Turkse Riviera

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Anemurium of Anamurium Antik Kenti een oude Romeins-Byzantijnse stad

Turkse Riviera,
Turkije


Langs de Middellandse zeekust 7km van Anamur aan de doorgaande weg D400 Alanya - Anamur - Mersin liggen de overblijfselen van de oude Romeins-Byzantijnse stad Anemurium of Anamurium Antik Kenti.

Het was een welvarende Romeinse stad in de 1ste tot 4e eeuw na Christus. Daarna bleef het zo in de Byzantijnse periode. Na een aardbeving in 580 na Christus en aanvallen van piraten en Arabische legers in de 6e eeuw verliet men de stad en werd het een spookstad.

Het eerste gedeelte van de stad is een Necropolis of Necropool, stad van de doden of dodenstad. Elke Romeinse stad had zo''n begraafplaats buiten de stadsmuren liggen. Het grootste gedeelte van de Necropool is verwoest door de tijd maar ook door de vele grafrovers die er in het verleden de graven leeggeplunderd hebben. Maar de resten van de graven zijn er nog goed te zien. Vaak waren het grote constructies, kleine gebouwen, soms zelfs met 2 etages.

Door de oude stad loopt een geasfalteerd pad. Ik vond het heel verrassend wat ik er zag. Je komt er de resten van een theater tegen, een badhuis ( halk hamami ) uit de 4e eeuw met nog een groot gedeelte van het gebouw wat uit twee verdiepingen bestaat. Je ziet enkele muren met halfronde inham van een altaar van een Byzantijnse kathedraal en een klein gedeelte van een aquaduct. Aan het einde van de stad heb je goed zicht op een gedeelte van de stadmuur die om de stad heeft gestaan.

Maar het best bewaard is het Odeon. In de oudheid werd deze gebruikt als klein theater waar men zang- muziekvoorstellingen, wedstrijden maar ook voordrachten en (raad)vergaderingen werden gehouden. Meestal waren deze halfrond. In het Odeon in Anamurium zie je een grotendeels bewaard gebleven podium met zitplaatsen van steen. Het Odeon is omsloten door muren en als je de redelijk steile tribune opklimt heb je mooi uitzicht op de Middellandse Zee en de diverse resten van de oude Romeinse-Byzantijnse stad. In het Odeon op de halfronde vloer voor het podium zijn mozaïeken te zien. Het grootste gedeelte is bedekt met grind om deze te beschermen.

Als je de archeologische vondsten die in Anemurium zijn gevonden wilt bekijken kun je naar het Anamur Müzesi (Anamur Museum) Adnan Menderes Caddesi 3 in Anamur.

Kijk eventueel op mijn website voor meer informatie.