook terug kwamen uit Oman en zo’n zelfde wekker als souvenir mee namen kon ik mijn geluk niet op. Wekenlang was ik in mijn nopjes met het ding. En wekken deed deze moskee als de beste! Naast het vreselijk luide gezang van de imam dat eruit kwam was vooral het scherpe puntje van de minaret, wat je op de een of andere manier altijd raakte bij het uitslaan, de absolute reden om op te staan.

Jaren later ontdekte ik het wekvermogen van een andere moskee. Namelijk een echte…

Vriendinnetje L. en ik proberen op dat moment de balans te vinden tussen een (meer dan) fulltime baan, vriendje en diverse hobby’s en zijn moe. We zijn toe aan even helemaal niets. We besluiten dan ook een weekje weg te boeken naar een plekje aan zee. Slapen, hangen, lekker eten en hier en daar een drankje is het plan. We kiezen voor Turkije en gaan op zoek naar een geschikt hotel. Diverse hotelletjes passeren de revue tot we uiteindelijk uitkomen bij een optie die zowel betaalbaar als goed gelegen is. De recensies zijn 50/50. De helft is ontzettend positief en de andere helft ronduit slecht. Het enige dat alle recensies gemeen hebben is een melding over de naastgelegen moskee. Die zou voor nogal wat geluidsoverlast zorgen. We denken er precies vijf seconden over na en halen dan onze schouders op. Hoe erg kan dat nu zijn?

Het is een aantal weken later als we laat in de avond aankomen in ons hotel in het Turkse Alanya. Vermoeid schoppen we onze schoenen uit en ploffen neer op bed. Eerst maar wat uurtjes slaap en dan kan de vakantie echt beginnen. Enkele minuten later zijn we in een diepe slaap beland. Maar dan is het ineens 05.15 uur. Een gigantische herrie dringt onze kamer binnen, ik schiet rechtop in bed, probeer heel hard te bedenken waar ik in vredesnaam ben en waar het geluid vandaan komt terwijl de schrik me inmiddels om het hart geslagen is. Terwijl ik uit bed val hoor ik vriendin L. een aantal keer vragend roepen wat er aan de hand is. Vanaf de koude vloer vinden onze ogen elkaar en beseffen we wat er aan de hand is. De moskee, veelvuldig genoemd in de recensies, staat inderdaad heel erg dichtbij het hotel. Als het gezang van de imam gestopt is, en ik weer ben opgekrabbeld, stappen we het balkon op om de boosdoener te spotten. En wat blijkt, een van de speakers van de moskee bevindt zich op nog geen 5 meter afstand, direct tegenover ons balkon.

De dagen erna vermaken we ons met veel uitrusten, oftewel: zo min mogelijk doen. De avonden vullen we met goed eten, goed gezelschap en het nodige aantal drankjes. Het geluid van de moskee went snel en in combinatie met een aantal slaapmutsjes merken we er uiteindelijk helemaal niets meer van…