Turkije

Turkije is een land gelegen op twee continenten, waarvan het grootste gedeeltet in Azië en de rest in Europa ligt. Er wonen meer dan 74 miljoen inwoners. De Turkse bevolking staat bekend om zijn gastvrijheid, de keuken is verrukkelijk, de kustlijn is prachtig en steden stikken van de spectaculaire kastelen en moskeeën. Het klimaat in Turkije is per regio verschillend. Het binnenland heeft bijvoorbeeld een landklimaat, terwijl de kustgebieden een zeeklimaat hebben.

Het mausoleum van Atatürk en het Museum van de Anatolische Beschaving zijn de belangrijkste punten van de hoofdstad Ankara. Daarnaast zijn er vele parken te vinden in de stad.

De wereldstad Istanbul is een drukke stad, maar wel een must-see met veel bezienswaardigheden waar je zelfs na een dag nog niet alles hebt gezien. Begin met de hoogtepunten zoals de koepelkerk Aya Sofya, de Blauwe Moskee of de aan de oever gelegen Dolmabahçe Paleis. Na het culturele gedeelte, kun je door naar de Grand Bazaar, een paradijs voor shopfanaten.

Izmir ligt langs de kust en aan de andere kant wordt het omringd door bergen. Bezoek de ruïnes van Kadifekale en de oude stad Smyrn. Mis de historische Konan Moskee en de Konan klokkentoren niet. Safanbolu, de stad met meer dan duizend monumenten heeft de status van beschermd historisch bouwwerk en staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bursa met de schilderachtige houten huisjes en minerale bronnen is ook een bezoek waard, net zoals de geel gekleurde stenen huizen van Mardin gebouwd tegen de heuvel. Vanaf het bergplateau heb je schitterend uitzicht.

Het natuurwonder van Pamukkale, de witte kalksteenterrassen waar water uit hete bronnen overheen loopt. Het is erg wonderbaarlijk en moet je gezien hebben. Als je toch daar bent, wijk dan uit naar de nabijgelegen antieke stad Hierapolis.

Je kunt in Turkije ook optimaal van zon zee en strand genieten. Men gaat graag naar de Turkse Rivièra met de populairste badplaatsen Alanya en Side. Voor smaragdgroene kust, blauw water, witte stranden moet je naar de Lycische kust. Deze kust heeft verschillende leuke plekken zoals Marmaris bijvoorbeeld met vele winkeltjes en gezellig uitgaangsleven, de door groen omringde Içmeler, de ruines van Kaya Köy, de Saklinkentkloof of de stad Caunos. Aan de Egeïsche kust vind je zon, strand, cultuur en natuur. Een bestemming voor strandvakanties, maar ook voor culturele excursies. De plaatsen als Bodrum en Gümbet zijn hier populair.

Turkije biedt vermaak voor iedereen!

Informatie over Turkije

Alle highlights van Turkije

Beste foto's & tips van Turkije

'356763' door konne000 '356763' door konne000

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Traditionele kledij

konne000

In het Topkapi Paleis te Istanbul kwam ik deze jongeman tegen. Hij had zich gehuld in de traditionele Osmaanse kledij van ongeveer 1500 en later ( hun heerschappij duurde 400 jaar). Daarbij draagt ie een originele Topkapi-dolk! Erg fraai om te zien, evenals het paleis zelf!

'487384' door JannavEek '487384' door JannavEek

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Boven- en ondergronds

JannavEek

Dit is het landschap van Cappadocië waarover je je kunt blijven verbazen. Met die enorme hoeveelheid rotswoningen! Als dat kon zou je een reisje terug in de tijd willen maken om te kijken hoe het was toen dit alles bewoond was. We zien alleen wat er bovengronds in de rotsen gehakt is, maar ook ondergronds schijnen hele steden te zijn, een labyrint van gangetjes en kamers. Ze bestaan al eeuwenlang en werden gemaakt door Christenen die zich probeerden te beschermen tegen plunderende Arabieren.

'325185' door konne000 '325185' door konne000

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Geluksoog

konne000

In Cappadocië, maar naar ik heb begrepen in heel Turkije, zie je bij iedereen een geluksoog. In speldjes, armbandjes, kettingen, sleutelhangers, aan autospiegels, op kinderkleding, etc. Eigenlijk heten deze geluksogen Nazar Boncuk en komen oorspronkelijk uit het oude Egypte en het Hittitische Rijk. Men denkt/hoopt dat Nazar de vloek kan stoppen.

Praktische informatie over Turkije

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei tot half juni, september en oktober
 • Internet extentie
  tr
 • Hoofdstad
  Ankara
 • Aantal inwoners
  74,7 miljoen
 • Oppervlakte
  1,2x Frankrijk
 • Reistijd
  4:55
 • Talen
  Turks
 • Religie
  moslim (99,8%)
 • Tijdsverschil
  1 uur later
 • Tijdverschil
  1 uur later
 • Telefooncode
  90
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Visum verplicht
 • Douane
  Visum verplicht
 • Aanvlieghaven
  Antalya (AYT), Bodrum (BJV), Dalaman (DLM) en Istanbul (IST)
 • Nationale feestdagen
  29 oktober Dag van de Republiek, 23 april Dag van de Soevereiniteit, 19 mei Herdenkingsdag Ataturk
Laat kaart zien
Noordoost-Anatolië: leuke activiteiten in Turkije

In het uiterste oosten van Turkije wacht Anatolië. Geen drukke Méditerranée, maar de stille wateren van de Zwarte Zee. Geen witte zandstranden, maar een mystiek landschap van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Maar ook een lang onderontwikkeld achterland dat zich eindeli...

In het uiterste oosten van Turkije wacht Anatolië. Geen drukke Méditerranée, maar de stille wateren van de Zwarte Zee. Geen witte zandstranden, maar e...

Unieke accommodaties in Noordoost-Anatolië, Turkije

Noordoost-Anatolië: een mystiek landschap in Turkije van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Columbus Travel nam er een kijkje en heeft 7 unieke accommodaties uitgezocht.

Noordoost-Anatolië: een mystiek landschap in Turkije van valleien, bergen en prachtdorpjes die smeken om meer bezoekers. Columbus Travel nam er een ki...

De belangrijkste buurten van Istanbul

De stad Istanbul is eigenlijk een brug tussen Europa en Azië en daarmee een mix van 2 culturen. De stad bestaat uit verschillende wijken met elk een eigen sfeer en karakter. Bij elk bezoek aan een nieuwe wijk waan je je ook weer in een totaal nieuwe wereld.

De stad Istanbul is eigenlijk een brug tussen Europa en Azië en daarmee een mix van 2 culturen. De stad bestaat uit verschillende wijken met elk een e...