Turkije foto's & tips

'356763' door konne000 '356763' door konne000

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Traditionele kledij

konne000

In het Topkapi Paleis te Istanbul kwam ik deze jongeman tegen. Hij had zich gehuld in de traditionele Osmaanse kledij van ongeveer 1500 en later ( hun heerschappij duurde 400 jaar). Daarbij draagt ie een originele Topkapi-dolk! Erg fraai om te zien, evenals het paleis zelf!

'487384' door JannavEek '487384' door JannavEek

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Boven- en ondergronds

JannavEek

Dit is het landschap van Cappadocië waarover je je kunt blijven verbazen. Met die enorme hoeveelheid rotswoningen! Als dat kon zou je een reisje terug in de tijd willen maken om te kijken hoe het was toen dit alles bewoond was. We zien alleen wat er bovengronds in de rotsen gehakt is, maar ook ondergronds schijnen hele steden te zijn, een labyrint van gangetjes en kamers. Ze bestaan al eeuwenlang en werden gemaakt door Christenen die zich probeerden te beschermen tegen plunderende Arabieren.

'325185' door konne000 '325185' door konne000

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Geluksoog

konne000

In Cappadocië, maar naar ik heb begrepen in heel Turkije, zie je bij iedereen een geluksoog. In speldjes, armbandjes, kettingen, sleutelhangers, aan autospiegels, op kinderkleding, etc. Eigenlijk heten deze geluksogen Nazar Boncuk en komen oorspronkelijk uit het oude Egypte en het Hittitische Rijk. Men denkt/hoopt dat Nazar de vloek kan stoppen.

'485045' door corriedewinter '485045' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Wat een uitzicht

corriedewinter

Zo zit ik graag achter de geraniums: op het terras van het Celal Sultan hotel met uitzicht op de Hagia Sophia. Het hotel ligt in de wijk Fatih, een van de oudste wijken van Istanbul Begin oktober is het buiten nog heerlijk. Er staan bovendien warmtestralers bij de tafels. Mocht het dan nog kouder worden, ga dan een trapje op naar het dichte gedeelte, waar je ook weer een prachtig uitzicht hebt. Zoals je op de kaart op de website ziet, vind je veel bezienswaardigheden op loopafstand, zoals de Cisterne, de Blauwe Moskee, de Hagia Sophia, de Grote Bazaar en het Hippodrome Slapen lukt uitstekend, het hotel ligt in een rustige zijstraat. Ontbijt is prima, inrichting van de lobby zoals bij een sultan past: veel rood pluche, gordijnen en gezellige hoekjes. Boeken en tijdschriften genoeg, ook om te ruilen voor een boek dat je zelf al uit hebt. Wifi en computergebruik gratis. Kijk naar aanbiedingen, vanaf 4 nachten krijg je 10% korting. www.celalsultan.com

'382537' door Jan-Petra '382537' door Jan-Petra

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Liefdesvallei

Jan-Petra

Dit is de liefdesvallei in Cappadocië, een prachtige vallei met indrukwekkende feeënschoorstenen. Veel mensen maken vroeg in de ochtend een ballonvaart boven deze vallei maar het is zeker ook een aanrader om hier vroeg in de ochtend in alle rust een wandeling te maken. Het is een indrukwekkend gezicht om de tientallen heteluchtballonnen boven je hoofd te zien zweven.

'305307' door Bowral '305307' door Bowral

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Kinderwens

Bowral

De Sultan-moskee in Eyüp is voor moslims de meest heilige plek van Istanbul. Dagelijks, en in het bijzonder vrijdags, bezoeken vele pelgrims de moskee. Niet alleen voor het gebed, maar ook voor het mausoleum van Abu Ayyub al-Ansari, een metgezel van de profeet Mohammed. Op het binnenplein van de moskee ligt achter een hek een grote steen. Met name vrouwen met een kinderwens komen hier bidden voor een (voorspoedige) zwangerschap

'359728' door AVerkaik '359728' door AVerkaik

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Aan de rand van het..

