Turkse Riviera

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rustig Olüdeniz

Turkse Riviera,
Turkije


Voor mij is Turkije echt een ideaal vakantieland. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de gastvrije bevolking en het heerlijke weer. Er zijn echter heel wat plekken in het land waar lelijke betonnen hoogbouw het straatbeeld domineert, en Britse en Russische drankorgels door de straten zwalken. Voor wie dit niet bepaald bijdraagt aan de vakantievreugde heb ik een alternatief: Olüdeniz.

Olüdeniz is een kleinschalige en rustige badplaats aan de Lycische kust, op ongeveer 14 kilometer van de iets grotere stad Fethiye. Het dorp is ingesloten tussen het Taurus-gebergte en is gelegen aan een prachtig strand dat bijna Caribisch aandoet. Mooie turquoise zee, en zelfs een 'blue lagoon'. Het strand heeft tientallen lijstjes gehaald van mooiste of beste stranden ter wereld. Bovendien is Olüdeniz één van de mooiste plekken ter wereld om te paragliden, waarbij je een waanzinnig uitzicht hebt op het dorp en de lagune. In de omgeving zijn leuke uitstapjes te maken, zoals naar de delta van Dalyan. Daar kun je met een bootje door de delta varen en de beroemde Caretta Caretta (zeeschildpad) spotten. Het dorp zelf heeft enkele leuke winkels, bars en restaurants.

Je moet het wel in perspectief zien. Is Olüdeniz een authentiek Turks dorpje? Nee. Kun je er door de straten wandelen zonder een toerist tegen te komen? Nee. Maar vergeleken bij de bekendere badplaatsen bevindt je je hier in een stuk rustigere en vredigere omgeving. Je profiteert van alle voordelen die Turkije als vakantieland te bieden heeft, maar vermijdt de nadelen die massatoerisme doorgaans met zich meebrengt. Ik wil zeker nog eens terug naar deze plek. En ik denk dat iedereen die nu "Olüdeniz" intikt op Google en dan afbeeldingen bekijkt, ook enigszins in de verleiding gebracht wordt...

Zelf plaatste ik [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/turkije/turkse_riviera_zuidkust/reisreporter/fotos/429068.html="_blank]deze[/url] en [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/turkije/turkse_riviera_zuidkust/reisreporter/fotos/425287.html="_blank]deze[/url] foto al eens van deze plek!