AVerkaik

"Aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen", luidt een spreekwoord. De betekenis: "Wie risico's durft te nemen kan bijzondere resultaten behalen". Foto is genomen in Cappadocië / Turkye.

'195856' door Graaf '195856' door Graaf

TurkijeCentraal Anatolië

TurkijeCentraal Anatolië

Zoutmeer

Graaf

Het Tuz Gölü (Turks voor "zoutmeer") is het tweede grootste meer in Turkije, gesitueerd in Centraal-Anatolië. Het meer is voor de grootste tijd van het jaar ondiep (1 tot 2 m). De oppervlakte van dit zoute meer bedraagt 1.500 km². Het Tuz Gölü heeft een lengte van 80 km en een breedte van 50 km en bevindt zich op 905 meter boven de zeespiegel. De aangrenzende provincies zijn Ankara, Konya en Aksaray waar in totaal 3 miljoen mensen wonen. Het meer, dat zich bevindt in een tektonische depressie in de Centraal Anatolische Plateau van Turkije, wordt gevoed door twee belangrijke rivieren, grondwater en oppervlaktewater. Het water is extreem zout, in die zin dat er zelfs tijdens de zomer een zoutlaag van 30 cm overblijft als het meeste water verdampt. Het is dan ook evident dat zoutwinning een belangrijke industriële activiteit is in de regio. 70% van de Turkse binnenlandse vraag naar zout wordt gedekt door de winning in het meer. In 2001 werd het Tuz Gölü uitgeroepen tot een bijzonder beschermde regio, inclusief het gehele meeroppervlakte, de omringende waterbedden en enkele belangrijke steppelandschappen rond het meer.

'484813' door Huff '484813' door Huff

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Originele...klederdra

Huff

De Armeense kerk in Diyabakir in het oosten van Turkije is zeker een bezoek waard. Hij is geheel gerestaureerd en er zijn mooie fresco's te zien. Ook heb je kans dat je er oudere mensen ontmoet in de nog originele klederdracht.

'438452' door HiyaWatty '438452' door HiyaWatty

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

De Blauwe Moskee

HiyaWatty

De Blauwe Moskee, Paar maanden terug zijn we naar Istanbul geweest. Wat een geweldige stad is dit! Wat een historie heeft zich hier plaats gevonden! Hier een foto vanuit de AyaSophia op de achtergrond ziet u de Blauwe Moskee

'456911' door konne000 '456911' door konne000

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Kaboutertjes

konne000

Het lijken af en toe op afstand net kaboutertjes met hun mooie hoedjes, deze tufstenen schoorstenen in Cappadocië! Een bijzonder en wonderschoon landschap, waar je dagen kunt ronddwalen!

'430291' door chateau '430291' door chateau

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Pink in blue.

chateau

We zijn in Eyup bij de Eyup Sultan moskee en het is tijd om te bidden. Binnen in de moskee is geen plaats meer, dus worden rondom de moskee buiten op het plein , maar ook op het binnenplein de matjes uitgespreid. Als de mannen vanuit stand gaan knielen blijkt ineens een klein meisje tussen de knielende mannen te blijven staan. Ze staat een beetje beduusd om zich heen te kijken naar al die knielende mannen.

'553350' door wisseschout '553350' door wisseschout

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Bloemenpracht

wisseschout

Het voorjaar in cappadocië begin mei. De kleuren van de bloemen wedijverden met die van de kleuren in de rotsen. De vogels zongen ook al hun hoogste lied. Ik ook toen ik door al dat moois kon wandelen.

'298519' door Reiswandaris '298519' door Reiswandaris

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Derwisjen

Reiswandaris

Dansende derwisjen zijn geestelijken die door hun rituele dans (de sema) in een soort trance raken. De dans staat voor de kunst van het verbinden van hemel en aarde en bestaat voornamelijk uit het draaien van rondjes om de eigen lichaams-as. Deze opname is het resultaat van veel oefening en concentratie, maar zeker ook geluk. Ik heb geen gebruik gemaakt van een flits, de monniken werden door kunstlicht beschenen.

'320069' door PaulHoo '320069' door PaulHoo

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Tric trac

PaulHoo

Aan de rand van het Taksimplein ligt een mooi parkje. Aan het eind van de middag vermaken een aantal heren zit met een spelletje tric trac vaak onder het genot van Turkse thee of koffie (beide aan te bevelen). Op andere plekken in de stad heb ik ook regelmatig mensen zien kaarten of rummikub. Wanneer je overigens deze fantastische stad (nu met top mijn favoriet geworden, ben net een halve week geleden teruggekomen) en wil je niet teveel betalen voor ticket en vervoer, bekijk dan mijn TIP die ik gisteravond plaatste!

'365339' door Graaf '365339' door Graaf

TurkijeAnatolie

TurkijeAnatolie

Dansende Derwisjen

Graaf

Een derwisj is een islamitische geestelijke die de gelofte van armoede heeft afgelegd. De derwisjen nemen een aparte plaats in binnen de soefi's, dit zijn mystieke broederschappen binnen de Islam waarin wordt geloofd dat God (Allah) aanwezig is in alles wat bestaat; mensen, dieren en dingen. De derwisjen ontstaan in de 8e eeuw nadat de islam in contact is geraakt met Perzische godsdiensten en het hindoeïsme. De oorsprong van de Dansende Derwisjen ligt in Konya, de thuishaven van Mevlana Rumi Jelaleddin, een gerespecteerde 13e-eeuwse geleerde. Rumi predikte van liefde, tolerantie en vergeving, en als een manier van contact met God zou dwarrelen in de straten van de stad vreugde brengen. De ceremonie staat bekend als Sema, het witte gewaad staat voor het doodskleed, waarin geen zakken zitten, want op je laatste reis kun je niets meenemen, als teken van armoede. Een derwisj heeft in volksverhalen vaak een magisch karakter. Hij straalt Gods liefde uit en is wijs, hij geeft goede raad. Hij verschijnt uit en verdwijnt in het niets (meestal in de gedaante van een oude man). Hij bezit toverkracht, kan door muren gaan, kan verschillende gedaanten aannemen, rijdt op een paard door de lucht en geeft appels voor vruchtbaarheid..

'453970' door corriedewinter '453970' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Yeni Cami

corriedewinter

Vlakbij de Galatabrug en de Egyptische bazaar staat de 'Nieuwe' Moskee, gebouwd tussen 1597 en 1663. We hebben de blauwe moskee al uitgebreid bekeken. Nu wil ik toch ook in de Yeni Cami kijken. Wat is het hier rustig. Er zit een man te bidden en andere toeristen zijn er niet. De moskee is minstens zo mooi als de Blauwe moskee. Hij heeft minder torens, maar net zoveel blauwe tegels, die goed bewaard zijn gebleven. Een aanrader.

'264918' door Graaf '264918' door Graaf

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Grotwoningen

Graaf

De mooiste streek van Turkije die je niet mag missen in Centaal Anatolië. De landstreek Cappadocië is een van de grootste natuurwonderen, de streek is meer dan 30 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Het bestaat uit tufsteen en kalksteen die met een verschillende snelheid zijn geërodeerd tot een bijzonder grillig landschap. In deze typische tufsteenkegels zijn veel woningen en kerken uitgehakt die tot de jaren ’50 van de vorige eeuw nog bewoond werden. (een enkele wordt nog steeds bewoond, en is soms ook te bezoeken) In Göreme staat een openluchtmuseum waar je een groot aantal van deze grotkerken nog kunt bezoeken met prachtige Byzantijnse Fresco’s. Er zijn ook nog een aantal ondergrondse steden te bezoeken (je moet geen engtevrees of last van je rug hebben, want je moet door nauwe gangen kruipen). Deze hele landstreek staat inmiddels op de UNESCO’s werelderfgoedlijst. Ik vind Cappadocië de mooiste streek van Turkije om te bezoeken.

'312550' door vaboza '312550' door vaboza

TurkijeTurkse Riviera

TurkijeTurkse Riviera

Het amfitheater van..

vaboza

In de buurt van Side, wat op zich al een prachtig oud dorp is, staat dit mooie oude amfitheater. Nog niet zolang geleden was dit ook nog in gebruik als theater. Van buiten is het wel heel bijzonder aangezien je van de buitenkant niets van de ronde vorm terug ziet. De voorkant van het gebouw is recht en vierkant, de ronding ligt verder tegen een berg. Dus het is een mooie verrassing als je binnen komt lopen.

'523169' door JannavEek '523169' door JannavEek

TurkijeOost Anatolie

TurkijeOost Anatolie

Lemen stadje Harran

JannavEek

Het stadje Harran is een oud centrum van Mesopotamische cultuur. Volgens het Bijbelboek Genesis kwam Abraham vanuit zijn geboorteplaats Ur naar Harran om er enkele jaren door te brengen voordat hij naar Kanaän vertrok (Gen.11,3). De plaats is bekend om de typische lemen bijenkorfwoningen (trulli) waarvan het ontwerp zo'n 3000 jaar oud is. Door hun vorm bieden ze binnen koelte. Dat is ook wel gewenst want Harran ligt op de Harran-vlakte en is een van de heetste plekken van Turkije. Bezoek daarom best vroeg in de ochtend. De woningen zijn uniek voor in Turkije maar in Syrië kom je ze ook tegen. De huizen op de foto zijn opgeknapt en ingericht voor bezoekers. Er lopen gidsen rond die je wegwijs kunnen maken. Voor mij was het bezoek aan deze regio een highlight van de reis door zuidoost Turkije.

'380444' door gerardmeuffels '380444' door gerardmeuffels

TurkijeEfeze

TurkijeEfeze

Efeze (Ephesus) Groot

gerardmeuffels

Efeze(Ephesus) is een van de vele archeologische overblijfselen gelegen bij de stad Selçuk.Het is een oude stad met Griekse en Romeinse invloeden. Op de foto het indrukwekkende Grote Theater waarschijnlijk een van de grootste openluchttheaters uit de oudheid met ongeveer 24.000 zitplaatsen en steile tribunes. Het is gebouwd in de Helenistische periode gehouwen vanuit de berg Pion. Door de Romeinen is deze later gerenoveerd.

'483860' door MarioBentvelsen '483860' door MarioBentvelsen

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Weegschaalman

MarioBentvelsen

Deze man trof ik aan in het oude centrum van Istanbul, rustig een sigaretje rokend, zittend voor een weegschaal. Dat bleek ook zijn broodwinning te zijn, het wegen van mensen. Hij zat voor een muur van oude billboards, wat zijn enigszins afgebladderde voorkomen versterkte. Hij vond het prima om voor me te poseren. Ik hoefde niet eens gewogen te worden.

'454111' door corriedewinter '454111' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Een ontbijtje in...Is

corriedewinter

Wat is het toch heerlijk om vroeg op stap te gaan en de dag te zien beginnen op een terrasje in de ochtendzon. We logeren vlakbij de Aya Sophia en dat is goed te merken aan de hoeveelheid restaurants en winkeltjes in de straat. Toch is het 's morgens rustig, de broodjesverkoper doet zijn ronde en de heren bij het café hebben nog geen klanten. Wij kopen wat typisch Turks broodjes: simit, een ringvormig broodje met sesamzaad, lekker met verse kaas en een spits brood: francali voor onderweg. Alles lekker vers.

'462572' door corriedewinter '462572' door corriedewinter

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Van de Hagia Sophia..

corriedewinter

De Hagia Sophia is het bekendste gebouw van Istanbul. Als kathedraal gebouwd, later als moskee ingericht en nu een museum, trekt de 'heilige wijsheid' ontzettend veel bezoekers. Wij staan ook in de rij, maar dat is helemaal niet erg want ik heb nu mooi de gelegenheid om foto's te maken. Vanuit de tuin kijk ik door deze poort naar de bekendste moskee van Istanbul, de Blauwe Moskee, die overigens alleen binnen blauw is vanwege de blauwe Izniktegels. Je ziet natuurlijk een korantekst boven de marmeren poort met geometrische en bloemmotieven. Alles in balans. Zo kom je tot rust.